@livewireStyle
header.home link

Agrotopia krijgt koninklijk bezoek

Koning Filip heeft een bezoek gebracht aan 'Agrotopia, festival van de Toekomst' in Roeselare. Hij kreeg er een rondleiding in de nieuwe dakserre van provinciaal onderzoekscentrum Inagro, bracht een bezoekje aan de expo van comedian Henk Rijckaert en nam deel aan een show van Lieven Scheire.

30 september 2021  – Laatste update 1 oktober 2021 14:00
agrotopia-inagro-dakserre-3-1250

Met een teeltoppervlakte van 6.000 vierkante meter is Agropia de grootste dakserre van Europa. Er wordt onderzoek gedaan naar nieuwe technieken voor serreteelt en stadstuinbouw. De overtreffende trap van de Koninklijke Serres, dat moest onze koning natuurlijk met zijn eigen ogen zijn. Hij werd verwelkomd door een stoet West-Vlaams hoogwaardigheidsbekleders en de voorzitter van de REO Veiling Rita Demaré en directeur van Inagro Mia Demeulemeester.

Tricolore sla

De koning nam onder andere een kijkje in het teeltcompartiment, waar het telen van tomaten gecombineerd wordt met het kweken van meelwormen en kreeg van Ann Decombel, onderzoeker bladgewassen bij Inagro, een woordje uitleg over hoe tricolore sla geteeld wordt in een gootsysteem.

IMG_9318

"Ik ben eigenlijk nerveuzer door de ruime persaandacht en alle camera’s dan om de koning toe te spreken', lacht Decombel. "De meeste mensen zijn wel onder de indruk van de innovatieve serre, dus ik verwacht dat de koning dat ook zal zijn. De sla die ik de koning zal tonen zijn eigenlijk drie verschillende slasoorten naast elkaar, de tricolere sla. Een leuke knipoog, maar deze combinatie van sla is eigenlijk alleen goed te kweken via hydrocultuur, in de grond wordt dat veel moeilijker."

De teelt van de tricolere sla is al gecommercialiseerd, maar INAGRO verricht nog extra onderzoek naar de effecten van andere vormen van belichting en voeding van de planten. De verkoop gebeurt nog met een stukje wortels en substraat, waardoor de sla langer fris blijft.

Naar aanleiding van de opening van de dakserre bouwde Henk Rijckaert de expo 'Pretpark voor Planten'. De comedian/landbouwingeneur mocht enkele van zijn attracties toelichten aan de koning. Zo stond het gezelschap even stil bij een uniek spel, een combinatie van een wipplank en een flipperkast die het evenwicht symboliseert dat moet gevonden worden tussen landbouw, industrie, woningbouw en natuur om te komen tot een goeie ruimtelijke ordening.

Mooie toekomst

Als afsluiter woonde koning Filip samen met leerlingen van VTI Menen en LTI Oedelem de kids special 'Zijn er nog vragen?' bij. Dat is een show waarbij comedian Lieven Scheire en wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel kinderen van alles leren over duurzame tuinbouw en voedsel. Scheire beantwoordde vragen van de kinderen zoals 'hoe groot is het heelal?' en 'wat zit er in de kern van de aarde?' De vorst luisterde geboeid en sprak de kinderen toe die de toekomst zijn: "De kinderen stellen goeie vragen. Doe zo voort. Het is belangrijk nieuwsgierig te blijven. Als kind was ik zelf enorm geboeid door het heelal en de sterren en eigenlijk nog altijd."

Komend weekend kun je Agrotopia, festival van de Toekomst voor de laatste keer bezoeken. Meer info en tickets op www.agrotopia.be.

Bron: HLN / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels