@livewireStyle
header.home link

De impact van corona op onze huisdieren

Dierenrechtenorganisatie GAIA start met een gratis telefoonlijn voor iedereen die naar aanleiding van de coronacrisis met vragen zit over zijn huisdieren. Mag ik mijn hond nog knuffelen? Hoe zorg ik ervoor dat mijn poezen zich goed voelen nu ik altijd thuis ben? Mag ik met de hond van mijn bejaarde buurman gaan wandelen? Het zijn allemaal vragen waarop de dierenrechtenorganisatie een antwoord probeert te geven.

31 maart 2020  – Laatste update 16 september 2020 15:02
Lees meer over:

Als het coronavirus en de maatregelen ertegen jou stress geven, kunnen ook je huisdieren onrustig worden. “Nu we met z'n allen collectief in ons kot blijven, hebben huisdieren meer gezelschap en is de routine zoek”, weet professor diergedrag Christel Moons. “Katten en honden zijn gewoontedieren, deze nieuwe situatie kan dus wel wat stress veroorzaken. Het beste is om zo snel mogelijk een nieuwe routine vast te leggen nu ook ons leven overhoop is gegooid. Als dat betekent dat je meer interactie met je dier gaat hebben, kijk dan even of het beestje dat leuk vindt en geef het in elk geval de keuze om niet bij jou te zijn.”

Een tijdje geleden waren er ook berichten over een kat die van haar baasje Covid-19 had overgekregen. Daarover is twijfel: mogelijk zat het virus op het afgenomen staal van de kat, maar daarom niet per se ín de kat. Er zijn eigenlijk geen aanwijzingen dat dit coronavirus van mens op dier kan overgaan. Het crisiscentrum raadt uit voorzorg toch aan dat wie besmet is en thuis in quarantaine zit, best een meter afstand houdt van zijn huisdier. “Het virus kan ook op de vacht van het dier zitten”, zegt dierenarts Myriam De Prins. “Op die manier kunnen wij dierenartsen het virus ook doorgeven, zoals iemand een 'verkeerde' winkelkar kan vastnemen en ziek kan worden.”

We moeten vermijden dat de dierenasielen overspoeld worden met gedumpte dieren omdat er onwaarheden over het coronavirus de ronde doen.

Ann De Greef - Directeur GAIA

Dieren en corona, het thema roept alleszins heel wat vragen op. Daarom lanceert dierenrechtenorganisatie GAIA vandaag een 0800-nummer waarop iedereen terecht kan met vragen. Mag ik mijn hond nog knuffelen? Hoe zorg ik ervoor dat mijn poezen zich goed voelen nu ik altijd thuis ben? Mag ik met de hond van mijn bejaarde buurman gaan wandelen? Het zijn allemaal vragen waarop de dierenrechtenorganisatie een antwoord probeert te geven.

GAIA mikt naar eigen zeggen op ‘iets positiefs’. “Mensen hebben nu meer tijd voor hun dieren, wij willen mensen helpen die tijd goed te spenderen”, zegt directeur Ann De Greef. “Anderzijds willen we potentieel dierenleed voorkomen. We moeten vermijden dat de dierenasielen overspoeld worden met gedumpte dieren omdat er onwaarheden over het coronavirus de ronde doen.”

Ook dierenarts Myriam De Prins maakt zich wat zorgen over een aantal mogelijke effecten van de coronacrisis. “Blijft de verzorging van een dier financieel haalbaar bijvoorbeeld? Het is nu de tijd van de nestjes. De aankoop van een dier is niet-essentieel, maar het kan praktisch heel moeilijk zijn om acht of negen pups extra lang bij de moeder te houden. En wat als iedereen weer volop aan het werk gaat en de huisdieren weer abrupt alleen thuis achterblijven? Dan kan verlatingsangst bij dieren een probleem worden.”

Zit jij met vragen? Het GAIA-nummer 0800-53335 is vanaf 30 maart elke werkdag bereikbaar tussen 9u en 17.30u, meer info op www.gaia.be.

Gerelateerde artikels