header.home link

Tip: dit weekend tellen we de vogels in onze tuin

26 januari 2018
Het weekend van 27 en 28 januari 2018 tellen we weer met z’n allen de vogels in onze tuin. Op die manier helpen we mee de populatie tuinvogels in Vlaanderen in kaart te brengen. Deelnemen is bovendien eenvoudig en plezant.
Lees meer over:
Beeld: Eva Mouton voor Natuurpunt

 

Het weekend van 27 en 28 januari 2018 tellen we weer met z’n allen de vogels in onze tuin. Op die manier helpen we mee de populatie tuinvogels in Vlaanderen in kaart te brengen. Deelnemen is bovendien eenvoudig en plezant.

 

Wie?

Om deel te nemen aan het Vogeltelweekend volstaat het om een tuin of balkon in Vlaanderen te hebben. Zo simpel is het.

 

Hoe?

Zet je gedurende een half uur voor het raam en tel de vogels in je tuin of op je balkon. Als je een grote tuin hebt, loop je best gedurende dat half uur rond.

Belangrijk is om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten vogels die je ziet – daarvoor kan je dit tellijstje gebruiken. Overvliegende vogels tel je niét mee, dat geeft een vertekend beeld omdat je buurman ze op hetzelfde moment misschien ook meegeteld heeft.

Geef na je telling het hoogste aantal door van dezelfde soort die je op hetzelfde moment zag. Zag je dus eerst 3 koolmezen zitten, daarna 5 en daarna 4, dan geef je door: 5 koolmezen. Waar? Op de website vogelweekend.be

In dit filmpje wordt alles nog eens uitgelegd:

 

Herken de verschillende soorten

Gedreven tellers kunnen zich extra voorbereiden op het telwerk door deze kenmerken van de verschillende tuinvogels te memoriseren.

 

Wat met de resultaten?

Wil je echt iets bijleren over vogels en het belang van voederen tijdens de winter? Lees dan de vogelverslagen van de voorbije jaren. Je leert niet alleen dat de huismus vorig jaar opnieuw de vaakst gespotte tuinvogel was (hij staat al op nummer 1 sinds 2011!), maar ook dat het aantal vogels in onze tuinen sterk fluctueert van jaar tot jaar. Vorig jaar was een dieptepunt met gemiddeld 27 vogels per tuin, 2011 was een hoogtepunt met gemiddeld 43 vogels per tuin. Dat die aantallen schommelen is niet per se iets om over te paniekeren, maar dat het met verschillende vogels systematisch bergaf gaat is dat wel. De redenen voor die terugval zijn divers - zoals je dus kan lezen in de verslagen

 

Vergeet niet te voederen (!)

Ondanks het feit dat we dit jaar een zachte winter kennen, is het nodig de vogels in je tuin bij te voederen. Tips hoe je dat best aanpakt, vind je op de website van Natuurpunt en in dit artikel.

 

Gerelateerde artikels