header.home link

Opgepast! Padden gespot op de weg

28 januari 2016
Opgepast! Er zijn de laatste dagen padden gesignaleerd die al aan hun voorplantingstocht zijn begonnen. Dat is vroeg – normaal ontwaken padden, kikkers en salamanders in februari pas uit hun winterslaap. Maar door de zachte temperaturen en hoge luchtvochtigheid is hun biologische klok dit jaar iets sneller beginnen te tikken.
Beeld: unsplash

 

Opgepast! Er zijn de laatste dagen padden gesignaleerd die al aan hun voorplantingstocht zijn begonnen. Dat is vroeg – normaal ontwaken padden, kikkers en salamanders in februari pas uit hun winterslaap. Maar door de zachte temperaturen en hoge luchtvochtigheid is hun biologische klok dit jaar iets sneller beginnen te tikken. Dit wil zeggen dat de komende dagen en weken veel amfibieën ’s avonds (vanaf de schemering tot middernacht) onze straten zullen oversteken. Let dus een beetje op, en pas zeker je snelheid aan op plaatsen waar het aangegeven is (aanbevolen snelheid is 30 km per uur).

 

Voortplantingstocht

Amfibieën slapen tijdens de winter. Ze verlaten hun poel en verstoppen zich onder bladeren, een houtmijt of in holtes onder de grond. In het voorjaar ontwaken ze – na de eerste buien met temperaturen boven 7°C – en trekken instinctief terug naar hun poel om zich voort te planten. Door het dichte wegennetwerk in Vlaanderen moeten ze daarbij vaak een weg oversteken. En tijdens die oversteek loopt het soms mis…

 

Paddenoverzet

Om zo veel mogelijk amfibieën veilig terug naar hun poel te helpen, organiseert Natuurpunt jaarlijks paddenoverzetacties. Verschillende vrijwilligers in meer dan 100 gemeenten plaatsen daarvoor speciale schermen (paddenafsluitingen van 50 cm hoog) langs de weg. De schermen leiden de padden langs weerszijden naar emmers, die elke dag worden gecontroleerd. De padden die in de emmers zitten te wachten, worden vervolgens aan de andere kant van de weg afgezet, zodat ze hun tocht kunnen hervatten.

 

Mannetjes…

Een leuk weetje is dat mannetjes padden al tijdens hun tocht een vrouwtje zoeken. Als ze een vrouwtje vinden, grijpen ze haar vast en laten ze zich meevoeren voor de rest van de tocht. Meer info over amfibieën vind je op de website van Natuurpunt. https://www.natuurpunt.be/amfibie%C3%ABn-en-reptielen-herkennen

 

Meer info: www.paddenoverzet.be

Gerelateerde artikels