@livewireStyle
header.home link

Tip: Week van de Friet

Hoera, het is Week van de Friet. En dat moet gevierd worden. Zeker in tijden van terreurdreiging niveau 4. Gelukkig is het niet zo moeilijk om enthousiast te worden van een pakje friet.
23 november 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: flickr - Aris Gionis

 

Hoera, het is Week van de Friet. En dat moet gevierd worden. Zeker in tijden van terreurdreiging niveau 4. Gelukkig is het niet zo moeilijk om enthousiast te worden van een pakje friet. Lekker krokant gebakken. Mooi goudkleurig. Met mayonaise. Hmm… ahum – voor we onszelf verliezen in daggedroom, enkele weetjes op een rij.

 

  • De ideale Belgische friet is 13 mm dik (volgens Jeroen Meus) en wordt gemaakt uit een loskokende aardappel, zoals Bintje.
     
  • Je wast de aardappelen best vóór je ze in frieten snijdt, anders verliezen ze te veel zetmeel langs de snijkanten. En dat zetmeel voorkomt net dat de frieten slap worden.
     
  • Na het wassen moet je de aardappelen bovendien goed afdrogen. Anders komt er water in de friteuse terecht en schuimt je vet.
     
  • Frieten bak je twee keer: eerst op 140°C (tot ze bleekgeel kleuren) en daarna op 180°C (tot ze goudgeel kleuren). Na de eerste bak laat je de frieten een half uur rusten op keukenpapier.
     
  • Vervang je frietvet regelmatig – na 10 tot 20 bakbeurten. Dit om te voorkomen dat de verzadigde of onverzadigde vetzuren omgezet worden in schadelijke transvetzuren. Bij plantaardig vet gebeurt dit sneller dan bij dierlijk vet, dit omdat het meer onverzadigde vetzuren bevat die gevoelig zijn aan temperatuurschommelingen.
     
  • Franse frieten zijn dunner dan Belgische frieten, en worden slechts één keer gebakken. Engelse chips zijn dan weer dikker dan onze frieten, en worden op lagere temperatuur gebakken. Hierdoor zijn ze minder krokant en meer vet.

 

frieten-tris_flickr-daniele-imbriani.png

Beeld: flickr - Daniele Imbriani

 

 

Campagne

Week van de Friet is een initiatief van VLAM om de Belgische frituurcultuur te promoten. Tijdens de Week staan immers niet zelfgebakken frieten centraal, maar frietjes van de frituur. Net als vorig jaar kan je mensen die normaal niet in de frituur geraken – bijvoorbeeld omwille van hun werkuren – trakteren op een pakje friet. Daarenboven kan je deelnemen aan een fotowedstrijd. Wie een #selfriet instuurt maakt kans op een jaar lang gratis frietjes. Alle info vind je op weekvandefriet.be.  

 

Gerelateerde artikels