@livewireStyle
header.home link

Drie voedingsfabrieken in Vlaanderen bekroond als "Factory of the Future”

Drie fabrieken hebben eind vorige week de 'Factory of the Future Awards' uitgereikt gekregen uit handen van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Waals viceminister-president Willy Borsus (MR). Cargill, Danone en diens dochteronderneming Alpro gingen met de award aan de haal. Met de prijzen worden de meest geavanceerde en toekomstgerichte productiebedrijven in België bekroond.

12 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 13 februari 2024 11:05
Lees meer over:
Factory of the future 2024

Cargill uit Wevelgem, Danone uit Rotselaar en Alpro uit Wevelgem zijn drie van de tien fabrieken die vorige week zijn bekroond tot 'Factory of the Future'. De prijs werd voor de tiende keer uitgereikt en is een initiatief van technologiefederaties Agoria, technologie kenniscentrum Sirris, industriefederaties zoals Fevia en nog een aantal organisaties.

De awards worden uitgereikt aan bedrijven die in hun fabriek stappen zetten op het gebied van digitalisering, automatisering en het slim maken van hun productie met het doel om de efficiëntie te vergroten en verliezen te verkleinen. De titel is drie jaar geldig en daarna moet er een verlenging aangevraagd worden. Het netwerk van "meest toekomstgerichte productiebedrijven" telt momenteel 65 ondernemingen.

Danone en Alpro

Danone viel dit jaar twee keer in de prijzen, één keer met haar site in Rotselaar die al eerder eens bekroond werd met een 'Factory of the Future'-award. En één keer met Alpro, de Danone-dochter die gespecialiseerd is in de productie van plantaardige alternatieven op zuivelproducten. Voor Alpro was het de eerste keer om de award in handen te krijgen.

De Alpro-site in Wevelgem viel bij de jury onder andere op met haar 'Technical Academy'. Het betreft een intern opleidingscentrum dat een antwoord biedt op het tekort aan technische arbeidskrachten door bijvoorbeeld eigen operatoren om te scholen tot technisch experten. Daarnaast viel ook de waterhergebruikinstallatie in de smaak bij de jury, evenals het project 'Power2Heat'. Dat laatste project zet in op het flexibel gebruik van hernieuwbare energie.

Alpro_Wevelgem

Beide Vlaamse sites van Danone kennen een hoge mate van digitalisatie, iets wat volgens het bedrijf essentieel is om toekomstbestendig te blijven. Via een gemeenschappelijk digitaal systeem op de werkvloer kan iedereen alle productiegegevens in real-time volgen. Digitale ambassadeurs testen nieuwe digitale oplossingen, voeren praktische aanpassingen door om de efficiëntie in de fabrieken te bevorderen en delen hun kennis met het team via regelmatige trainingssessies.

Ook maakten beide fabrieken duurzame stappen op het gebied van transport. Om het aantal wegkilometers te beperken wordt voor het transport van ingrediënten naar de productiesite in Wevelgem en afgewerkte Alpro producten naar de haven van Antwerpen gebruik gemaakt van transport per binnenschip via een eigen loskade aan de Leie. Danone claimt hierdoor op jaarbasis 2500 vrachtwagenritten van de autosnelweg E17 te kunnen houden.

Minder CO2-uitstoot bij Cargill

Het tweede voedingsbedrijf dat bekroond werd om zijn toekomst-bestendige fabriek was Cargill in Izegem, eveneens een oude bekende op de 'Factory of the Future Awards'. In 2021 werd het B2B-bedrijf voor het eerst bekroond. Het bedrijf slaagde erin haar titel te verlengen door onder andere haar CO2-uitstoot met 10 procent te verminderen sinds 2021. “In onze supply chain hebben we modellen ontwikkeld om de juiste keuzes te maken richting een duurzame toekomst waarbij de leverbetrouwbaarheid en klantenfocus verder worden verhoogd”, legt Tom Bouckaert van Cargill kort uit in een reactie.

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Agoria en Danone

Gerelateerde artikels