@livewireStyle
header.home link

Dag van de Landbouw 2017: waar naartoe?

Zondag 17 september 2017 is het alweer Dag van de Landbouw. Al voor de 35ste keer. De formule is zo’n succes dat er nog lang geen sleet op zit. Dit jaar nemen 44 landbouwers deel, zij openen zondag de deuren van hun boerderij.
13 september 2017  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:23

Zondag 17 september 2017 is het alweer Dag van de Landbouw. Al voor de 35ste keer. De formule is zo’n succes dat er nog lang geen sleet op zit. Dit jaar nemen 44 landbouwers deel, zij openen zondag de deuren van hun boerderij om te tonen hoe zij dag in dag uit vlees, melk, eieren, groenten, fruit, enzovoort produceren. Een unieke kans voor al wie wil weten waar zijn voedsel vandaan komt. 

Hieronder een overzicht van alle deelnemende bedrijven per provincie. Het aanbod is divers – zowat alle land- en tuinbouwsectoren komen aan bod. Ook nicheteelten zoals bessen, druiven, melkgeiten en verwerkende bedrijven van vlees en zuivel. Take your pick!

Sommige bedrijven liggen bovendien op fietsafstand van elkaar, ideaal om meerdere bedrijven op een dag te bezoeken. Tot slot is er op veel bedrijven rand- en kinderanimatie voorzien.

Wij zullen live gaan op het anjerbedrijf van de familie De Nijs in Erpe. Houd dus zeker onze Facebookpagina in de gaten ;).

West-Vlaanderen
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
Antwerpen
Limburg

 

West-Vlaanderen

  • Familie Latré-Desmet van ’t Fazantenhof (melkvee en thuisverwerking): Groenebosdreef 7, 8650 Houthulst, www.tfazantenhof.be. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: naast een bezoek aan de melkveestal en de melkinstallatie, kan je een kijkje nemen in de hoevewinkel. Via de bezoekersgang werp je een blik op de melkverwerkingsruimte. Het neerhofpark en de speeltuin zorgen voor kinderplezier. Je kunt er genieten van hoeve-ijs, pannenkoeken en streekbieren.
     
  • Familie Trybou (groenteteelt – spruiten, bloemkool en courgettes): 7e Geniestraat 40, 8650 Houthulst. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: je komt alles te weten over de teelt, het sorteren en verpakken van de vollegrondsgroenten. De verpakkingsmachine en nieuwe lasersorteerder zijn de moeite om te zien. Je kennis wordt getest tijdens een wedstrijd. Voor de winnaars zijn er mooie prijzen. Er zal ook kinderanimatie zijn. Op het einde van de rondleiding is er een mogelijkheid om iets te drinken en te eten.
     
  • Familie Casier-Vanoverschelde (varkens, hoeveslagerij en mestverwerking): Kloostermolenstraat 2, 8650 Merkem, www.hoevevleescasier.be. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: tijdens een rondleiding krijg je op een aantal plaatsen kort toelichting over de varkensteelt. Deskundigen zullen ook het principe en de praktische uitvoering van biologische mestverwerking toelichten. Na de rondgang op het bedrijf kan iedereen een bezoekje brengen aan de hoevewinkel, waar enkele proevertjes zullen klaarstaan. Je kunt er iets drinken en er zullen braadworsten en hamburgers van de Vleeshoeve Casier te koop zijn.
     
  • Familie De Visschere-Bonduel van Het Kastanjehof (vleesvee, akkerbouw en thuisverkoop kalfsvlees): Moerestraat 168, 8680 Koekelare. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: via een bewegwijzerde route krijg je zicht op de werking van het bedrijf. Naast deze blik achter de schermen, kom je via een aantal wist-je-datjes heel wat te weten over het vleesvee en over de akkerbouwteelten. Er wordt onder meer gedemonstreerd hoe de klauwen verzorgd worden en er is een infostand over geboortemelders/afkalfdetectie. Voor de kleinsten is er animatie. Je kan tot slot lekker kalfsvlees proeven en wie dat wenst, kan ook vlees kopen/bestellen.
     
  • Familie Ryckewaert-Lansens (melkvee en akkerbouw): Korkentapstraat 29, 8680 Koekelare. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: aan de hand van leuke wit-je-datjes leer je dit bedrijf kennen. Zo ontdek je tijdens een rondleiding de melkveestal en het jongvee, je ziet de melkrobots in actie en neemt een kijkje aan de waterzuivering. Aangezien Patrick ook aan grond- en betonwerken doet, zullen er tot slot enkele grondwerktuigen te bezichtigen zijn.
     
  • Familie Clarisse-Degrande van 't Hof Rozendale (melkvee en verwerking): Rozendalestraat 37, 8750 Wingene. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: ook hier krijg je aan de hand van wist-je-datjes een rondleiding, die gaat van kalfje tot koe. Je kan een kijkje nemen in de nieuwe melkveestal met lig- en loopruimte. De koeien worden gemolken in een carrousel, een ronddraaiend platform waar ze rustig elk om beurt kunnen opstappen en na het melken weer afstappen. Via videobeelden kun je meevolgen hoe zo’n melkcarrousel echt werkt. Voor de kids is er leuke animatie voorzien. Extra stand: Plattelandsklassen vzw voorziet een interactieve stand met materialen rond landbouw- en plattelandseducatie voor het kleuter-, lager en secundair onderwijs. De eerste 50 leerkrachten krijgen, op vertoon van hun lerarenkaart, een gratis didactisch pakket rond landbouw, platteland en voeding.
 
dag-van-de-landbouw-west-vlaanderen-fazantenhof.jpg

 

Oost-Vlaanderen

  • Familie De Belie-De Vlieger van de Sint-Barbarahoeve (melkvee): Kleemstraat 68, 9111 Belsele. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: je krijgt een blik achter de schermen en kan genieten van leuke muzikale en kinderanimatie en een hapje of drankje. Op het bedrijf loopt bovendien een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van het melkvee en de melkverwerking in de regio. Tot slot zijn er demonstraties van enkele oude ambachten. Denk maar aan een hoefsmid of enkele vlegeldorsers.
     
  • Familie Tindemans-Maes (melkgeiten): Kwakkelhoekstraat 85, 9100 Nieuwkerken-Waas. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: er zijn rondleidingen op dit bedrijf en je kan een bedrijfsfilm bekijken. Voor kinderen zijn er ponytochtjes en staat er een strokasteel. Er is een volksdansgroep en een fanfare. Je komt ook alles te weten over de evolutie van de ploeg en je kan oldtimertractoren bezichtigen. Er is een demo 'Klompen maken', want Nieuwkerken is nog een echte klompengemeente. Enkele personen demonstreren het ambacht en geven uitleg over de geschiedenis van de klomp in het Waasland. Ook de technieken van de pyrogravure en de schilderkunst op klompen komen aan bod. Tot slot kan je allerhande geitenkaashapjes en ijs van verse geitenmelk proeven, maar ook frietjes en pannenkoeken eten.
     
  • Familie Maes-Martens van Neerkouter Hoevevlees (akkerbouw, vleesvee en hoeveslagerij): Burrelstraat 82, 9100 Sint-Niklaas, www.neerkouter.be. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: er zijn demo's van een boomezel, een imker en een pottenbakker, er is een roofvogelshow, een kinderboerderij, enzovoort. Voor de lekkerbekken is er een huisgemaakt broodje met warme beenham en een lekker ijsje. Tot slot kan je een tentoonstelling bezichtigen rond de geschiedenis van de graanoogst met dorsmachines.
     
  • Familie Verhaert (akkerbouw, vleesvee en hoeveslagerij): Beverse Dijk 40A, 9120 Kallo, www.aquitainepuur.be. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: je mag een kijkje nemen in de nieuwe stal en de nieuwe hoeveslagerij. Op culinair vlak kan je genieten van een heerlijke maaltijd in het nabijgelegen Hof Van Keulen (vooraf inschrijven via de website www.aquitainepuur.be). Op het landbouwbedrijf zelf staan foodtrucks met huisgemaakte burgers en carpaccio. Ook voor de kinderen is er animatie, met een gocartrace en een springkasteel.
     
  • Familie De Paep-Vercauteren van De Korenheie (melkvee en akkerbouw): Hennenneststraat 2/2, 9120 Melsele. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: maak kennis met de melkkoeien en ontdek enkele nieuwigheden in de stallenbouw wat dierenwelzijn en duurzaamheid betreft. Trek er met de fiets op uit, neem deel aan de clusterfietstocht en bezoek ook enkele andere bedrijven. De plaatselijke Landelijke Gilde en KVLV zorgen voor een hapje en een drankje. Voor kinderen is er animatie.
     
  • Familie Geerts (akkerbouw en fruitteelt): Zwaantje 52, 9130 Verrebroek. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: je ontdekt hoe aardbeien gekweekt worden en krijgt enkele akkerbouwmachines te zien, met de nodige uitleg. Je kan natuurlijk ook aardbeien proeven, voor de liefhebbers in combinatie met hoeve-ijs. Het oudercomité van de plaatselijke school zorgt voor kinderanimatie.
     
  • Tuinbouwschool Melle (tuinbouwonderwijs): Brusselsesteenweg 165, 9090 Melle. Welkom van 10:00 tot 17:00, www.tuinbouwschool-melle.be.
     
  • Carl en Indra Van Sante-Lemeire (sierteelt – rozenkwekerij): Smetledestraat 52, 9230 Wetteren, www.vansante.be. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: je krijgt een rondleiding op de kwekerij, met specifieke aandacht voor de opkweek van rozenstruiken. Je krijgt de kans om al je vragen over rozen te stellen of een rozenstruik in een pot aan te kopen.
     
  • Familie De Nijs van Anjers De Nijs (sierteelt – anjers): Bossestraat 89, 9420 Erpe, Facebookpagina. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: je kan de serres bezoeken. De bedrijfsleiders staan ter beschikking voor alle mogelijke vragen. Natuurlijk kan je verse anjers kopen. Voor de kleintjes is er kinderanimatie, zodat mama en papa rustig iets kunnen drinken in de cafetaria.
     
  • Familie Vermeulen van de Hazeveldhoeve (melkvee): Hazestraat 13, 9160 Lokeren (Daknam). Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: Groene Kring en de bedrijfsgilde van Lokeren nemen je mee op het bedrijf van de familie Vermeulen. Schrik niet als je vreemde dieren tegenkomt wanneer je de Hazestraat binnenrijdt. Een selfie met een varken? Het kan. De mensen van Groene Kring verzorgen ook de rodeostier en het springkasteel. Enkele Lokerse melkveehouders staan je in de stallen op te wachten om je alles te vertellen over koetjes en kalfjes. Zij antwoorden met plezier op al je vragen. Nadat je alle stallen en de dieren van het bedrijf gezien hebt, kan je ook nog smullen van een overheerlijke mikado die werd bereid door de Lokerse boeren en boerinnen.
     
  • Familie Heirman-Van Goethem van Hoeve Den Bookhamer (melkvee, akkerbouw en thuisverkoop – aardappelen): Gentsesteenweg 260, 9240 Zele. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: je krijgt een boeiende rondleiding door het bedrijf. De gidsen geven je uitleg over de voeding en huisvesting van de dieren en vertellen allerhande leuke weetjes. Er is een tentoonstelling van nieuwe landbouwmachines, een demonstratie vlegeldorsen en vlasbewerking, vendelen en wimpelen. Geniet na je bezoek van een hapje en drankje. Door opdrachten uit te voeren kunnen kinderen het 'Boerenknechtdiploma' behalen. Extra stand: Plattelandsklassen vzw voorziet een interactieve stand met materialen rond landbouw- en plattelandseducatie voor het kleuter-, lager en secundair onderwijs. De eerste 50 leerkrachten krijgen, op vertoon van hun lerarenkaart, een gratis didactisch pakket rond landbouw, platteland en voeding.
 
dag-van-de-landbouw-oost-vlaanderen-de-nijs.jpg
 

Vlaams-Brabant

  • Familie Lefever-Geyssens van Wijndomein Dappersveld (druiventeelt en wijnbouw): Zwarte Molenstraat 66, 1671 Elingen. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: Elk uur start een rondleiding met deskundige uitleg. Je kan de wijngaard en de spiksplinternieuwe, professioneel ingerichte wijnmakerij bezoeken. Op de binnenkoer van de 18de eeuwse vierkanthoeve heb je de mogelijkheid om iets te eten en te drinken. Ook de wijn van eigen bodem natuurlijk. Voor kinderen is er een springkasteel en zijn er kleurplaten. Ingekleurde tekeningen worden beloond. Een rockband zal tot slot voor live muziek zorgen.
     
  • Familie Billens-Van Laer (fruitteelt): Meintjesstraat 5, 1755 Gooik, Facebookpagina. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: een pluktrein neemt je mee op een rondrit door de boomgaard. Je kan de aardbeienserre, de kiwibesplantage en de reuzenpompoenen bezoeken. Ook de sorteerruimte en koelcellen zijn te bezichtigen. Je kunt het fruit en de fruitsappen proeven en natuurlijk ook kopen. Er is lekkere appeltaart van het huis en er zijn snackburgertjes van de studentenonderneming ViaViande. Drankgelegenheid wordt verzorgd door Groene Kring. Speurneuzen kunnen deelnemen aan een zoekspel.
     
  • Jan en Nadine D'Haemer-Mignon (fruitteelt): Vroembos 13, 1670 Pepingen, www.fruitdhaemer.be. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: je kan een rondleiding volgen op het bedrijf en in de plantages. De rondrit is voor iedereen toegankelijk, want je rijdt mee in een pluktreintje. Je ziet niet alleen de bomen, maar ook het machinepark, de sorteerinstallatie en de koelcellen waarin het fruit bewaard wordt. Een presentatie over de werkzaamheden doorheen de seizoenen toont hoe de plantages een heel jaar intensief verzorgd worden. Bezoekers krijgen de kans om pas geoogst fruit uit de boomgaard te proeven. Natuurlijk kan je ook fruit en verwerkte producten kopen om mee naar huis te nemen. Wil je nog even nagenieten, dan is het aangenaam verpozen bij een hapje en een drankje.
     
  • Manu en Sofie De Cort van Ground Control Gin en Jenever (ginstokerij): Boekhoutstraat 28, 1670 Pepingen, www.groundcontrolgin.be. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: je kan een rondleiding volgen in de distilleerderij en nadien gins en jenever proeven. Honger? Probeer dan de heerlijke stoofpotjes (met frietjes) van rund, kip of vegetarisch, telkens met Ground Control erin verwerkt.
     
  • Familie Van den Eynde-De Kinder (melkvee): Koereit 11, 1730 Asse. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: zowel voor kinderen als voor volwassenen worden aangepaste rondleidingen gegeven. Verder kan je proeven van ijsjes, pannenkoeken, pensen, hamburgers,...
     
  • Familie Salens-Van der Elst (akkerbouw en grondwitloof): Vosseputten 10, 3071 Erps-Kwerps, www.salensbvba.be. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: tijdens een rondleiding op het bedrijf maak je onder meer kennis met de teelt van grondwitloof. Elke bezoeker krijgt enkele proevertjes. Daarnaast kan je een kijkje nemen in de hoevewinkel. Verder kan je een maïsdoolhof en een tentoonstelling van oldtimertractoren en grote landbouwmachines bezoeken. Je kan de trekpaarden bewonderen of deelnemen aan een workshop bloemschikken. Voor de kleinsten is er een springkasteel.
     
  • Josse en Jan Peeters van Hof Ten Bosch (akkerbouw en fruitteelt): de Limburg Stirumlaan 66, 3040 Huldenberg. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: in dit bedrijf staat de aardappelteelt centraal. Zo kom je meer te weten over het productieproces van aardappelen en hoe ze tot chips verwerkt worden. Je krijgt een rondleiding in de aardappelloods en informatie over precisielandbouw en de digitalisering van de sector – denk maar aan optische ogen, gps, bodemscans,... Je krijgt zelfs een demonstratie van een dronevlucht (weersafhankelijk) en de wijze waarop de gegevens die de drone verzamelt ingezet worden voor een duurzamere teelt. Voor de kinderen is er een springkasteel en een rondrit met een tractortreintje door de perenplantage. Extra stand: Plattelandsklassen vzw heeft op dit bedrijf een interactieve stand met materialen rond landbouw- en plattelandseducatie voor het kleuter-, lager en secundair onderwijs. De eerste vijftig leerkrachten krijgen, op vertoon van hun lerarenkaart, een gratis didactisch pakket rond landbouw, platteland en voeding.
     
  • Familie Vanacker-Devijver van Hof Ter Vaeren (akkerbouw, melk- en vleesvee): Wolfshaegen 5, 3040 Huldenberg. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: om 11:00 is er een eucharistieviering, vanaf 12:00 een barbecue. Verder is er doorlopend (muzikale) animatie voor groot en klein, zoals een competitie strobaal werpen. Om 13:30 vertrekt tot slot een tractorwijding aan de boerderij, georganiseerd door het nieuwe Groene Kringgewest Midden-Brabant.
     
  • Paul en An Vleminckx-Lefever van Chardonnay Meerdael (wijnbouw – wijnstokken en wijnproductie): Monarkenweg 50, 3050 Oud-Heverlee, www.chardonnaymeerdael.be. Welkom van 13:00 tot 18:00. Programma: je maakt kennis met de wijnbouw en al wat erbij komt kijken. Daarnaast staan ook de Vlaams-Brabantse streekproducten in de kijker. Zo kan je uiteraard Chardonnay Meerdael proeven en kopen.
     
  • Filip en Pips Luppens van Druivenserres en wijnkelders Soniën (druiventeelt en wijnbouw): Brusselsesteenweg 538, 3090 Overijse, www.sonien.be. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: het bezoek aan de druivenserre bestaat uit een rondleiding met uitleg over de snoeiwijze, de teelttechniek en de biologische bestrijding van de ziekten bij de teelt van de Vlaams-Brabantse tafeldruif. Nadien daal je af naar de wijnkelder waar duizenden flessen in caveaux liggen opgestapeld. Hier rijpt de wijn in tonnen met een inhoud van 6.000 liter. Vooral de schuimwijnbereiding krijgt bijzondere aandacht. Je maakt onder meer kennis met ambachtelijke toestellen voor het bottelen, stoppen, flessenschudden, uitlogen, museleren, capsuleren en doseren. Wijn degusteren en kopen kan natuurlijk ook. Er zijn biologische tafeldruiven, druivensap, wijn, schuimwijn en aperitiefwijnen te koop.
     
  • Familie Lemaire-Taelemans (akkerbouw, melk- en vleesvee): Zwijnenbergstraat 62, 1750 Sint-Martens-Lennik. Welkom van 1.:00 tot 18:00. Programma: je krijgt een rondleiding door de stallen en langs de melkinstallatie. Na je bezoek geniet je van een hapje en een drankje. Er is kinderanimatie en iedereen krijgt een attentie.
 
dag-van-de-landbouw-vlaams-brabant-sonien.jpg

 

Antwerpen

  • Familie Busschots-Moelans (melkvee): Kijfbossen 2, 2590 Berlaar. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: wie wil weten hoe een melkrobot de koeien melkt, kan een gegidste rondleiding volgen (start om het uur). De KLJ-jongens geven vendeldemonstraties, terwijl de KLJ-meisjes wimpelen. Ook wie graag een bedrijfsbezoek combineert met een fietstocht, komt aan zijn trekken: de bewegwijzerde Schooltuinroute (21 km) loopt door de Kijfbossen, langs hoeve Busschots. Kinderen kunnen deelnemen aan een kleurwedstrijd. Elk kind dat de tekening die ze op school gekregen hebben ingekleurd meebrengt, ontvangt een leuke attentie. Voorts kunnen ze zich uitleven op het springkasteel, samen een kartonnen boerderij beschilderen of een (namaak)koe proberen te melken. Dit alles onder het waakzame oog van enkele KLJ-jongens en -meisjes. Ondertussen kunnen de ouders een frisse pint of een warme koffie op het terras nuttigen. Of smullen van een ijsje, van pannenkoeken of pensen met appelmoes.
     
  • Familie Malisart-Stultiens van Bella & Rosita (melkvee en thuisverkoop): Aartselaarstraat 2, 2650 Edegem, www.bellarosita.be. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: wie wil kan een gegidste rondleiding volgen op de boerderij. Daarna kan je iets eten en drinken op het Bella & Rosita-terras en uiteraard proeven van vers hoeve-ijs. Voor de kinderen is er leuke animatie. Verder kan je verschillende landbouwmachines bewonderen, zowel oude als nieuwe. Bij mooi weer zie je ze zelfs aan het werk. Wie met de fiets komt, krijgt tot slot een leuke attentie van de gemeente Edegem. Extra stand: Plattelandsklassen vzw voorziet een interactieve stand met materialen rond landbouw- en plattelandseducatie voor het kleuter-, lager en secundair onderwijs. De eerste 50 leerkrachten krijgen, op vertoon van hun lerarenkaart, een gratis didactisch pakket rond landbouw, platteland en voeding.
     
  • Proefbedrijf Pluimveehouderij (pluimvee): Poiel 77, 2440 Geel, www.provincieantwerpen.be. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: ontdek hoe de kippen in ultramoderne stallen leven en hoe praktijkonderzoek in zijn werk gaat. Zie hoe de eieren automatisch geraapt worden en grijp de kans om deze superverse eieren ter plaatse te kopen. Voor de kinderen is er een leuke zoektocht, met op het einde een kleine verrassing. Passeer ook zeker langs de tent van de provincie voor een drankje en een hapje. Terwijl jij geniet, kunnen je kinderen zich uitleven op het springkasteel en in de kinderboerderij.
     
  • Peter en Riet Bartels-Vermeulen van Barver (groenteteelt): Doornlaarlei 6, 2840 Rumst. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: tijdens Dag van de Landbouw kan je de biologische teelt van tomaat, komkommer en zoete puntpaprika bekijken. De bedrijfsleider en collega-tuinders zullen ter plaatse de bezoekers laten kennismaken met alle aspecten van de biogroenteteelt. Na het bezoek kan er gezellig nagepraat worden bij een hapje en een drankje. Ook voor de kleinste bezoekers is er iets bijzonders.
     
  • Familie Van Riel-Oorts (melkvee): Kloosterstraat 13, 2960 Sint-Lenaarts. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: je kan de bedrijfswerkzaamheden volgen via wist-je-datjes en er zijn demonstraties met oude en nieuwe landbouwmachines. Voor de kinderen zijn er rondritten met tractoren en een springkasteel. Eten (spek met eieren en vlaai) en drinken worden verzorgd door de Landelijke Gilde, met de hulp van KVLV.
     
  • Familie Gabriels-Brouwers van Hoeveslagerij Gabriels (akkerbouw, vleesvee en hoeveslagerij): ’s Hertogendijk 54, 2940 Stabroek (Hoevenen), www.hoeveslagerijgabriels.be. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: de kinderen zullen zich niet vervelen, want er is kinderanimatie. De hoevewinkel is gesloten, maar je kan wel smullen van proevertjes en iets drinken. Er zullen ook frietjes verkocht worden.
     
  • Familie Guns-Van Den Broeck van De Korenblokhoeve (melkvee): Mazel 35, 2460 Tielen. Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: ontdek de nieuwe technologieën en de automatisering, die de koeien meer comfort bieden. Er is muzikale omlijsting en randanimatie voor groot en klein. De Landelijke Gilde, KVLV en KLJ zorgen voor eten, drank en versnaperingen.
 
dag-van-de-landbouw-antwerpen-Malisart.jpg

 

Limburg

  • Familie Libert-Monard (akkerbouw en fruitteelt): Gelindenstraat 75, 3870 Heers. Welkom van Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: je krijgt een blik achter de schermen van een modern land- en tuinbouwbedrijf. Je maakt kennis met de sortering van appels en peren via het waterbad. Doorlopend kan je iets eten en drinken. Er wordt natuurlijk ook fruit verkocht en je kan appelsap proeven.
     
  • Familie Lowet-Strauven (melkvee, vleesvee, akkerbouw en fruitteelt): Nieuwe Steenweg 228, 3870 Heers. Welkom van Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: op allerlei plaatsen op het bedrijf krijg je uitleg over hoe het eraan toegaat. Nadien kan je een hapje en een drankje nuttigen. Kinderen kunnen zich uitleven op het springkasteel of kunnen zich laten grimeren.
     
  • Jean Pierre en Greetje Renson-Claikens van Hoeve Bellefroid (vleesvee en akkerbouw): Heurnestraat 79, 3870 Heers. Welkom van Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: je krijgt uitgebreide informatie over de werkzaamheden op dit bedrijf. Via een parcours kan je het bedrijf bezichtigen en binnenkijken in de rundveestallen. Ook de vele grote akkerbouwmachines zijn die dag te bekijken in de loods.
     
  • Familie Lowet-Houben (fruitteelt): Hertstraat 48, 3730 Hoeselt, www.fruithoeve.be. Welkom van Welkom van 11:00 tot 18:00. Programma: er is een bewegwijzerde wandeling door de plantage van ongeveer 1 km. Tijdens een rondleiding of op eigen houtje via infostandjes leer je alles over de teelt van appelen en peren. Aangepast schoeisel is wenselijk. Na de wandeling kan je op het bedrijf nog lekker appelsap drinken.
     
  • Familie Vanvinckenroye-Werelds (akkerbouw, groenteteelt, kruiden en varkens): Schalkhovenstraat 86, 3730 Hoeselt. Welkom van Welkom van 11:00 tot 18:00. Programma: op dit bedrijf kom je van alles te weten over de kweek van varkens en de teelt van gewassen. Je kan bijvoorbeeld een kijkje nemen in de varkensstal, de vele landbouwmachines bewonderen en de verschillende groeistadia van de gewassen bekijken. Daarna kan je een hapje en een drankje nuttigen. Ondertussen kunnen kinderen zich uitleven op de stroberg, het springkasteel en andere animatie.
     
  • Familie Keppens-Hannosset van hoeve Aan de Schavert (melkvee): Elshoven 4, 3950 Kaulille. Welkom van 12:00 tot 18:00. Programma: Bert en Karen nodigen iedereen uit om hun bedrijf te komen bezoeken. Je wordt er rondgeleid aan de hand van wist-je-datjes. Ook een bezoek aan de nieuwe stal en de melkinstallatie staat op het programma. Er zullen tevens tal van landbouwmachines en loonwerkbedrijven tentoongesteld worden. Er is ook kinderanimatie voorzien zoals een springkasteel, een heuse stroberg, een schminkstand en go-carts. In de feesttent kan je genieten van een hapje en drankje. In het centrum van Bocholt kan je die dag nog een bezoek brengen aan ‘Boerderij in het dorp’. Extra stand: Plattelandsklassen vzw voorziet een interactieve stand met materialen rond landbouw- en plattelandseducatie voor het kleuter-, lager en secundair onderwijs. De eerste 50 leerkrachten krijgen, op vertoon van hun lerarenkaart, een gratis didactisch pakket rond landbouw, platteland en voeding.
     
  • Familie Schrijnwerkers-Scheer vna Blauwbessen Schrijnwerkers (fruitteelt): Weg naar As 121, 3670 Meeuwen-Gruitrode, www.blauwebessen.be. Welkom van 10:00 tot 17:00. Programma: de familie Schrijnwerkers nodigt je uit om een kijkje te komen nemen op de blauwebessenplantage. Vanaf 10.30 uur vinden er rondleidingen plaats. Op het terras kan je genieten van heerlijke blauwebessenproducten. Er zijn allerhande infostandjes: imker, valkenier, de Bewuste Bourgondiër, Puur Limburg, Duinengordel, BelOrta,... En ook de kinderen worden niet vergeten, want er zijn cowboyspelen, een springkasteel en een zoektocht.
     
  • Vijay en Kristien Maesen-Robberechts van De Lochtjens (varkens): Broeseinderdijk 181, 3910 Neerpelt. Welkom van 12:00 tot 17:00. Programma: de familie Maesen-Robberechts nodigt je uit om vanaf 12:00 een kijkje te komen nemen op het varkensbedrijf. Aangezien de stallen om sanitaire redenen niet toegankelijk zijn, kan je aan de hand van videobeelden kennismaken met de aanpak op dit bedrijf. Er is heel wat randanimatie, zoals een springkasteel, een schminkstand, begeleide spelen, kleinvee en oude ambachten. Op het terras kan je terecht voor allerlei dranken, boekweitkoek met spek, spek met ei en varken aan 't spit.
     
  • Familie Claes-Heyvaert van de Wintershoeve (melkvee en verwerking): Rijsselstraat 19, 3583 Paal (Beringen). Welkom van 10:00 tot 18:00. Programma: je kan vrij rondlopen op het bedrijf en naar de koeien en kalfjes kijken. Via infostandjes kom je meer te weten over de koeien en de melk. Daarnaast kan je een kijkje nemen bij de melkverwerkingsinstallatie van de hoevewinkel. Er zijn proevertjes van verse melkproducten en natuurlijk kan je er ook hoeveproducten kopen. De kinderen kunnen naar hartenlust spelen op de boerderij.
 
dag-van-de-landbouw-limburg-schrijnwerkers.jpg

 

Een uitgebreid overzicht van alle deelnemende bedrijven met wat meer info vind je op www.dagvandelandbouw.be.

Dag van de Landbouw is een initiatief van Boerenbond en Landelijke Gilden. Dit jaar luidt het thema ‘Het begint bij ons’, waarmee de organisatoren duidelijk willen maken dat landbouw aan de basis ligt van ons voedsel. Het event vindt elk jaar op de derde zondag van september plaats, en brengt tienduizenden nieuwsgierigen op de been.

Gerelateerde artikels