header.home link

Weekendtip: mei = biermaand

12 mei 2015
Wie graag een biertje degusteert, maakt best zijn agenda voor komende weekends vrij. Vlaams-Brabant viert zijn biercultuur en dat feest mag je echt niet missen. Wie bovendien graag fietst of wandelt, kan nog het hele seizoen in de Vlaamse Ardennen terecht, voor 4 fiets- en 3 wandeltochten met bier in de hoofdrol.
Beeld: cardblanche - shutterstock.com

 

Wie graag een biertje degusteert, maakt best zijn agenda voor komende weekends vrij. Vlaams-Brabant viert zijn biercultuur en dat feest mag je echt niet missen. Wie bovendien graag fietst of wandelt, kan nog het hele seizoen in de Vlaamse Ardennen terecht. Toerisme Oost-Vlaanderen heeft een nieuwe toeristische brochure uit met vier fietsroutes en drie wandeltochten langs brouwerijen en gezellige cafés. De komende weekends kan je dus op verschillende plaatsen terecht voor brouwerijbezoeken, proeverijen, bierwandelingen, -fietstochten en zelfs een bierfestival.

 

 

Vlaams-Brabantse biermaand

Mei is biermaand in Vlaams-Brabant. De provincie is trots op haar rijke biergeschiedenis en eert die met een maand vol bieractiviteiten. Zo kan je maar liefst negen brouwerijen bezoeken, genieten van een speciaal biermenu en een kroegentocht bijwonen.

Een overzicht van alle deelnemende brouwerijen en alle andere activiteiten vind je op verliefdopvlaamsbrabant.be

 

brouwzaal-tris_brouwerij-lindemans.png

Beeld: Brouwerij Lindemans

 

Een selectie uit het aanbod:

 

 • Bezoek aan gueuzerie Tilquin: Geuze is het paradepaardje binnen het Vlaams-Brabantse bierassortiment. Hoe het gemaakt wordt, leer je tijdens een rondleiding bij Tilquin.
Prijs: 6 euro
Datum: 16 mei (11:00)
Adres: Chaussée Maïeur Habils 110, 1430 Rebecq
Meer info en reservatie (niet verplicht): 0472 91 82 91, info@gueuzerietilquin.be, www.gueuzerietilquin.be
 
 • Bezoek aan brouwerij De Kroon: Bij brouwerij De Kroon brouwen ze niet alleen bier, ze hebben ook een state-of-the-art bierlabo dat advies geeft aan alle grote brouwerijen en een café/restaurant waar je lekker kan eten en drinken. In de maand mei kan je er een rondleiding en degustatiecursus volgen. 
Prijs: 7,5 euro
Datum: zaterdag en zondag (16:00)
Adres: Beekstraat 20, 3040 Neerijse
Meer info en reservatie (niet verplicht): www.brouwerijdekroon.be
 
 • Bezoek aan brouwerij Van Campenhout: Wie liever een blond biertje drinkt, kiest voor een rondleiding bij Van Campenhout. Na afloop kan je proeven van hun ambachtelijke Witlov 6 en 9.
Prijs: 6 euro
Datum: 17 mei (14:00)
Adres: Brouwerijstraat 23, 1910 Kampenhout
Meer info en reservatie (verplicht): 016 22 64 66, info@brouwerijvancampenhout.be, www.brouwerijvancampenhout.be
 
 • Bezoek aan brouwerij Hof ten Dormaal: Een specialleke, deze brouwerij, want ze is gelegen op een actieve vierkantshoeve. Vader en zoon brouwen bier met hop en gerst van eigen kweek, en doen dat met zelf opgewekte energie met hun eigen koolzaad. Een bijzonder verhaal dus, dat ze graag persoonlijk voor je uit de doeken doen. 
Prijs: gratis
Datum: 16 mei (14:00 tot 18:00)
Adres: Caubergstraat 2, 3150 Tildonk
Meer info en reservatie (niet verplicht): www.hoftendormaal.com
 
 • Brouwerijbrunch en rondleiding bij brouwerij Palm: In het kasteelpark bij de brouwerij kan je genieten van een gastronomische brunch met beer & foodpairing en stoeterij Diepensteyn bezoeken. 
Prijs: 57 euro
Datum: 17 mei (11:00 tot 15:00)
Adres: Diepensteyn 1, 1840 Steenhuffel
Meer info en reservatie (verplicht): 03 877 88 10, info@jmcatering.be, www.palm.be
 
 • Kroegentocht in Diest: Wie niet kiezen kan, kan aansluiten bij een kroegentocht langs alle gezellige bruine kroegen van het dorp. Een gids vertelt je onderweg over het Diesterse bierverleden, met leuke verhalen en anekdotes, en leert je oude caféspelen zoals sollen en bikkelen. 
Prijs: 3 euro
Datum: 16 mei (16:00 tot 18:00)
Adres: Infobalie Toerisme Diest, Koning Albertstraat 16a, Diest
Meer info en reservatie (verplicht): 013 35 32 74, toerismereservatie@diest.be, www.toerismediest.be
 
 • Leuven Innovation Beer Festival: Om de biermaand met een knaller af te sluiten, verzamelen bierliefhebbers en brouwers van over de hele wereld in Leuven voor een internationaal proeffestival. Het festival vindt plaats in De Hoorn, waar ooit de eerste Stella Artois werd gebrouwen. 
Prijs: 20 euro
Datum: 24 en 25 mei
Adres: De Hoorn, Sluisstraat 79, Leuven
Meer info en reservatie (verplicht): www.innovationbeerfestival.be

 

 

Oost-Vlaams bierplan

Ook Oost-Vlaanderen is trots op zijn biergeschiedenis en in het bijzonder op die van zijn Vlaamse Ardennen. De streek is vooral bekend als decor van de voorjaarsklassiekers, maar telt ook acht brouwerijen en drie hobbybrouwerijen. Hun bekendste product is de (oude) bruine, maar er wordt ook tripel en Spéciale Belge gebrouwen…

Hoog tijd om ze allemaal te proeven. En om dat degusteren wat lijnvriendelijker te houden, kan je er een fietstocht of wandeling aan koppelen. In totaal telt Plan Bier vier fietsroutes, drie wandelroutes, acht te bezoeken brouwerijen en een overzicht van de charmantste cafés.

Je kan de gids gratis bestellen, maar kan de routes ook apart downloaden op planbier.be

 

wandelen-bier-tris_tov.png

Beeld: Toerisme Oost-Vlaanderen

 

Een kort overzicht van de fiets- en wandelroutes:

 

 • Oudenaards Bruinroute: Stevige fietsroute van 31 km door en langs glooiend Oudenaarde, stad van de Oude Bruine maar ook van enkele kasseistroken, pittige hellingen en prachtige vergezichten. Onderweg passeer je 11 cafés en vier brouwerijen.
Download de route
 
 • Zwalmroute: Vlakke fietsroute van 24 km langs de prachtige Zwalmbeek en een Scheldearm, eeuwenoude watermolens en zeven interessante bierstops. Onder die bierstops: watermolens, dorpscafés en een veldcafé.
Download de route
 
 • De Graalroute: Fietsroute van 42 km over glooiende paden en langs gezellige bruine kroegen. Starten doe je in Geraardsbergen, stad van de mattentaart en de fameuze Muur. 
Download de route
 
 • Zottegemroute: Fietsroute van 36 km door een glooiend landschap, langs twee artisanale bierbrouwers met een uniek verhaal en verschillende charmante cafés. 
Download de route
 
 • Muziekbosroute: Korte wandeling van 7,8 km door het prachtige Muziekbos, ideaal voor gezinnen met kinderen. Degusteren doe je bij taverne Louise en Bistro Boekzitting.
Download de route
 
 • Brakelroute: Pittige wandeling van 9,2 km over de Valkenberg, bekend uit de Ronde van Vlaanderen, en door het mooie dorp Elst. Degusteren doe je in café In den Hengst.
Download de route
 
 • Zwalmbeekroute: Wandeling van 9 km langs de mooie Zwalmbeek, van watermolen naar watermolen. Het landschap is glooiend en de streek wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. In verschillende watermolens kan je iets eten of drinken. 
Download de route  

 

 

Welke route, brouwerij of activiteit je ook kiest, geniet ervan en... schol!

plan-bier-tris_tov.png

Beeld: Toerisme Oost-Vlaanderen

Gerelateerde artikels