@livewireStyle
header.home link

ABS en 'Nonkel Tony' samen op zoek naar meer respect voor de boer

ABS heeft de handen in elkaar geslagen met Nonkel Tony, het alter ego van acteur en scenarist-schrijver Hans Van Cauwenberghe, om zijn single ‘Den Boer’ te promoten. “We kunnen alleen maar heel blij zijn met het feit dat er ook vanuit de culturele wereld respect betoond wordt voor ons werk”, zegt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. “Het lied sluit perfect aan op onze campagne #boerzoektrespect”, klinkt het.

8 december 2021  – Laatste update 8 december 2021 18:06
Lees meer over:
Huilende Boer 'Den Boer' ABS

Theaterproductie

Het lied ‘Den Boer’ komt niet uit het niets. Hans Van Cauwenberghe schreef het als verlengstuk van het toneelstuk ‘Boeren’. Dat toneel is van de hand van Erik Vlaminck, op suggestie van Hans Van Cauwenberghe en in opdracht van cultuurfestival MoMeNT Tongeren en ging in het voorjaar van 2021 in première. In het voorjaar van volgend jaar trekken de acteurs, Gert Jochems, Katrien Pierlet en Hans Van Cauwenberghe, met hun toneelstuk opnieuw Vlaanderen rond.

Het stuk gaat over de passie van de kleine boer voor zijn stiel, die botst met de klimaatzorg en de moderne landbouw vol grootkapitaal. “Het grijpt mensen bij de keel”, meent ABS. Van Cauwenberghe beseft dat het voor landbouwers geen gemakkelijke tijden zijn. “De prijzen die boeren krijgen voor wat ze telen, zijn al 30 jaar niet meer gestegen, terwijl wij in de supermarkt wel veel meer betalen. De boer verdient écht meer respect en dat is wat ik met mijn lied ‘Den Boer’ wil duidelijk maken”, zegt de acteur-schrijver.

Spontane tranen

Na de boekvoorstelling van “Boeren” van Erik Vlaminck speelde hij het nummer voor het eerst, als verrassend toemaatje. “De reacties waren overweldigend. Ik zag het aan de blik in de ogen en de spontane tranen die hier en daar over de wangen rolden. Ik werd er zowaar zelf ook heel emotioneel van. Weet je: acteurs en muzikanten voelen zich nu eenmaal verwant met boeren. Net als zij werken wij niet, maar delen we een passie. Vandaar ook dit lied”, verduidelijkt Van Cauwenberghe.

Ook ABS-voorzitter Hendrik Vandamme werd ontroerd toen het lied als afsluiter van het toneelstuk werd gespeeld in zijn koeienstal, naar aanleiding van Theater aan Zee. “Het is een ware ode aan de boer. Het verheugt mij dan ook echt dat iemand als Hans en zijn collega-artiesten mee de schouders willen zetten onder onze roep voor meer respect, respect voor de boer en boerin, voor de mens achter ieders voedsel. Het lied sluit perfect aan op onze campagne #boerzktrespect en we hebben dan ook met veel plezier geholpen bij de totstandkoming van de videoclip”, aldus Vandamme.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels