@livewireStyle
header.home link

WHO waarschuwt voor “epidemie” van obesitas in Europa

Meer dan de helft van de volwassenen lijdt aan overgewicht of obesitas in Europa. Bij kinderen is bijna één op de drie in Europese landen zwaarlijvig. Dat blijkt dinsdag uit het European Regional Obesity Report 2022 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

3 mei 2022  – Laatste update 3 mei 2022 18:35
Lees meer over:

"Alarmerende resultaten", zo reageert Hans Kluge, regionale directeur voor WHO Europa. "Er is dringend actie nodig op lokaal, regionaal én nationaal vlak." Overgewicht wordt door de WHO gedefinieerd als een BMI (Body Mass Index) boven de 25, vanaf een BMI van 30 spreekt men over obesitas.

Ongeveer 59 procent van de volwassen bevolking in de WHO Europa-regio, waarbij trouwens ook landen als Turkije en Israël horen - kampt met overgewicht of obesitas. Er is bovendien een duidelijk verschil tussen mannen (63 procent) en vrouwen (54 procent). Maar ook bij kinderen schoten de obesitascijfers de laatste decennia de hoogte in. Zo heeft bijna één op de drie kinderen er last van, met een licht verschil tussen jongens (29 procent) en meisjes (27 procent).

Het Belgische gemiddelde voor volwassenen met overgewicht ligt op 59,5 procent. Het gemiddelde voor de mannen ligt zelfs hoger (67,6 procent) ten opzichte van het Europese gemiddelde. Dat van de vrouwen ligt met 51,4 procent daarentegen lager. Ook het gemiddelde van de kinderen ligt lager (25,5 procent). Puur voor obesitas gaat het in België over 22 procent van de bevolking.

0

Belgen met BMI > 30

0

Belgen met BMI > 25

Bovendien is de historische trend schrikbarend. In 1975 kampte nog maar 40 procent van de Europese volwassenen met overgewicht, sindsdien is dat aantal met 138 procent gegroeid. Bij kinderen gaat het zelfs om een verviervoudiging. Ook de COVID-pandemie wordt gelinkt aan de stijgende cijfers, aangezien de lockdowns zowel voor een ongezonder dieet als minder beweging hebben gezorgd. Al benadrukken de auteurs wel dat de oorzaken van obesitas nog ingewikkelder liggen dan een gebrek aan fysieke activiteit en gezond dieet.

“Mensen met obesitas hadden meer kans op ernstige gevolgen van het Covid-19-virus”, zei Kluge,” dan gaat het zowel over de opname op intensieve zorgen als overlijden.”

Mensen met obesitas hebben een grotere kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes, luchtwegaandoeningen, maar ook kanker. Overgewicht en obesitas zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in Europa, met naar schatting 1,2 miljoen sterfgevallen per jaar. Dat komt overeen met 13 procent van de totale sterfte. In sommige landen voorspelt de WHO dat overgewicht een belangrijkere doodsoorzaak zal worden dan roken in de komende decennia.

Toch is er nog heel wat werk nodig om obesitas en overgewicht te tackelen. Zo is geen enkel land binnen WHO-Europa op weg om de WHO-doelstelling te halen om tegen 2025 de ziekte een halt toe te roepen. De WHO roept de autoriteiten daarom op om hierop extra in te zetten in hun gezondheidsbeleid.

Bron: Belga / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels