header.home link

Slim gezien: technisch vernuft op het Landbouwsalon

12 januari 2018
De Heizelpaleizen huisvesten nu het Autosalon, waar ze een maand geleden het decor van het Landbouwsalon waren. Geen auto’s maar tractoren stalen toen de show. Veldverkenners zocht enkele indrukwekkende noviteiten uit.
Beeld: Marcel Van Coile voor Agribex

 

Autoliefhebbers gaan deze en volgende week naar Brussels Expo om dreamcars te spotten, of om zelf de auto van hun dromen te kopen. De Heizelpaleizen huisvesten nu het Autosalon, waar ze een maand geleden het decor van het Landbouwsalon waren. Geen auto’s maar tractoren stalen toen de show. Veldverkenners was erbij, was behoorlijk onder de indruk van de vele noviteiten en zocht tussen al dat blinkend staal naar uitvindingen waarvoor zelfs kenners hun petje afdoen. Een kleine selectie:

 

1. TurboCleaner

De naam doet denken aan een mega-stofzuiger, maar voor huishoudelijk gebruik is de TurboCleaner allerminst geschikt. Dezeure, een Belgische fabrikant van aanhangwagens die achter een tractor passen, komt met vernuftige oplossingen voor een tweevoudig logistiek probleem. Het vele op-en-af rijden tijdens oogstwerkzaamheden maken de openbare weg snel smerig. Een tractor met hooglosser rijdt daarentegen niet verder dan de rand van het veld en laadt daar zijn lading, bijvoorbeeld erwtjes of aardappelen, over in een vrachtwagen met schone banden. 20 ton gaat drie meter hoog de lucht in alsof het niets is! Helemaal handig wordt zo’n wagen wanneer ie voorzien is van de TurboCleaner die de aardappelen ontdoet van aanklevende aarde. Pienter, want rooiaarde transporteren is nutteloos én duur sinds de invoering van de kilometerheffing.

 

 

2. Methaangastractor

Naar het voorbeeld van de ‘concept cars’ op het Autosalon presenteerde New Holland op het landbouwsalon Agribex zijn ‘concept tractor’. Kan een tractor nog meer (uit)blinken dan dit prachtexemplaar? Het design oogt 2030-proof. Modern is ook de smartphone die je inplugt in de bediening, maar onderhuids – euh, onder de motorkap – is er nog veel meer aan de hand. Terwijl de doorsnee tractor een stevige slok diesel lust, tank je methaangas met deze tractor. Hierdoor is de motor stiller en stoot hij minder CO2 en andere schadelijke uitlaatgassen uit. Helemaal enthousiast worden we wanneer we vernemen dat boeren zelf brandstof kunnen maken voor deze tractor. Door mest en reststromen te vergisten, krijg je na zuivering van de biogas een geschikte brandstof. Gas geven met gas uit koeienmest, geniaal!

 

methaantractor_New-Holland.jpg

Beeld: New Holland

 

3. Tractorsimulator

Eveneens op de stand van New Holland werd de tractorsimulator van de Nederlandse rijschool Terra voor het eerst aan het grote publiek getoond. Vlaams minister-president Geert Bourgeois nam plaats achter het stuur, en was zichtbaar onder de indruk van de levensechte rijervaring. Gamers kennen ongetwijfeld het computerspel ‘Farm Simulator’, maar dit is andere koek. In de buitenaards ogende capsule zit een normale tractorcabine verscholen. Op de ruiten worden beelden van een tractorrit geprojecteerd. De capsule staat op zes hydraulische poten zodat je tegen het dak plakt wanneer je te snel over een verkeersdrempel vlamt. Leuk voor tractorfreaks en speelvogels? Nee, de makers hebben er ernstige bedoelingen mee. Hiermee kan je de rijopleiding voor jonge boeren een stuk flexibeler, veiliger én goedkoper maken.

 

tractorsimulator-terra-door-new-holland_terra.jpg

Beeld: Terra

 

Landbouwsalon Agribex

Een bezoek aan het Landbouwsalon in Brussel (Agribex) is best de moeite waard. Je valt er van de ene verbazing in de andere. Wie dacht dat landbouw een knullige sector is, zal een illusie armer zijn. De volgende editie vindt plaats van 3 tot en met 8 december 2019.

Meer info: www.agribex.be
 

Gerelateerde artikels