@livewireStyle
header.home link

Week van de Korte Keten 2017: nieuwigheden en tips

24 mei 2017
Van 25 mei tot en met 5 juni 2017 viert West-Vlaanderen zijn rijk assortiment aan hoeve- en streekproducten met tal van activiteiten: hoevepicknicks, fietsroutes, boerderijbezoeken, enzovoort.
Lees meer over:

Van 25 mei tot en met 5 juni 2017 viert West-Vlaanderen zijn rijk assortiment aan hoeve- en streekproducten. Deze 'Week van de Korte Keten' wordt afgetrapt op de tuinbeurs Hof & Huis op het provinciaal domein d’Aertrycke in Torhout tijdens het Hemelvaartweekend (25 mei tot en met 28 mei 2017, telkens van 10:00 tot 18:00). Er is een heus streekproductendorp ‘100% West-Vlaams’ te vinden voor het kasteel, waar je kan kennismaken met 8 streekproducenten, deel kan nemen aan verschillende kookdemo’s en je eigen smoothie kan trappen op de sappentrapper.

 

Zes nieuwe themaroutes

Nog leuk om uit te proberen dit weekend (of later op het jaar) zijn de zes nieuwe fietsroutes die Westtoer voor de gelegenheid ontwikkelde. Samen met de zes routes van de korteketenweek vorig jaar, maakt dat 12 thematische routes die je langs producenten en authentieke plekjes leiden. Stoppen om te proeven en van het uitzicht te genieten is absoluut een must ;). Alle routes zijn bovendien gratis te vinden in het magazine ‘Week van de Korte Keten’ of op de website van Westtoer. Er zijn nieuwe routes in Torhout, Blankenberge, Roeselare, Ieper, Waregem, Middelkerke, naast de bestaande routes in Poperinge, Bellegem, Beernem, Oostende, De Panne en Knokke-Heist. 

 

Hoevepicknick

Verder kan je vanaf nu een picknick reserveren bij 20 West-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven. Elk bedrijf vult die mand op eigen wijze in, maar altijd zitten ze vol verse hoeveproducten. Je reserveert je mand enkele dagen op voorhand en eet je picknick op de boerderij op. Wie wil kan dit combineren met een fiets- of wandeltocht, een leuke activiteit in de regio of een bezoek aan het landbouwbedrijf. Meer info over de deelnemende bedrijven en het lekkers waarmee zij hun picknickmand vullen, vind je op www.hoevepicknick.be

 

Tal van activiteiten

Tot slot worden tijdens de Week nog exclusieve activiteiten georganiseerd, zoals proeverijen en opendeurdagen bij hoeve- en streekproducenten. Het netwerk '100% West-Vlaams' telt intussen al 117 producenten, dus dat programma (net als het assortiment) is gevarieerd en uitgebreid. Een overzicht vind je op www.weekvandekorteketen.be.

Een aanrader is het event ‘Buren bij Boeren’, waarbij je de kans krijgt een kijkje te nemen achter de schermen van een landbouw- of tuinbouwbedrijf en helemaal ondergedompeld wordt in het boerderijgebeuren. Er zijn meer dan 10 bezoeken om uit te kiezen, maar kies snel want het aantal plaatsen is beperkt. Een overzicht van de deelnemende bedrijven vind je op www.westvlaamsehart.be

 

Wat is korte keten?

Vorig jaar schreven we naar aanleiding van de Week een interessant artikel over het wat, hoe en waarom van de korte keten. Lees het nog eens rustig na, want eerlijke prijzen blijven een heikel punt in de ‘lange keten’ en de voordelen verbonden aan de ‘korte keten’ zijn nog steeds relevant.

Gerelateerde artikels