@livewireStyle
header.home link

Tiense Suiker wil jaarlijks 6.000 ton CO2 besparen door bouw van nieuwe diffusietoren

Gisteren is de 185ste bietencampagne van Tiense Suiker van start gegaan. De grootste suikerproducent van het land verwacht 3,3 miljoen ton bieten van 4000 bietenboeren. Een investering in een nieuwe diffusietoren moet bijna 6000 ton CO2 uitsparen.

29 september 2021  – Laatste update 29 september 2021 20:58
Lees meer over:

Ondanks de kwakkelzomer belooft het nog een positieve campagne te worden. De zonnige dagen van de voorbije weken verhogen het suikergehalte van de bieten. Terwijl de extreme weersomstandigheden de opbrengsten van andere gewassen deden teruglopen, houdt de biet goed stand met zijn wortels die tot twee meter diep gaan.

Tiense Suiker produceert jaarlijks tussen de 500.000 en 650.000 ton suiker. "Door veranderende Europese regelgeving is de prijs die we krijgen voor onze suiker gedaald. De prijs die we betalen voor de suikerbieten is wel hetzelfde gebleven. Daardoor zijn suikeractiviteiten de laatste jaren verlieslatend", zegt Erwin Boonen, directeur grondstoffen bij Tiense Suiker, "Maar ondanks die ontwikkelingen willen we meestappen in het verhaal van verduurzaming. Het is onze visie om het milieu zo veel mogelijk te sparen bij onze suikerproductie."

IMG_9283

Groenere bieten

Landbouwer Philippe Avermaete die heel wat bieten levert aan Tiense Suiker getuigt over de laatste innovaties die de duurzaamheid van de bietenteelt verhogen: “Precisielandbouw en rijden op de GPS zorgt ervoor dat je het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen tot het minimum kan beperken. Met een wiedeg bestrijden we onkruiden zonder chemische middelen en met machinale rijenbemesting halveren we de hoeveelheid meststof die we gebruiken.”

De teeltrotatie zorgt ervoor dat maar één keer in de vier à vijf jaar bieten op hetzelfde perceel worden geplant. Avermaete: “Onze bieten zitten in een rotatie met maaigewassen als tarwe en maïs en met aardappelen. We gebruiken altijd groenbemesting om de grond te voeden en al zeven jaar laten we de ploeg opzij staan. Voor onze bieten werken we op minimale diepte en met zo min mogelijk bodemverstoring. Het succes van eender welke teelt staat of valt dan ook met de bodemgezondheid.”

Diffusietoren

Ook het productieproces van de suiker moet groener. Volgende maand start Tiense Suiker met de bouw van een nieuwe diffusietoren. Een diffusietoren is een soort van groot vat met water dat de suiker uit de suikerbieten spoelt, nadat die gewassen en gesneden zijn. Door nieuwe technologie is het mogelijk om dat proces uit te voeren met minder water en minder CO2 uitstoot. Erwin Boonen: “Dit al ons helpen om meer dan 5.700 ton CO2 en 150.000 kubieke meter aan water te besparen op jaarbasis.”

De bouw van de toren vraagt een investering van 25 miljoen euro. Een miljoen euro wordt bijgepast door de Vlaamse regering. Volgens de huidige planning wordt de eerste officiële steen gelegd op 21 oktober, en kan de nieuwe toren in gebruik worden genomen bij het begin van de bietencampagne over twee jaar, dus rond begin september 2023.

 

 

Bron: Eigen berichtgeving / belga

Gerelateerde artikels