@livewireStyle
header.home link

Hoeveel krijgt een landbouwer voor zijn product?

Zoek het zelf uit met een nieuwe berekeningstool!
28 november 2019  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:23

In de supermarkt leggen we ze vaak zonder nadenken in ons winkelmandje: sla, appelen, witloof, prei, aardappelen... En ook aan de kassa staan we meestal niet stil bij de vraag hoeveel de landbouwer nu voor zijn product krijgt. Krijgen de Vlaamse land- en tuinbouwers loon naar werk? Landbouworganisatie Boerenbond ontwikkelde een berekeningstool waarmee je de aankoopprijs van voeding kan vergelijken met de prijs die de boer of tuinder krijgt. “Op die manier kan de consument zelf nagaan of de boer een eerlijke prijs uitbetaald kreeg”, klinkt het bij Boerenbond.

Boeren en tuinders zorgen voor gezonde en lekkere voedingsproducten. Maar krijgen ze wel loon naar werk? Met een nieuwe berekeningstool kan je dat nu zelf uitzoeken. Jij vult in hoeveel je betaalde voor bijvoorbeeld een kilo appelen en de tool toont je hoeveel een landbouwer gemiddeld krijgt voor diezelfde kilo appelen. Eens proberen? Je vindt ‘m hier!

aardappelen.jpg

Veldverkenners nam de proef op de som voor aardappelen. Voor aardappelen in vrac, die je gewoon los kan kopen, vonden we 1,09 euro per kilo terug op ons kassaticket. Daarvan gaat – volgens de berekeningstool – 13 cent naar de landbouwer die de aardappelen teelde. De winkelprijs ligt dus heel wat hoger dan de prijs die de boer ontvangt voor zijn product.

In Vlaanderen worden veel aardappelen geteeld en gegeten. De knollen zijn gezond en een bron van voedingsvezels, kalium en vitaminen B en C. Bovendien bestaan er heel wat verschillende variëteiten die ieder hun specifieke eigenschappen hebben. “Aardappelen telen vraagt veel aandacht en het risico op oogstmislukking is groot”, getuigt akkerbouwer Josse Peeters uit Huldenberg. “Aardappelen worden in april gepoot. Tijdens het groeiseizoen kunnen ze aangetast worden door ziektes zoals de aardappelplaag. Als akkerbouwers moeten wij alert zijn, want als wij de ziekte te laat opmerken kan de volledige oogst verloren gaan.”

Maar ook vanuit een economisch standpunt is de aardappelteelt bijzonder. Het is een zeer speculatieve teelt, wat betekent dat er sterke prijsschommelingen optreden. “Het vraagt dus moed en doorzettingsvermogen om aardappelen te blijven telen”, weet Josse. Sta jij de volgende keer dat je een patatje schilt stil bij de prijs die de teler ontvangt?

Zelf uitzoeken hoeveel een landbouwer krijgt voor z’n product? Je vindt de berekeningstool hier terug.

Gerelateerde artikels