@livewireStyle
header.home link

6 nieuwe groenten en fruit: binnenkort op je bord?

20 juli 2017
Het klimaat en onze eetgewoonten veranderen. Dan is het maar normaal dat onze land- en tuinbouw ook verandert. Voortdurend wordt gezocht naar nieuwe teelten die hier potentieel hebben. Zo worden op onze proefvelden momenteel onder meer abrikozen, eetbare bloemen en zoete aardappels geteeld. Een woordje uitleg.

Het klimaat en onze eetgewoonten veranderen. Dan is het maar normaal dat onze land- en tuinbouw ook verandert. Voortdurend wordt gezocht naar nieuwe teelten die hier potentieel hebben. Zo worden op onze proefvelden momenteel onder meer abrikozen, eetbare bloemen en zoete aardappels geteeld. Een woordje uitleg.

 

1. Belgische abrikozen

In het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) in Sint-Truiden wordt onderzocht of abrikozen potentieel hebben als professionele teelt in Vlaanderen. Theoretisch is dat zeker een mogelijkheid, gezien de klimaatverandering. Ook de interesse bij fruittelers is aanwezig. Vooral de vraag of er rassen bestaan die laat geplukt kunnen worden (in augustus) zal doorslaggevend zijn, zodat er op de markt geen overlapping is met ingevoerde abrikozen uit het zuiden (vooral Spanje en Italië).

In de supermarkt? De eerste resultaten van de abrikozenproef op pcfruit waren veelbelovend. De komende jaren zullen doorslaggevend zijn.

 

2. Eetbare bloemen

In het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG in Kruishoutem, in samenwerking met het Proefcentrum voor Sierteelt of PCS in Destelbergen), groeien eetbare bloemen in openlucht, onder tunnel en in koude kas. Bij het project zijn slechts een 8-tal telers betrokken – het gaat voorlopig dan ook nog om een nichemarkt.

In de supermarkt? Omdat de teelt en vooral de pluk zeer arbeidsintensief is, de productie seizoensgebonden is, de bloemen niet lang bewaren en de markt vooralsnog klein is, focust het project zich op productie en levering voor de horeca. In de supermarkt zal je de bloemen nog niet meteen vinden, daarvoor zijn er nog meerdere praktische (bewaring) en economische (kostprijs) obstakels. 

 

eetbare-bloemen-800x450.jpg

Beeld: eetbare bloemen, PCG

 

3. Belgische (water)meloenen

Nog in het PCG liep onderzoek naar tropische vruchten in tunnel, waaronder meloenen en watermeloenen. Blijkbaar was de teelt van meloenen hier vroeger goed ingeburgerd, het is pas met de opkomst van de export dat de knowhow wat verdwenen is.

In de supermarkt? Belgische meloenen en watermeloenen worden vooral geteeld op kleine schaal, door bedrijven die hun producten rechtstreeks verkopen aan de consument. Ze zijn dus wel te vinden, maar je moet wat zoeken. In de supermarkt liggen ze vooralsnog niet. De concurrentie met geïmporteerde (water)meloenen is te groot, gezien de teelt arbeidsintensief is en ons klimaat net iets minder geschikt is.

 

meloen-800x450.jpg

Beeld: meloenenoogst, PCG

 

4. Delicatessegroenten

Op vraag van telers die specialere groenten willen leveren aan restaurants, heeft PCG enkele jaren geleden proeven gedaan met zogenaamde delicatessegroenten: miniwortels, gekleurde radijsjes, cressen, enzovoort. Dat project is succesvol afgerond.

In de supermarkt? Het project richtte zich specifiek op levering voor restaurants. Steeds meer chef-koks willen immers werken met authentieke, lokale producten. Een kleine groep tuinders speelt daarop in. Mogelijks komen sommige van deze delicatessen geleidelijk ook in speciaalzaken terecht, die zich richten op hobbykoks.

 

5. Zoete aardappel of bataat

Eveneens op vraag van telers onderzoekt PCG het potentieel van de teelt van bataat of zoete aardappel in Vlaanderen. Vorig jaar werden de eerste proefvelden geoogst en dat bleek een onverhoopt succes, ook in openlucht. De opbrengst was behoorlijk en het gewas blijkt niet veel last te hebben van ziekten en plagen. Nu wordt verder onderzocht hoe de teelt geoptimaliseerd kan worden, hoe bataat het best bewaard kan worden en welk effect bepaalde handelingen hebben op de smaak.

In de supermarkt? In de winkelrekken is geïmporteerde bataat te vinden. De prijs is dus gezet. Bij PCG onderzoeken ze nu of Belgische bataten aan die prijs rendabel te produceren zijn. De eerste Belgische bataat zal wellicht reeds dit najaar in hoevewinkels te koop zijn.

 

bataat planten 800x450.jpg

Beeld: bataat planten, PCG

 

6. Yacon

In dezelfde categorie hoort nog yacon thuis. Bij PCG waren de veldproeven veelbelovend, nu wordt nog onderzocht hoe de teelt verder gemechaniseerd en de afzet vergroot kan worden. Yacon is intussen immers wel goed gekend bij de telers, maar iets minder bij de consument.

In de supermarkt? Gezien de interesse bij de consument vooralsnog beperkt is, vind je voorlopig geen yacon in de supermarkt. Maar dat kan volgens ons niet lang meer duren (in het najaar wordt hij verwacht), lees maar. In hoevewinkels en groentepakketten wordt hij wel al aangeboden. 

Gerelateerde artikels