@livewireStyle
header.home link

Welke innovatieve landbouwer verovert het hart van het publiek?

Wie wordt de meest innovatieve land- of tuinbouwer? De vijf winnaars van de Innovatiecampagne 2020 hebben intussen een jaar intensieve begeleiding achter de rug om hun idee verder te ontwikkelen en zij maken kans om met de titel naar huis te gaan. Het is aan het publiek om te beslissen wie dat wordt.  

21 oktober 2021  – Laatste update 21 oktober 2021 16:55
Lees meer over:

Innovatie is zeer belangrijk in de land- en tuinbouw. “Het is een belangrijke motor voor een sterke lokale economie”, zegt Cera, dat de publieksprijs in het leven heeft geroepen. “Nieuwe teelten en voedingsproducten, initiatieven in de korte keten, oplossingen op vlak van energie en water, enz. Lokaal is er heel wat verrassend ondernemerschap. Samenwerken, vaak in een coöperatie, is hierin een belangrijke succesfactor”, klinkt het.

Ook Vlaams minister van Landbouw en Voeding beklemtoonde recent nog het belang van innovatie in de land- en tuinbouw. “Landbouw wordt nog te weinig geassocieerd met innovatie en technologie", zei Crevits tijdens een werkbezoek aan het West-Vlaamse proefcentrum Inagro. "Nochtans is dat cruciaal voor het voortbestaan van de sector, want de uitdagingen zijn enorm.”

Dat weten het Innovatiesteunpunt van Boerenbond, KBC en Cera al langer. Daarom gaan zij elke twee jaar op zoek naar innovatieve ideeën van landbouwers. Uit een honderdtal inzendingen werden in het najaar van 2020 vijf land- en tuinbouwers bekroond tot laureaat-winnaars. Zij kregen een geldprijs van 5.000 euro om hun idee te realiseren en een zeer intensieve begeleiding door de consulenten van het Innovatiesteunpunt.

Een jaar later staan al deze land- en tuinbouwers een stuk verder in hun innovatietraject. Omdat Cera het waardevol vindt om ook dit traject onder de aandacht te brengen, lanceert het nu de Cera-Publieksprijs. “Tot 15 november kan iedereen mee stemmen voor één van de vijf projecten. Zo draag je bij aan origineel ondernemerschap van eigen bodem”, aldus Cera. Wie mee stemt, maakt bovendien kans op een waardebon van 250 euro voor een weekendje op het platteland of op één van de twee duo-tickets voor de Cera-Zuidreis in Antwerpen.

Bekijk hier de verschillende stappen die de laureaten al hebben doorlopen om hun idee tot uitvoering te brengen:

Boer- en burgercoöperatie voor hernieuwbare energie ‘Halnet’

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels