@livewireStyle
header.home link

Zien: de geboorte van een big (of tien)

Weinig dingen fascineren meer dan de geboorte van een kind - ook als dat kind een dier is. We kijken graag mee, liefst veilig van achter ons computer- of televisiescherm. VILT TeeVee weet dat, en trok daarom met zijn camera naar een kraamstal.
16 november 2016  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Weinig momenten blijven je beter bij dan de geboorte van een kind. Vraag maar aan eender welke ouder en eender welke vroedvrouw of -man: hoeveel kinderen je ook al op de wereld hebt gezet, onverschillig laat het je nooit. Zou dat bij dieren net zo zijn? Een zeug krijgt gemakkelijk 13 biggen in één keer. Dat moet nogal wat geven in haar hormoonhuishouding. Zou ze ook kraamtranen kennen?

Enfin, dat doet er nu niet toe :). Wil je graag eens een biggenworp met eigen ogen zien? VILT TeeVee trok met zijn camera naar een kraamstal en legde het moment vast.

 

 

Enkele cijfers die ons bijblijven:

  • Vlaanderen telt 6,2 miljoen varkens.
  • Een zeug krijgt gemakkelijk 25 biggen per jaar.
  • Een gezonde big weegt bij de geboorte zo’n kilogram. Zes maanden later is dat al +- 100 kilogram.
  • België is 237 procent zelfvoorzienend op vlak van varkensvlees.
  • We exporteren dan ook best veel varkensvlees (goed voor 1,2 miljard euro). En dat vooral naar Duitsland, Polen en Nederland.
 

Meer weten over zeugen en biggen? Lees ook onze artikels ‘Over biggen, zeugen en (te weinig) tepels’ en ‘Internationale vrouwendag: leve het vrouwtjesdier (weetjes)’. 

Meer video's van VILT TeeVee kan je bekijken op dit Vimeo-kanaal

Gerelateerde artikels