@livewireStyle
header.home link

Welkom in the red light district

28 mei 2019
Misschien heb je ze ook al gezien: serrebedrijven die werken met gekleurde LED-verlichting? Net zoals wij thuis kiezen tuinders meer en meer voor LED-lampen om hun energiefactuur te beperken. Maar wist je dat ze hun teelt ook beter kunnen sturen dankzij de LED-verlichting?

Misschien heb je ze hier en daar ook al gezien: serrebedrijven die werken met gekleurde LED-verlichting? Net zoals wij thuis kiezen tuinders meer en meer voor led-lampen om hun energiefactuur te beperken. Maar wist je dat ze hun teelt ook beter kunnen sturen dankzij de LED-verlichting?

Hogere opbrengst?
Om het groeiseizoen te verlengen, zetten sommige glastuinders al jarenlang belichting in. Hiervoor gebruiken ze klassiek SON-T lampen, ook hogedruknatriumlampen genoemd. Meer en meer stappen tuinders echter ook op LED-verlichting over. Die is duurder maar zuiniger: LED-lampen hebben een efficiëntere lichtopbrengst en een langere levensduur. Bovendien bieden ze mogelijkheden om de teelt beter te sturen en de opbrengst per vierkante meter te verhogen.

4 soorten licht
Een voordeel van LED-verlichting is dat de lichtintensiteit en kleur mooi regelbaar zijn, waardoor je die op je teeltproces kunt afstemmen. In grote lijnen speel je daarvoor met vier soorten licht:
- wit licht: is geschikt als algemeen werklicht, bestaat uit het volledige lichtspectrum,
- diep rood licht: is het meest efficiënt voor fotosynthese, vegetatieve voortplanting en om scheutgroei te stimuleren,
- blauw licht: heeft positieve effecten op de compactheid en het zogenaamde afharden,
- verrood licht: heeft een positief effect op generatieve eigenschappen, bloemvorming en wortelontwikkeling.

Complex samenspel
In de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat sierplanten door blauw licht sneller omhoog groeien en langer dicht blijven. Rood licht zorgt er dan weer voor dat het blad sneller spreidt. Maar het verhaal is complexer dan dat. Bij tomatenteelt bepalen de lichtkleuren ook of de huidmondjes van de planten zich al dan niet openen. Die regelen de verdamping en zorgen dus soms voor meer vocht in de kassen, wat meteen ook het risico op schimmelziekten verhoogt.

Gezocht: lichtrecepten
Onderzoekers zijn per teelt volop zogenaamde lichtrecepten in kaart aan het brengen. Voorlopig lijkt LED-verlichting interessante sturingsmogelijkheden te bieden, bovenop een energiebesparing van tot dertig procent. Maar of LED-belichting in de tuinbouw definitief zal doorbreken, hangt uiteraard ook samen met de prijs van LED-verlichting, die de komende jaren nog betaalbaarder zou worden. Intussen weet je alvast dat er geen obscuur discofeest aan de gang is, als je een rode serre passeert.


Het PC Groenteteelt organiseerde eind 2018 een boeiende studiedag over LED-verlichting. Bekijk de samenvattingen per teelt.
 

Gerelateerde artikels