header.home link

Meest recent

Duik in het archief

  • Vlaamse vissers mogen 60 pct van vangstmogelijkheden van 2021 benutten tot eind juli

    De Europese visserijministers hebben een akkoord bereikt over de tijdelijke vangstmogelijkheden voor dit jaar. De nieuwe afspraken gelden tot eind juli. In die periode mogen de vissers bijna 60 procent van de vangstmogelijkheden v...
    nieuws Lees meer
  • Pangasius: duurzaam of niet?

    Vorige week ontstond wat commotie over pangasius. Carrefour besliste de vis niet meer in de rekken te leggen, omdat haar leveranciers geen garanties konden geven over de duurzaamheid van de kweek. Meteen werd geconcludeerd dat pan...
    Denk-pistes Lees meer
  • Vis van het Jaar 2017: rode poon

    Elk jaar verkiest het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing VLAM samen met de visserijsector en de specialisten van ILVO een Vis van het Jaar. Die vis wordt gedurende dat jaar extra in de kijker gezet, als duurzaam en voo...
    Doe-tips Lees meer
  • Uit de oude doos: opkomst en teloorgang van de Ostendaise (oester)

    Napoleon, Marie-Antoinette, Shakespeare en Charles Dickens zijn maar enkele van de vele beroemdheden met een voorliefde voor oesters, ook wel eens omschreven als de ‘truffels van de zee’. De consumptie en teelt van oesters kent ee...
    Denk-pistes Lees meer
  • Uit de oude doos: evolutie van de Vlaamse garnaalvisserij

    Garnalen staan al eeuwenlang op ons menu. Aan de kust als dagelijkse kost, in het binnenland als luxeproduct – tot de opkomst van het massale kusttoerisme (onder meer) een democratisering van het product teweegbracht. Van noodzake...
    Denk-pistes Lees meer
  • Vis van het jaar 2015: hondshaai

    Wat een naam: hondshaai. Dat voorspelt niet veel goeds, toch? Mooi en aaibaar zal de vis niet zijn, of wel? Toch. Hondshaai is een schitterende vis. Zijn vel heeft iets weg van de vacht van een luipaard (zeer fashionable ;)) – lic...
    Doe-tips Lees meer
  • Zeetong, Vis van het Jaar 2014

    Na Pladijs is het de beurt aan Zeetong om tot Vis van het Jaar bekroond te worden. Tong of solea – Latijn voor sandaal of schoenzool, wat verwijst naar het uitzicht van de vis en niet naar de smaak! – is een platvis met een fijne...
    Doe-tips Lees meer
  • Tip: kies voor een duurzaam feestmenu met de Viswijzer en korte keten

    Om het oude jaar mooi af te sluiten en het nieuwe goed in te zetten, kiezen we deze feestperiode voor duurzame menu's. Onze vis is duurzaam gevangen en onze aardappelen, groenten en vlees zijn gekweekt door en gekocht bij een loka...
    Doe-tips Lees meer
  • Pladijs, Vis van het Jaar 2013

    Pladijs of schol werd opnieuw verkozen tot Vis van het Jaar. En daar zijn wij blij om! Want het gaat goed met het pladijsbestand (en hij is zo lekkerrr!). Een overzicht van wat je moet weten voor je aan de slag gaat met pladijs.
    Doe-tips Lees meer