@livewireStyle
header.home link

CNH investeert 150 miljoen in productielijn voor maaidorser die 2 ton per minuut oogst

CNH Industrial ontwikkelt en bouwt een nieuw model van maaidorsers op de productiesite in het West-Vlaamse Zedelgem. Het gaat om de CR11 die twee ton graan per minuut kan oogsten. Het bedrijf investeert 150 miljoen euro in een extra productielijn en een nieuwe productiehal, die woensdag werd ingehuldigd.

18 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 18 januari 2024 16:13
Lees meer over:
660145

CR11

Het nieuwe model CR11, bouwt verder op de huidige CR-maaidorserserie van New Holland. “Volledig opnieuw ontworpen en dankzij de meest geavanceerde automatiseringsfuncties en geavanceerde technologieën, biedt de CR11 verhoogde niveaus van productiviteit, winstgevendheid en duurzaamheid voor grootschalige akkerbouwers”, klinkt het. Voor de nieuwe maaidorser gebruikt CNH een ontwikkelingsmethode die uit de luchtvaart en ruimtevaart komt, waarbij een onderdeel tot 80 procent lichter gebouwd kan worden. Dat zegt Geert Nerinckx aan VRT. Nerinckx benadrukt dat het nieuwe model veel eenvoudiger is opgebouwd dan zijn voorganger, met veel minder componenten, vermogensverlies en gewicht.

De nieuwe innovatieve dorser breekt alle records. Een eerder model van CNH Industrial oogstte tien jaar geleden 797 ton graan in acht uur, wat neerkomt op 10 tot 12 hectare per uur. De capaciteit van de CR11 zou zeker een vijfde hoger moeten liggen. Het nieuwe type zou een vermogen hebben om vlot twee ton per minuut te oogsten, schrijft De Tijd. Volgens Akkerbouwbedrijf zou het nieuwe model 20 tot 40 procent meer dorscapaciteit hebben dan het huidige topmodel CR10.90. Daarvoor ontwikkelde New Holland bredere en langere dorsrotoren. De nieuwe maaidorser kreeg eind 2023 de enige gouden innovatiemedaille op de grootste mondiale vakbeurs van de landbouwsector, Agritechnica in Duitsland. 

150 extra jobs

Het nieuwe model zal systematisch in de markt worden gezet. Verwacht wordt dat de productie van de eerste CR11-modellen vanaf eind februari, begin maart van start gaat. “Dit zal werkzekerheid met zich meebrengen en ook een stijging van het aantal jobs omdat de werkinhoud van deze machine hoger is", stelt Nerinckx. CNH verwacht dat de nieuwe productielijn op termijn 150 jobs extra zal creëren.

660149

CNH kreeg voor de investering steun van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), dat investeert in innovatieprojecten in de Vlaamse regio. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (cd&v) was aanwezig op de officiële opening van de productiehal woensdag. "Innovatie is een drijvende kracht achter werkgelegenheid en concurrentievermogen. Als een van de grootste werkgevers in West-Vlaanderen, kiest CNH in Zedelgem met deze uitbreiding en investeringen op besliste wijze voor de toekomst. Het bewijst eens te meer dat CNH een belangrijke partner is om meer innovatie bij de landbouwers te krijgen", aldus Crevits.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels