@livewireStyle
header.home link

Wat is dit?: de koemagneet

4 mei 2017
Het lijkt op een magneet, en dat is het ook. Een koemagneet. Het wordt in de pens van de koe geplaatst om haar te beschermen tegen ijzeren voorwerpen die ze per ongeluk opeet in de weide.

Het lijkt op een magneet, en dat is het ook. Een koemagneet. Nog nooit van gehoord? Wij ook niet, tot enkele dagen geleden. Een veehouder toonde het object tijdens de voorstelling van een affichecampagne tegen sluikstorten. “We plaatsen het in de pens van de koe en het blijft daar haar hele leven zitten. Het beschermt haar spijsverteringsstelsel tegen wonden veroorzaakt door ijzeren voorwerpen. Wanneer de koe geslacht wordt, zien we pas hoe belangrijk dat is. In plaats van zo’n kleine magneet, verwijderen we dan een hele bol ijzer”, legde hij uit.

Blijkt dat een koe immers alles opeet wat ze op de weide tegenkomt. Dus ook afval dat rondslingert op straat of gedumpt wordt in de berm. Ze slikt het in één keer door en herkauwt het later. Maar tijdens dat herkauwen kan afval met scherpe randen de maagwand perforeren. De koemagneet verhindert dat, maar helpt alleen bij ijzer. “En er wordt ook plastiek, glas en aluminium weggesmeten. Aluminium blikjes bijvoorbeeld zijn heel gevaarlijk, want als ze op de weide of akker belanden worden ze mee gemaaid of verhakseld en veranderen ze in vlijmscherpe snippers. En die snippers worden dan samen met het gras of maïs gevoederd aan de koeien op stal.”

 

spandoek-zwerfvuil-800-x-450.png

 

Volgens de veehouders sterven veel koeien hierdoor een verschrikkelijke dood. Regelmatig wordt een koe vroegtijdig geslacht om haar uit haar lijden te verlossen. Onthoud dus zeker de boodschap op de affiche: “In onze muil, geen zwerfvuil”. Smijt je afval tijdens het fietsen of wandelen in een vuilnisbak, of neem het terug mee naar huis.

Doe je dat al? Fantastisch, dan ben je goed op weg een echte heer of dame te worden in het veld. Test hoe goed je scoort op andere vlakken in onze online test, en krijg meteen tips hoe het (nog) beter te doen: ‘Ben jij een gentle(wo)man in het veld?’  

 

zwerfvuil-800-x-450.jpg

Gerelateerde artikels