@livewireStyle
header.home link

Landbouw- en voedingstechnologie tankt vers kapitaal

Astanor Ventures, een jonge durfinvesteerder, heeft 275 miljoen euro opgehaald om te investeren in duurzame landbouw- en voedingstechnologie. Onder meer het Gentse agrotechbedrijf Aphea.Bio kan rekenen op 14 miljoen euro, waarmee het een stap dichter zet bij een biologisch gewasbeschermingsmiddel op basis van micro-organismen.

23 november 2020  – Laatst bijgewerkt om 23 november 2020 15:04

Twee jaar na de opstart van de Europese investeerder Astanor is de financiering van zijn eerste fonds rond. Zowel internationale als Belgische investeerders, waaronder Colruyt, pompten samen 275 miljoen euro in het fonds.

“De interesse in de agrifoodsector is groot”, merkt Hendrik Van Asbroeck, partner van Astanor Ventures, op in Trends. "Wij zien in de markt een grote nood aan bedrijven die nieuwe grote voedingsspelers kunnen worden. Het is ondertussen duidelijk dat de manier waarop we de bevolking voeden, niet duurzaam is. We moeten ervoor zorgen dat we de mensen betaalbare, gezonde voeding kunnen aanbieden, die daarenboven een veel kleinere ecologische voetafdruk heeft."

“Where tech meets nature”

Deze slagzin is niet toevallig gekozen. Astanor mikt immers op Europese en Amerikaanse start-ups die werken rond gezondheid, klimaatverandering, voedselkwaliteit en minder vervuiling in de oceanen.

“De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van onze voedselketen aangetoond. Er zijn nieuwe oplossingen om daar weerstand tegen te bieden”, stelt Van Asbroeck ook in De Tijd. Een bundeling van technologische kennis en kapitaal kan volgens hem een antwoord bieden op bestaande problemen, zoals de garantie van betaalbare en gezonde voeding met een kleinere ecologische voetafdruk.

Duurzame tarwe

Eerder investeerde Astanor al in het Franse Ynsect, dat inzet op insectenproteïnen, het Duitse InFarm, gespecialiseerd in verticale landbouw en het platform La Ruche Qui Dit Oui, bij ons beter bekend als het korteketeninitiatief Boeren & Buren.

Nu komt ook het agrotechbedrijf Aphea.Bio op de radar. De Gentse spin-off van VIB, KU Leuven en UGent zet in op biologische gewasbeschermingsmiddelen op basis van natuurlijke micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels. Ondertussen zijn de eerste veldproeven met tarwe al achter de rug. Die bleken succesvol te zijn, met 5 procent meer oogst en 20 procent minder mest. De micro-organismes beschermden het gewas bovendien tegen bepaalde schimmelziektes.

"We konden ons geen betere hoofdinvesteerder voorstellen dan Astanor Ventures", vertelt Isabel Vercauteren, de CEO van Aphea.Bio. "We delen de ambitie een betekenisvolle impact te hebben op de moderne landbouw en te evolueren naar een gezonde en duurzame voedselketen." Het verse geld moet dienen om de lancering van de eerste producten te ondersteunen en om het onderzoek naar biologische gewasbeschermingsmiddelen uit te breiden.

Bron: Trends / De Tijd / De Standaard

Gerelateerde artikels