@livewireStyle
header.home link

Week van Afvalvermindering: 4 hergebruik-tips

Je kan er tegenwoordig niet omheen, om de spotjes en initiatieven rond voedselverspilling en afvalvermindering. Toch zijn we het onderwerp nog niet beu - het is te belangrijk. Vier tips om afval te vermijden door producten een tweede leven te geven.
24 november 2014  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: gardenbetty.com

 

Je kan er tegenwoordig niet omheen, om de spotjes en initiatieven rond voedselverspilling en afvalvermindering. Zeker niet dit najaar: er is de ‘Sorry is niet genoeg’-campagne van 11.11.11, het Niets is Verloren-festival in Gent (afgelopen september), de doggybag-campagne van Testaankoop, de Verloren Vrijdag-acties tijdens Week van de Smaak (afgelopen vrijdag) en het (nieuws)verhaal van de Gentenaar die zijn restjes verwerkt tot soep om gratis uit te delen via een koelkast aan zijn voordeur (deredactie.be). Ook bereikten meerdere berichten over supermarkten zonder verpakking onze oren dit jaar, en engageerden zowel de Vlaamse als de federale overheid zich om de strijd tegen voedselverlies aan te gaan. Toch zijn we het onderwerp nog niet beu – het is gewoon te belangrijk. Daarom zetten we graag nog een less waste-evenement in de kijker: de Europese Week van de Afvalvermindering (22-30 november 2014). De initiatiefnemers willen drie dingen:

 

  • Dat er minder afval gecreëerd wordt
  • Dat producten hergebruikt worden
  • En dat – als een product niet meer hergebruikt kan worden – het onvermijdelijke afval gerecycleerd wordt


Omdat het eerste luik (afval vermijden) intussen al een paar keer aan bod kwam op Veldverkenners, focussen we ons vandaag op het tweede. Want zeker met de feestdagen in het verschiet – hét consumptiehoogtepunt van het jaar – lijkt het ons verstandig even stil te staan bij de vraag: ‘hebben we al niet iets in huis dat (her)gebruikt kan worden?’. Vier tips!

 

1. Wie zoet is krijgt lekkers en een gerepareerd cadeau

Sinterklaas komt eraan, en Kerstmis, en nieuwjaar. Allemaal gelegenheden om cadeautjes uit te wisselen. Maar dat hoeven niet altijd nieuwe cadeautjes te zijn. Speelgoed bijvoorbeeld is ook met een schrammetje hier of daar nog reuzefijn. Geen kind dat er zijn glimlach om laat. Rommel dus eens op zolder, misschien ligt daar nog wel wat speelgoed van je eigen kindertijd stof te vergaren. Is het kapot? Breng het dan naar een Repair Café of ga zelf met je instrumentenkist aan de slag.

Heb je geen kinderen maar wel een hoop speelgoed? Overweeg dan een ritje naar een van de Speelgoedgeefpleinen, die op 30 november verspreid over Vlaanderen worden georganiseerd. Het concept? Mensen die speelgoed te veel hebben geven het af, mensen die speelgoed te kort hebben nemen het mee. Wat kan het leven toch simpel zijn!

 

2. Grootmoeders huishoudtips

Ook schillen en schalen – ons dagelijks afval - kan je een tweede leven geven. Vraag maar aan je (groot)moeder. Citroenschillen kan je bijvoorbeeld gebruiken om een geoxideerde theepot te reinigen. Je brengt gewoon wat water (van de kraan!) aan de kook in de pot, zet het vuur af, voegt de citroenschillen toe (eerst goed wassen) en laat ze een uurtje trekken. Geen wasproduct dat de klus beter klaart. Verder maak je van preigroen soep, van eierschalen kiempotjes, en van oude boterhammen/koeken broodpudding. Logisch toch?!

 

3. Knippen en plakken

Een trend die mooi aansluit bij de strijd tegen afval is DIY (Do It Yourself). Zo vind je op allerlei blogs en op Pinterest inspiratie genoeg om met afgeschreven tuin- en huisraadspullen aan de slag te gaan. Lege shampooflessen tover je om in een pennenhouder voor de kinderen, kapotte gloeilampen gebruik je als vaas, en het wiel van een oude fiets wordt met wat verbeelding een originele wandklok. Enkele voorbeelden die we vonden op Pinterest en op de blog van Madame Criativa:

shampoofles-wiel-tris.png

bestekhouder-madamecriativa.com

Beeld: madamecriativa.com.br / pinterest

 

4. Van Anorak tot Zonnecrème

Tot slot kan ook ons boekje ‘Van Anorak tot Zonnecrème’ inspiratie bieden. Lees het online, zo spaar je weer wat papier uit (dus bomen, dus CO2 en andere ecosysteemdiensten!). Veel magazines en publicaties kan je trouwens online lezen, op ISSUU bijvoorbeeld.

 

Zelf nog tips? Deel ze gerust onderaan dit artikel.

 

Ter info: de Europese Week van de Afvalvermindering is een Europees initiatief in het kader van het Life+-programma van de Europese Commissie.

Meer info: www.facebook.com/ewwr.eu, www.ewwr.eu/nl

Gerelateerde artikels