@livewireStyle
header.home link

Ecocheques vanaf 1 januari 2022 ook bruikbaar in de korte keten

Ecocheques kunnen vanaf 1 januari 2022 ook gebruikt worden om producten van de lokale landbouwer te kopen, in de boerderijwinkel of op de lokale markt. Dat hebben de sociale partners beslist in de Nationale Arbeidsraad.

23 december 2021  – Laatste update 24 december 2021 11:03
Lees meer over:
weekKK-hoeveverkoop-korteketen-hoevewinkel-aardappel-ui-zemst-1250

De uitbreiding werd op 21 december bij cao overeengekomen tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties in de Nationale Arbeidsraad. Dat laat de christelijke vakbond ACV weten. "Daarmee hopen de sociale partners de teelt en verkoop via de korte keten' te bevorderen”, klinkt het.

De ecocheques kunnen in Vlaanderen enkel worden gebruikt bij marktkramers en boerderijwinkels die het erkende logo ‘Recht van bij de boer’ dragen. Het gaat om ruim 1.700 verkooppunten. In Wallonië gaat het om verkooppunten die erkend zijn bij ‘En direct de la ferme’.

Land- en tuinbouwbedrijven die ecocheques en maaltijdcheques willen aanvaarden, moeten ook erkend zijn door de uitgiftemaatschappijen van deze cheques, zoals Edenred of Sodexo. Bovendien moet er een terminal op het bedrijf aanwezig zijn om dergelijke betalingen te kunnen ontvangen, want meestal gaat het om elektronische cheques.

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V) reageert tevreden op de beslissing van de Nationale Arbeidsraad. "Wij willen de Vlamingen zoveel mogelijk stimuleren om lokaal te kopen. Dit nieuwe betaalmiddel is een nieuwe maar logische stap om boer en burger dichter bij elkaar te brengen."

Bron: Belga / Boerenbond

Gerelateerde artikels