header.home link

Snoepen van tafeldruiven in Vlaams-Brabant

24 mei 2013
Hagelandse wijn is stilaan een begrip geworden in Vlaanderen, maar ook de Vlaams-Brabantse tafeldruif is aan een opmars bezig. In de druivenserres van Van Camp worden ze biologisch geteeld. Vanaf augustus kan je het bedrijf bezoeken.

Hagelandse wijn is stilaan een begrip geworden in Vlaanderen, maar ook de Vlaams-Brabantse tafeldruif is aan een opmars bezig. In de druivenserres van Van Camp worden ze biologisch geteeld. Vanaf augustus kan je het bedrijf bezoeken. De gastheer vertelt je met passie hoe hij de druiventraditie van de streek in leven probeert te houden. Zijn geheim? Luisteren naar het advies van de oudere generaties...

Adres: Jozef Kumpsstraat 33, 1560 Hoeilaart, 0475 54 64 03, erik.van.camp@skynet.be, www.belgischedruiven.be

 

Meer Vlaams-Brabantse tafeldruif

 

  • Soniën: In Jezus-Eik worden eveneens biologische tafeldruiven geteeld. Ze worden bovendien verwerkt tot druivensap, wijn, schuimwijn, aperitieven, borrels en likeur.

Adres: Brusselsesteenweg 538, 3090 Overijse, 02 657 33 20, 0474 78 22 51, info@sonien.be, www.sonien.be

 

  • Nieuwe Serre: In Huldenberg wordt de druiventeelt gecombineerd met sierteelt en druivenverwerking. Je vind er dus zowel tafeldruiven als bloemen en planten als druivenadvocaat, -confituur, -jenever en -likeur.

Adres: Leon Kriegelstraat 37, 3040 Huldenberg, 016 47 21 95, info@nieuweserre.be, www.nieuweserre.be

 

Toch liever een glaasje wijn?

 

  • Chardonnay Meerdael: Domein met zo’n 60.000 druivenstokken in Oud-Heverlee. De eigenaars kregen bij de oprichting hulp van specialisten uit de Champagnestreek, en gebruiken voor het maken van hun schuimwijn de ‘méthode traditionelle’ die ook ginds gebruikt wordt.

Adres: Monarkenweg 50, 3050 Oud-Heverlee, 016 47 10 22, paul.vleminckx@skynet.bewww.chardonnaymeerdael.be

 

Chardonnay-Meerdael-tris.jpg

 
Beeld: Straffe Streek, Luk Collet. Chardonnay Meerdael.
Beeld intro: Straffe Streek, Luk Collet. Druiven Van Camp.

 

  • De Kluisberg: Wijndomein in Bekkevoort waar honderden jaren geleden al kluizenaars wijn verbouwden. Je geniet er na een rondleiding en degustatie van een zelfbereide maaltijd.

Prijs: 4 euro per persoon

Adres: Rijnrode 5, 3460 Bekkevoort (Assent), 013 33 78 69, www.kluisberg.be

 

  • Wijnroute: Je fietst (22,3 of 21,3 km) door weiland en akkers en langs verschillende wijngaarden, tussen de heuvels van het Hageland. Vertrekpunt is de waterburcht Kasteel van Horst, die je misschien herkent uit de avonturen van stripfiguur De Rode Ridder. 

Download: De route is gratis te downloaden via www.toerismevlaamsbrabant.be

 

Kasteel-van-Horst-tris.jpg

 
Beeld: Lander Loeckx.

 

Meer info: www.toerismevlaamsbrabant.be, www.straffestreek.be

Gerelateerde artikels