@livewireStyle
header.home link

Hoe kinderen laten kennismaken met landbouw & voeding: thuis

In ons boekje van het voorjaar 2019 reikten we een aantal tips aan voor hoe je kinderen de basis rond land- en tuinbouw en de herkomst van voeding kunt meegeven. Want de laatste jaren is de kloof tussen de burger enerzijds en de boer en voeding anderzijds helaas almaar groter geworden.
9 april 2019  – Laatste update 4 april 2020 16:23

In ons boekje van het voorjaar 2019 reikten we een aantal tips aan voor hoe je kinderen de basis rond land- en tuinbouw en de herkomst van voeding kunt meegeven. Want de laatste jaren is de kloof tussen de burger enerzijds en de boer en voeding anderzijds helaas almaar groter geworden.

We deelden de tips op in vijf categorieën. Hieronder vind je die uit het boekje én heel wat bijkomende tips voor wat je thuis kunt doen. De vier andere categorieën vind je via volgende links:

Heb je zelf nog goede tips? Stuur ons zeker een mailtje via info@veldverkenners.be.

Tok tok tok

Heb je wat ruimte in de tuin? Dan kun je eigenlijk best wel kippen houden. De kinderen zullen het fantastisch vinden. Je kunt de kippen zelfs handtam maken, en dan zijn ze net zo aaibaar als een konijn of kat. Plus ze zorgen voor lekkere, kakelverse eitjes en verlossen je van keukenrestjes. En vooral, je kinderen kunnen er zó veel zaken van opsteken:

  • ze worden zelf een beetje kippenboer, met alle verantwoordelijkheden en taken die erbij komen,
  • ze leren met respect omgaan met dieren,
  • ze zien waar de eitjes vandaan komen,
  • als je samen in de keuken aan de slag gaat, zien ze wat er allemaal met die eitjes kan gemaakt worden,

Let wel:

Er komt meer kijken bij de verzorging en huisvesting van kippen dan je zou denken. En niet alle kippenrassen zijn even geschikt voor kinderen. Informeer je dus goed op voorhand. Eerder op Veldverkenners zetten we jullie al op weg via volgende artikels:

Kippen met meisje.jpg

Zelf met de handen in de aarde

Tijd voor een torenhoog cliché: al doende leert men. Samen moestuinieren, of het nu binnen is of buiten, brengt je kinderen letterlijk dichter bij voeding en landbouw, én het brengt ook jou en je kinderen dichter bij elkaar.

Enkele tips:

  • Maak een teeltschema, en zorg er voor dat je (nagenoeg) iedere week iets kunt zaaien, planten of oogsten. Zo blijven de kinderen gemotiveerd.
  • Kies, zeker in het begin, voor groenten of kruiden die weinig problemen opleveren. Niets zo demotiverend voor een kind als het vol liefde en energie aan iets gewerkt heeft en het dan niet lukt. Aanraders zijn bijvoorbeeld radijsjes, Parijse worteltjes, bieslook … 
  • Trots doet wonderen. Geef je kinderen hun afgebakend stukje, laat hen de kweekbakjes versieren … Kortom, zorg ervoor dat het hun ‘eigendom’ is.

Samen koken

Briljant in al z’n eenvoud deze tip: samen koken. Leuk en interessant voor je zoon of dochter én ook voor jou: je hebt een hulpje in de keuken, dat zonder morren zal opeten wat het zelf heeft klaargemaakt én je leert je kind meteen op een positieve en bewuste manier omgaan met voeding.

  • Geen idee hoe je dat het best aanpakt of hoe je eraan moet beginnen? Een aangepast kookboek helpt je zeker. In ‘Het grote kinderkookboek voor alle seizoenen’ (Lannoo) bijvoorbeeld staan alle recepten ingedeeld per seizoen. Op die manier leert je kind meteen ook welke groenten en fruit in welk seizoen vers zijn.
  • In groep koken met andere ouders en hun kinderen, en onder begeleiding van professionals, maakt het trouwens extra leuk. Heb je wel zin in zo’n workshop? Heel wat organisaties bieden dit aan. Kijk bijvoorbeeld eens bij de Colruyt Group Academy. Op verschillende locaties in Vlaanderen organiseren ze diverse workshops, zoals ‘Koken met jouw junior chef’.

Samen koken.jpg

Samen naar de Lokaalmarkt

Samen met de kinderen winkelen of naar de markt gaan, is ook al een goed idee. En laat hen niet enkel de kar duwen, maar praat over de producten die jullie zien, laat hen zelf mee beslissen welke groenten en fruit er worden gekocht …

En Lokaalmarkt is pas echt een aanrader. Ken je Lokaalmarkt al? Er zijn er ondertussen al vijf, met name in Roeselare, Deerlijk, Aalst, Brugge en Heule. Een Lokaalmarkt is een wekelijkse en overdekte boerenmarkt, waar je rechtstreeks van boeren en producenten uit de streek koopt. Gecombineerd met een bar en kinderatelier is het een plek vol warme ontmoetingen waar de maatschappij op veel vlakken beter van wordt, zowel ecologisch en economisch als sociaal.

Er is dus ook een kinderatelier, met allerlei soorten leuke spelletjes en workshops rond voeding. Enkele voorbeelden: Red-de-restjes-spel, boerderij-kwis, boer Willem bakt samen met de kinderen pistoleetjes, koe melken met boer Willem en papieren koeien versieren, met aardappelen en tuinkerszaad aardappelmannetjes maken, kerstomaatjes planten, gezonde hapjes maken (komkommerbloemen en -woorden, worteltulpen), knutselen met notendoppen …

Meer info in ons eerder artikel op Veldverkenners, en via de website van Lokaalmarkt.

Kinderatielier 20170505-Lokaal Roeselare-78.jpg
Copyright beeld: Lokaalmarkt

Gerelateerde artikels