@livewireStyle
header.home link

Dag van de Landbouw-tip: De Klaverlochting

12 september 2018
Fan van geitjes? (Wie niet, eigenlijk?) Ga dan op zondag 16 september zeker eens langs bij De Klaverlochting in Lede, dat 310 melkgeiten heeft. Het is een van de 45 bedrijven die hun deuren openzetten voor het publiek op de 36ste editie van de Dag van de Landbouw 2018.
Lees meer over:

Fan van geitjes? (Wie niet, eigenlijk?) Ga dan op zondag 16 september zeker eens langs bij De Klaverlochting in Lede, dat 310 melkgeiten heeft. Het is een van de 45 bedrijven die hun deuren openzetten voor het publiek op de 36ste editie van de Dag van de Landbouw 2018.

Het wordt een dag met alles erop en eraan op De Klaverlochting (Hofsmeer 23, Lede). “Eerst en vooral kunnen de mensen natuurlijk het bedrijf bezoeken”, vertelt Karlien, die met haar man Dirk de melkgeitenboerderij uitbaat. “Ze kunnen vrij rondlopen, of ze kunnen de route volgen waar er uitleg gegeven wordt. Maar daarnaast is er nog heel wat om de bezoekers een leuke namiddag te bezorgen. Er is een boerenmarktje, met aardappelen, uien, pompoenen, courgetten, confituur … en ook een imker met honing. De kinderen kunnen zich uitleven op de stropiramide, ze kunnen een ritje op de pony maken, er is kindergrime met glittertattoos, ze kunnen kleuren en knutselen … En natuurlijk kunnen ze bij onze lammetjes spelen. Ze kunnen er vrij bij, maar we houden het wel in de gaten. We zorgen er onder andere voor dat de diertjes niet bij hun maag vastgepakt worden, maar bij hun poten en poep. Tot slot is er ook spijs en drank. Op twee plaatsen staat er een toog, en er is heel wat keuze om het buikje te vullen, onder andere pasta, hamburgers en worsten, gemaakt van gehakt van ons bokkenvlees.”

Vorig jaar had De Klaverlochting op de Dag van de Landbouw ook opendeurdag, maar niet als officiële deelnemer. “Toen hadden we zo’n 350 bezoekers”, aldus Karlien. “Geen idee hoeveel mensen we nu mogen verwachten, maar het wordt vast en zeker even gezellig als vorig jaar. We kijken er enorm naar uit.”

Klaverlochting2 800450.jpg

Drie jaar geleden overgeschakeld

In 2015 zijn Dirk en Karlien overgeschakeld van een vleesveebedrijf naar de melkgeitenboerderij. “Vroeger hadden we een 60-tal koeien, maar nu draait het financieel veel beter”, aldus Karlien. “Dat het vleesvee eigenlijk nagenoeg niets opbracht, was op zich niet zo erg, omdat we allebei ook buitenshuis werkten. En we doen dat nog steeds trouwens. Maar onze jongste zoon, die nu 17 is, gaf aan dat hij het bedrijf wil overnemen, en we wilden er toch voor zorgen dat hij iets rendabels kan overnemen. Vandaar de omschakeling.”

“En het gaat dus heel goed”, vertelt Karlien verder. “We zijn gestart met 240 geiten en zitten nu aan 310. In onze stal kunnen er maximum 400. Pas op, in de geitenhouderij is dat kleinschalig. In Nederland zijn er bedrijven van 2.000 of 3.000 geiten. Maar dan heb je al personeel nodig. Als je je boterham kunt verdienen met 400 geiten, waarom moet je er dan 800 hebben? Binnenkort starten we trouwens met eigen verwerking én met educatie voor scholen en groepen. De twee nieuwe ruimtes daarvoor zijn bijna klaar. Momenteel gaat al onze melk naar Le Larry in Destelbergen, dat ambachtelijke geitenkaasproducten maakt, maar vanaf eind oktober willen we dus zelf een gedeelte van de melk verwerken en vermarkten. Ik heb daarvoor cursussen gevolgd, en maak nu harde en zachte kaas, yoghurt, crèmepap, rijstpap, ijs … Na veel experimenteren en proberen zitten de producten nu goed. Ze zijn echt lekker, al zeg ik het zelf. Dus spring vanaf het najaar zeker eens binnen in onze hoevewinkel.”

“Daarnaast gaan we eveneens groepen en scholen ontvangen”, sluit Karlien af. “Daar is echt vraag naar. En in de zomer is ook iedereen welkom. Dan gaan we lek-ijsjes aanbieden, en kunnen de mensen genieten van de geitjes, onze pony en wat andere dieren. Een kleinschalige kinderboerderij, zeg maar.”

Lees ook welke andere bedrijven er deelnemen aan de Dag van de Landbouw 2018

Klaverlochting_Dag_van_de_Landbouw.jpg

Beeld: www.dagvandelandbouw.be

Gerelateerde artikels