header.home link

Wat is dit?: de MilkShuttle

20 juli 2017
Onlangs waren we op bezoek in een melkveestal en zagen we iets dat we zelf niet kenden: de MilkShuttle, een soort automatische flessenwarmer voor kalveren.
Lees meer over:

Onlangs waren we op bezoek in een melkveestal en zagen we iets dat we zelf niet kenden: de MilkShuttle, een soort automatische flessenwarmer voor kalveren. We waren even gechoqueerd - waarom heb je dat nu weer nodig?! Tot de boerin in kwestie ons vertelde dat het voederen van kalveren lichamelijk een erg belastend en tijdrovend karwei is.

Kalveren drinken melk, ook als ze gespeend zijn en dus niet meer bij hun moeder drinken – die melk wordt immers opgevangen voor menselijke consumptie, voor jou en mij dus. In plaats van moedermelk drinken zij vanaf dan poedermelk. En die poedermelk moet net zoals bij onze baby’s gemengd worden met water. Voor één baby is dat niet zwaar, maar voor pakweg 20 kalveren betekent dat veel gesjouw met zware emmers. En dat meerdere keren per dag. Een taak die bovendien vaak door de vrouw op het bedrijf wordt uitgevoerd.

Boerin Siska kreeg daarom van haar man Joost een MilkShuttle cadeau: een robot die melkpoeder mengt (zonder klonters) en opwarmt tot de ideale drinktemperatuur, gemakkelijk te verrijden is (op drie wielen) en een ergonomische, in hoogte verstelbare greep heeft. Daarenboven heeft de machine een handige doseerbesturing en een tankpistool, om de melk in de juiste portie in de drinkemmers van de kalveren te gieten. Er kan trouwens 100, 150, 200 of 250 liter in. Dat zijn veel emmertjes en veel heen-en-weer-geloop uitgespaard...

Siska noemde het een van haar beste cadeaus ooit – ze kreeg het voor Moederdag. Mooie symboliek ;).

We maakten een filmpje van de machine in werking. Daarop zie je Europarlementslid Hilde Vautmans en Siska aan het werk met de MilkShuttle en een paar emmers. Vautmans was er op uitnodiging, net als wij. (Onze excuses voor de magere beeldkwaliteit.)

 

Gerelateerde artikels