@livewireStyle
header.home link

Stapschoenen en warme kledij mee? 5 tips voor een mooie www

23 januari 2019
Huh? Www? Stapschoenen en warme kledij om te surfen op het web? Nee, hoor. ;-) De winter is eindelijk in het land en dan is het heerlijk om lekker ingeduffeld te gaan stappen. En daarom hebben wij vijf supermooie weekendwinterwandelingen bij elkaar gezocht voor jullie! :-D
Lees meer over:
Foto: Stijn De Groote

 

Huh? Www? Stapschoenen en warme kledij om te surfen op het web? Nee, hoor. ;-) De winter is eindelijk in het land en dan is het heerlijk om lekker ingeduffeld te gaan stappen. En daarom hebben wij vijf supermooie weekendwinterwandelingen bij elkaar gezocht voor jullie! :-D

1. Kwadeschuurwandeling (Lubbeek, Vlaams-Brabant)
Waarom de schuur kwaad is, dat weten we niet. Maar dat je van deze wandeling zult genieten, dat weten we 100% zeker. Na het vertrek in de Melkerijstraat in Lubbeek kom je al snel in de stilte terecht tussen de akkers en de boomgaarden. De wandeling trakteert je op tal van glooiende wegen, oude landhuizen, een enig mooi stuk onverharde holle weg, eindeloze vergezichten, en zelfs de plaats in het veld waar romanschrijver Hendrik Conscience tijdens een veldtocht zou hebben overnacht.

Lengte: 6,5 km
Adres: Melkerijstraat, Lubbeek
Meer info: Toerisme Vlaams-Brabant

2. Verborgen Moois Berg (Berg, Limburg)
Langs akkers, weilanden en boomgaarden, door karakteristieke holle wegen … deze wandeling, met start aan het kerkhof van Berg, toont je het mooiste van Zuid-Limburg. In de bermen van die holle wegen ontdek je met wat geluk misschien zelfs een dassenburcht. De wandeling loopt grotendeels over onverharde wegen en die kunnen erg modderig zijn, dus zorg zeker voor aangepast schoeisel.

Lengte: 6,1 km
Adres: Gousbeemdstraat, Tongeren (ingang kerkhof)
Meer info: Wandelen in Limburg

3. Bourgoyen Ossemeersen (Mariakerke, Oost-Vlaanderen)
In dit valleigebied van de Leie in de Gentse stadsrand wandel je langs vochtige graslanden en doorsneden met sloten en grachten. Het gebied van 220 hectare groot is een van de meest vogelrijke natuurgebieden in Vlaanderen. Voor het beheer van de grote graslandpercelen hebben de stad Gent en Natuurpunt overeenkomsten afgesloten met landbouwers die de graslanden hooien of beweiden met runderen. Na het broedseizoen verschijnen de runderen in de weilanden. Je wandeling starten doe je aan het bezoekerscentrum De Bourgoyen.

Lengte: 5,5 km
Adres: Driepikkelstraat 32, Mariakerke
Meer info: Natuurpunt Gent

4. Moereveldwandelroute (Torhout, West-Vlaanderen)
Starten en aankomen doe je aan de kinderboerderij d’ Oude Smelterij. Daar kun je na afloop in cafetaria Kiboe genieten van een warme chocolademelk (of iets anders, natuurlijk). En van de ongetwijfeld talloze mooie foto’s die je genomen hebt van de weilanden, akkers, landwegen en oude en nieuwe boerderijen waar je gepasseerd bent.

Lengte: 7,6 km
Adres: Kinderboerderij d’Oude Smelterij, Ieperse Heerweg 5, Torhout
Meer info: Westtoer

5. Gevangen tussen grens en groen (Wortel, Antwerpen)
Vanuit het bezoekerscentrum in de landbouwboerderij vertrek je voor een prachtige wandeling door bos en heide in de vallei van Het Merkske. De ondergrond is grotendeels onverhard, dus vergeet bij nat weer zeker je laarzen niet. Wil je trouwens de geschiedenis kennen van het domein waardoor je wandelt, lees dan ook het Veldverkenners-artikel Landbouw in de Koloniën van Weldadigheid.

Lengte: 12,5 km
Adres: Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, Wortel-Hoogstraten
Meer info: Kolonie 5-7

 

Tip: Heb je de vijf bovenstaande wandelingen al achter de kiezen? Misschien vind je nog inspiratie in deze vijf andere tips van enkele jaren geleden.

Tip dubbeltip: Alles weten over het landbouwlandschap waar je doorheen wandelt? Lees ons boekje De Ronde van Vlaanderen met Veldverkenners.
 

Gerelateerde artikels