@livewireStyle
header.home link

Week van de Friet

Goed nieuws voor de frietliefhebbers - en wie is dat niet? - want de Week van de Friet is weer van start gegaan. Tot zondag 7 december schenkt VLAM aandacht aan onze Belgische trots én aan de pechvogels die niet vaak frietjes kunnen gaan halen. Daarom kan je iemand nomineren die volgens jou een pakje friet aan huis verdient. Dit jaar heeft de Week van de Friet trouwens extra reden om te feesten, want er zijn plannen in de maak om onze frietkotcultuur te laten erkennen als immaterieel Werelderfgoed. Daar eten we een puntzakje op!
2 december 2014  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: VLAM

 

Goed nieuws voor de frietliefhebbers - en wie is dat niet? - want de Week van de Friet is weer van start gegaan. Tot zondag 7 december schenkt VLAM aandacht aan onze Belgische trots én aan de pechvogels die niet vaak frietjes kunnen gaan halen. Daarom kan je iemand nomineren die volgens jou een pakje friet aan huis verdient. Dit jaar heeft de Week van de Friet trouwens extra reden om te feesten, want er zijn plannen in de maak om onze frietkotcultuur te laten erkennen als immaterieel werelderfgoed. Daar eten we een puntzakje op!

 

Frietjes = basisrecht

In elk Vlaams dorp - hoe klein ook - vind je wel een frituur, en vaak kan je er nog laat terecht. Toch zijn er mensen die zelden of nooit een pakje friet van de frituur kunnen opsmikkelen. Denk maar aan rusthuisbewoners, arbeiders in nachtploegen of zeemannen die lang geen vaste grond onder hun voeten hebben. Onder het motto “Iedereen verdient een frietje van de frituur” wil VLAM die pechvogels uit de nood helpen. Hiervoor kan je tot 7 december iemand nomineren op de campagnewebsite www.weekvandefriet.be. Drie genomineerden krijgen een pakje friet aan huis. En als we de nieuwe tv-spot mogen geloven, zal dat er best spectaculair aan toe gaan. Je kan hem hieronder bekijken.

 

 

Frietjes = Werelderfgoed?

In Amerika mogen ze het dan wel hebben over “French fries”, wij weten dat onze frietjes op en top Belgisch zijn. Nergens zijn de frietjes zo goudgeel als hier, en nergens zit de frietkotcultuur er letterlijk zo diep ingebakken als bij ons. Geen wonder dat onze frietcultuur begin dit jaar door Joke Schauvliege erkend werd als immaterieel erfgoed.

Vorige week sprongen ook de Franse en Duitstalige gemeenschap mee op de kar, en nu dienen onze drie gewesten samen een aanvraag in bij Unesco om onze Belgische frietkoten te laten erkennen als immaterieel werelderfgoed. Als dat lukt staan onze frietkoten op hetzelfde niveau als de Franse gastronomie. Chouette, non? ;-)

 

Frietjes = dagelijkse kost

Uit een onderzoek naar de dagelijkse eet- en drinkgewoonten van de Vlaming blijkt overigens hoe springlevend onze frietkotcultuur is. Maar liefst 93 procent eet zeker maandelijks frietjes, en 46 procent gaat minstens één keer per maand naar de frituur. Op een willekeurige dag eet 13 procent van de Vlamingen frietjes, maar vooral in het weekend brengen we snel een bezoekje aan de frituur. De beste klanten zijn jonge mannen en gezinnen met kinderen.


Frietjes = wereldrecord aardappelen schillen

Om frietjes te bakken heb je natuurlijk geschilde aardappelen nodig. Gelukkig zijn we ook daar kampioen in. Het wereldrecord aardappelen schillen staat sinds kort op naam van een Belgische frituur uit Bastogne. Een vijfmansploeg slaagde er daar in om op een uur tijd 522,8 kilo (!) aardappelen te schillen. Daarmee ontfutselden ze een ploeg Amerikanen het record. Van de geschilde aardappelen werden - hoe kan het ook anders?- héél veel frietjes gemaakt.

Gerelateerde artikels