@livewireStyle
header.home link

Rikolto vervangt gadgetverkoop door ‘Week Voor Goed Eten’

Rikolto, het vroegere Vredeseilanden, gaat geen gadgets zoals sleutelhangers en balpennen meer verkopen in straten en supermarkten, maar komt in januari met een ‘Week Voor Goed Eten’. “Dit nieuwe actiemodel sluit beter aan bij de tijdsgeest, bij onze organisatie en bij de coronaomstandigheden”, aldus Rikolto.

15 december 2021  – Laatste update 15 december 2021 15:43
Lees meer over:
campagnebeeld Rikolto Goed Eten_Rikolto

Al 40 jaar lang is de verkoop van ‘mannekes van Vredeseilanden’ en andere gadgets een vast begrip in Vlaanderen. Daarmee zamelde de organisatie geld in om steun te kunnen bieden aan kleinschalige landbouwers in ontwikkelingslanden. “Het kopen van een sleutelhanger of balpen aan de supermarkt was een eenvoudige manier om solidariteit te tonen, maar het model was aan vernieuwing toe”, legt woordvoerder Jelle Goossens uit. Bovendien merkt de ngo dat de opbrengst van de straatactie al enige jaren terugliep.

Door corona kon de actie van januari 2021 voor het eerst niet doorgaan omwille van corona. “Toen hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om een coronaveilig alternatief uit te proberen”, aldus Goossens. “We deelden houten lepels uit via onze netwerken met de oproep om er thuis mee voor goed eten te zorgen en een gift te doen aan onze organisatie.”

Rikolto Goed Eten lepeldoos_Rikolto

Dat experiment werd positief onthaald en daarom wil Rikolto er ook verder op bouwen. “Onder de slogan ‘Goed eten is een recht’ verdelen onze sympathisanten de komende weken 15.000 Rikolto-lepels onder hun familie en kennissen, als uitnodiging om mee te doen aan de ‘Week Voor Goed Eten’ die plaatsvindt van 10 tot en met 16 januari 2022”, legt de organisatie uit. “Aan elke lepel hangt een URL waar je recepten kan downloaden om die week werk te maken van goed eten, samen met een oproep om Rikolto te steunen. Daarnaast organiseren groepen in heel Vlaanderen ook acties met soep, foodboxen, take-aways, enz.”

Ook hier moeten we heruitvinden hoe we iedereen een goed leven garanderen binnen de grenzen van onze planeet

Jelle Goossens - Woordvoerder Rikolto

Naast de vernieuwing van het campagnemodel voerde de ngo in 2018 al een andere grote vernieuwing door. “Toen hebben we de bekende naam Vredeseilanden veranderd in Rikolto, esperanto voor ‘oogst’”, vertelt Jelle Goossens. “De nieuwe naam markeerde enerzijds de omslag van een door Belgen aangestuurde organisatie naar een internationale organisatie die bestuurd wordt door menen uit de hele wereld. Anderzijds wilden we ook een breuk maken met de ‘klassieke’ ontwikkelingsorganisatie die in ‘het Zuiden’ aan ‘ontwikkelingswerk’ doet.”

Rikolto boeren zuiden_Rikolto

Hij wijst erop dat we door klimaatverandering en grondstoffenschaarste allemaal ontwikkelingslanden zijn. “Ook hier moeten we heruitvinden hoe we iedereen een goed leven garanderen binnen de grenzen van onze planeet”, meent Rikolto. Dit houdt volgens de organisatie in dat er moet werk gemaakt worden van een voedselsysteem waar boeren kunnen investeren in klimaatvriendelijke productie, supermarkten eerlijke prijzen betalen en iedereen toegang heeft tot goed eten. “Dat begint al op school”, zegt Goossens. “In Gent, Leuven en Antwerpen werken we bijvoorbeeld samen met stadsbesturen, scholen en ondernemers in de strijd tegen lege brooddozen.” 

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Rikolto

Gerelateerde artikels