header.home link

Zomers recept: bevroren room met mandjeskaas en oude kriek

6 augustus 2013
Als frisse afwisseling op al dat zoets en hartigs, haalt Jo een dessert van bevroren room met mandjeskaas, meringue en oude kriek boven. Opnieuw een experiment, maar opnieuw een geslaagd experiment.
Lees meer over:

Als frisse afwisseling op al dat zoets en hartigs, haalt Jo een dessert van bevroren room met mandjeskaas, meringue en oude kriek boven. Opnieuw een experiment, maar opnieuw een geslaagd experiment. Zowel de bevroren room zelf als het verhaal erachter, verkopen als zoete broodjes. "Mandjeskaas is een traditioneel Beersels product. Het bijzondere zit ‘m in de manier van scheppen: de kaaswrongel wordt met een pollepel in kleine wijmen mandjes geschept, zodat de melkwei weg kan sijpelen. Daarna wordt de wrongel niet meer bewerkt, waardoor de kaas steviger is dan andere platte kazen." Die methode is al honderden jaren oud, en is gelinkt aan de verdwenen traditie van mandenvlechten in Halle. Oude kriek is nog zo’n typisch Pajots streekproduct. Het wordt niet gemaakt met vruchtenextracten of siropen maar met echte krieken en echte lambik. Dat zorgt voor een minder zoet, maar complexer bier", vertelt Jo.

 

bevroren-room-tris-1.jpg

 

De combinatie van beide is verrassend lekker. "Met mandjeskaas kan je nog veel kanten op. Je kan het verwerken in kaastaart, smeren op een boterham met radijsjes, … noem maar op. Oude kriek is dan weer lekker gewoon als biertje op een zomerse dag, of als ingrediënt in bijvoorbeeld een dessert als panna cotta."

 

Het recept ‘Bevroren room met mandjeskaas en oude kriek’ vind je hier.

Smakelijk!

In de rubriek 'Zomers recept' trekt Veldverkenners met enkele foodbloggers en VLAM naar een mooie wilde tuin, om er te koken, proeven, luieren,... Het resultaat: 10 zomerse gerechten met streekproducten. Elke week krijg je van ons één verslag en recept gepresenteerd. Deze week: Bevroren room met mandjeskaas en oude kriek. Volgende week: Zalm in papillot met Spéciale Belge en hoeveboter.  

Gerelateerde artikels