header.home link

Boekentip: improvisatiekoken met Velt

2 oktober 2017
Koken volgens de seizoenen is lekker, gezond en budgetvriendelijk. Maar het vergt wel een andere kookmethode. Eentje waarbij je je laat leiden door wat je in huis hebt. Dat heet dan improvisatiekoken, en dat kan je leren.
Lees meer over:

Koken volgens de seizoenen is lekker, gezond en budgetvriendelijk. Maar het vergt wel een andere kookmethode. Want zelden gebruiken recepten uit kookboeken uitsluitend seizoensproducten. En zelden heb je alle ingrediënten voor het gekozen recept in huis. Velt lanceert daarom een andere manier van koken – avontuurlijk koken, met creativiteit, durf en op buikgevoel.

 

Improvisatiekoken, waar gaat dat over?

Improvisatiekoken is koken met wat je in huis hebt, zowel in de koel- als in de voorraadkast. Dus met verse seizoengroenten en -fruit maar ook met droge voedingswaren zoals rijst, peulvruchten, conserven, enzovoort. Je vertrekt daarbij van je ingrediënten, niet van een recept. Hierdoor leer je anders kijken naar alledaagse producten en herontdek je smaken en smaakcombinaties. Bijvoorbeeld: een courgette kan je bakken of stoven, maar je kan het ook geraspt verwerken in gebak. Bijkomend voordeel: door groenten of fruit ‘anders’ te bekijken, smijt je doorgaans minder weg. Dan verwerk je óók de schil of het loof, omdat die in veel gevallen óók lekker en voedzaam zijn.

 

Hét sleutelwoord: experimenteren

Tot slot leert improvisatiekoken je ook anders nadenken over smaak en smaakcombinaties. Komkommer is bijvoorbeeld erg lekker met lavendel, en de smaak van aardbeien komt extra goed tot zijn recht met een beetje balsamico. Niemand zou echter op die combinaties gekomen zijn, door niet af en toe wat te experimenteren. En dat is key bij improvisatiekoken: durven experimenteren.

 

Heb je een boek nodig om te improviseren?

Het klinkt natuurlijk raar om een kookboek uit te brengen over hoe je moet koken zónder recept of plan, maar dit boek is dan ook geen klassiek kookboek. Het bevat vooral tips & tricks. Want ook improviseren kan je leren. Door te proberen, via trial en error. Zo staat er info in over de zoet-zout-zuurbalans die zo belangrijk is om gerechten op smaak te krijgen, en een woordje uitleg bij minder bekende kooktechnieken (roosteren, marineren, fermenteren,...) en -materialen (zesteur, foodprocessor, spiraalsnijder,...).

Pas helemaal op het einde van het boek vind je drie menu’s per seizoen. Menu’s die bovendien ruimte laten om ingrediënten toe te voegen of weg te laten. Afhankelijk van wat je in huis hebt, want dat is improviserend koken ;).

 

Koop een exemplaar

Het boek Improvisatiekoken van Velt telt 60 pagina’s. Het kost 3,95 euro voor leden en 5,5 euro voor niet-leden. Je kan het bestellen via de webshop van Velt.   

 

Win een exemplaar

Veldverkenners mag van partner Velt een exemplaar van het boek cadeau doen. Waaghalzen wagen hier hun kans!  

Gerelateerde artikels