@livewireStyle
header.home link

Hoe kinderen laten kennismaken met landbouw & voeding: via school

In ons boekje van het voorjaar 2019 reikten we een aantal tips aan voor hoe je kinderen de basis rond land- en tuinbouw en de herkomst van voeding kunt meegeven. Want de laatste jaren is de kloof tussen de burger enerzijds en de boer en voeding anderzijds helaas almaar groter geworden.
9 april 2019  – Laatste update 4 april 2020 16:23

In ons boekje van het voorjaar 2019 reikten we een aantal tips aan voor hoe je kinderen de basis rond land- en tuinbouw en de herkomst van voeding kunt meegeven. Want de laatste jaren is de kloof tussen de burger enerzijds en de boer en voeding anderzijds helaas almaar groter geworden.

We deelden de tips op in vijf categorieën. Hieronder vind je die uit het boekje én heel wat bijkomende tips voor op school. De vier andere categorieën vind je via volgende links:

Heb je zelf nog goede tips? Stuur ons zeker een mailtje via info@veldverkenners.be.

Schoolmoestuin

Het is geen project dat je in 1-2-3 of op je eentje als leerkracht opzet, maar een schoolmoestuin kan enorm lonend zijn. Het toont aan kinderen waar hun dagelijks eten vandaan komt. Plus, wat ze zelf doen, onthouden ze veel beter. Bovendien is een schoolmoestuin niet enkel nuttig voor de lessen biologie, maar ook voor bijvoorbeeld wiskunde, Nederlands, Frans …
Verschillende organisaties kunnen je begeleiden bij de opstart en verdere uitwerking. Een goede manier om te starten, is bijvoorbeeld met een interactieve workshop van Velt (Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren), waar je alles te weten komt over de valkuilen en succesfactoren van een moestuin op school.

Melk4Kids

Met de klas op een leerrijke uitstap naar een melkveebedrijf in de buurt kan via het educatieve project Melk4Kids, dat uitgaat van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Binnen het project is ook heel wat educatief materiaal voorzien om het bezoek voor te bereiden of om in de klas verder te werken op het thema. Voor klassen en buitenschoolse activiteiten voorziet VLAM ook een tegemoetkoming van 30 euro per groep.

Melk4Kids.jpg
Beeld: Melk4Kids

 

STEM@Boerderij

Een boerderij zit boordevol wetenschap en techniek, en is dus een heel rijke STEM-omgeving. Op heel wat plaatsen in Vlaanderen wordt er daarom op land- en tuinbouwbedrijven een aanbod uitgewerkt rond STEM-thema’s.
Zo is er STEM@Boerderij in West-Vlaanderen, gericht op leerlingen uit de 3de graad basisonderwijs. Er is voor de dag op de boerderij de keuze tussen STEM-workshops en rondleidingen met STEM-impulsen. Daarbij wordt er gewerkt rond slimme machines (melkrobot, sensoren, hydrauliek …), rond welke systemen er op een boerderij worden gebruikt om water en energie te besparen (zonnepanelen, waterzuivering, kringlopen …), en rond hoe wiskunde toegepast wordt op het erf (hefbomen, luchtdruk, volumes …).
STEM@Boerderij is trouwens slechts een van de vele initiatieven van de dienst landbouweducatie van Inagro. Wat bieden ze nog allemaal aan?

Plattelandsklassen vzw

Spreek je over landbouweducatie, dan is de vzw Plattelandsklassen absoluut de place to be. De vzw heeft een enorm aanbod, en brengt kinderen en jongeren (kleuter, basis, secundair) op een ervaringsgerichte manier in contact met land- en tuinbouw, platteland en voeding.
Het doet dat via:

  • de organisatie van meerdaagse plattelandsklassen op een 11-tal locaties
  • de ondersteuning van meer dan 100 educatieve hoeves en excursies
  • de ontwikkeling van een ruime schat aan educatief materiaal 

Wil je bovendien zelf met de school iets ontwikkelen rond landbouw- en plattelandseducatie, dan kun je eveneens een beroep doen op de expertise van de vzw.

Boerderijonderwijs

De dienst Landbouw en Platteland van de provincie Oost-Vlaanderen biedt ook verschillende initiatieven aan voor scholen. Een ervan is Boerderijonderwijs, waarbij leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar levensecht leren op een Oost-Vlaamse boerderij of serre. De leerlingen gaan zes halve dagen met de fiets of te voet naar een bezoekboerderij of serre in de buurt. In het aanbod zitten zes boerderijonderwijsdagen, een slotevent en uitgewerkte fiches op maat van de boerderij/serre en de school.

Boeren met klasse

Ook de provincie Vlaams-Brabant biedt heel wat aan voor groeps- en klasbezoeken op land- en tuinbouwbedrijven. In het netwerk 'Boeren met klasse' zitten ondertussen ruim 100 bedrijven die hun deuren openzetten, met een rijke variatie aan sectoren en productiemethodes. Verschillende van die boerderijen organiseren trouwens ook kinderfeestjes en vakantiekampen.

Gerelateerde artikels