@livewireStyle
header.home link

Hoe kinderen laten kennismaken met landbouw & voeding: media

In ons boekje van het voorjaar 2019 reikten we een aantal tips aan voor hoe je kinderen de basis rond land- en tuinbouw en de herkomst van voeding kunt meegeven. Want de laatste jaren is de kloof tussen de burger enerzijds en de boer en voeding anderzijds helaas almaar groter geworden.
9 april 2019  – Laatste update 4 april 2020 16:23

In ons boekje van het voorjaar 2019 reikten we een aantal tips aan voor hoe je kinderen de basis rond land- en tuinbouw en de herkomst van voeding kunt meegeven. Want de laatste jaren is de kloof tussen de burger enerzijds en de boer en voeding anderzijds helaas almaar groter geworden.

We deelden de tips op in vijf categorieën. Hieronder vind je die uit het boekje én heel wat bijkomende tips voor interessante online media. De vier andere categorieën vind je via volgende links:

Heb je zelf nog goede tips? Stuur ons zeker een mailtje via info@veldverkenners.be.

Farmony

Ontwikkeld voor leerlingen uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs, maar ook geschikt voor het breed publiek, is het online spel Farmony, een “serious game over verduurzaming van de Vlaamse landbouw”. De speler kruipt er in de huid van een Vlaamse land- of tuinbouwer en probeert zijn bedrijf zo duurzaam mogelijk te runnen. Hoe houdt een landbouwer bijvoorbeeld zijn bodem gezond of verbetert hij het welzijn van z’n dieren? Hoe zorgt hij voor een financieel weerbaar bedrijf of een goede relatie met z’n buren? Op een speelse manier ontdekt de speler zo de uitdagingen waarmee de sector geconfronteerd wordt en de maatregelen die genomen worden om te verduurzamen, zowel op ecologisch, economisch als sociaal vlak.

Jong geleerd ... op VILTTeeVee

Kennen jullie VILT TeeVee, het eigen programma van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT) op PlattelandsTV? Eén rubriek binnen de terugkerende beeldreportages is ‘Jong geleerd’, waarbij we op bezoek gaan bij een landbouwbedrijf en de kinderen uitleggen en tonen wat er gebeurt op het bedrijf van hun ouders en hoe dat gebeurt. Bekijk alle afleveringen van ‘Jong geleerd’.

Hof Ten Bosch450.png

Virtueel boerderijbezoek

Een prachtig initiatief is de indrukwekkende interactieve virtuele rondleiding op Hof Ten Bosch in Huldenberg. Van achter je pc of vanuit je zetel met je tablet kun je het akkerbouw- en fruitteeltbedrijf van Josse en Jan Peeters bezoeken alsof je er live bent. En nestel je maar goed in je zetel, want je krijgt tijdens je bezoek heel wat razend interessante toelichting over alles waar de broers Peeters mee bezig zijn op het bedrijf. 

Meer informatie

Sociale media

Op sociale media vind je heel wat leuke en interessante accounts over het boerenleven. Hieronder geven we er al enkele. Stuur ons zeker een mailtje (info@veldverkenners.be) als je nog accounts weten die hier zouden passen.

  • De avonturen van een boerenmeid: Jullie, melkveebedrijf, Schorisse (Oost-Vlaanderen)
    Facebook | blog
  • Boerburgertweet: account op Twitter waar telkens andere boeren aan burgers laten zien waar hun voedsel vandaan komt
    Twitter
  • Veldverkenners: jullie welbekend ;-)
    Facebook | Instagram

Gerelateerde artikels