@livewireStyle
header.home link

Onderzoek naar rol CSA-boerderijen voor bestuivers wint thesisprijs

nieuws

Jutta Crois, studente aan de Universiteit Gent, heeft de thesisprijs agro-ecologie en biologische landbouw gewonnen. Haar onderzoek naar de rol van CSA-boerderijen in het behoud van wilde bijen en andere bestuivende insecten leverde haar een geldprijs op van 750 euro, gesponsord door Boerenbond.

28 februari 2025 Lize Dieltjens
Lees meer over:
Thesisprijs

Wat zijn CSA-boerderijen?

CSA staat voor Community Supported Agriculture. Dit betekent dat boeren en consumenten samenwerken: mensen betalen op voorhand voor groenten en fruit die ze later kunnen ophalen bij de boerderij. Op CSA-boerderijen worden veel verschillende soorten gewassen geteeld, en dat kan goed zijn voor insecten zoals bijen en vlinders.

Jutta Crois vergeleek in haar onderzoek CSA-boerderijen met graslanden die bekend staan als de beste plek voor bestuivers. Ze ontdekte dat er op CSA-boerderijen minstens evenveel bloemen groeien en soms zelfs meer. Ook het aantal en de soorten bestuivende insecten was vergelijkbaar met dat in graslanden. Toch waren er verschillen in welke planten en insecten er voorkwamen. Dat betekent dat CSA-boerderijen en graslanden elkaar aanvullen en samen een betere leefomgeving bieden voor bijen en andere bestuivers.

Wetenschap in dienst van de praktijk

De thesisprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door het Vlaamse BioKennisNetwerk, een samenwerking tussen BioForum, CCBT, Living Lab Agro-ecologie en Biologische Landbouw (LLAEBIO), Boerenbond en het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. De prijs gaat naar studenten die hun onderzoek niet alleen wetenschappelijk sterk maken, maar ook bruikbaar voor de biologische landbouw. Een jury van experten uit de landbouwsector keek naar de inhoud, innovatie en relevantie van de onderzoeken. Daarnaast moesten de resultaten duidelijk worden uitgelegd, zodat boeren, winkeliers en consumenten er iets aan hebben.

Naast Jutta Crois werden nog twee studenten genomineerd uit in totaal zeven inzendingen. Valentijn De Cauwer deed onderzoek naar de samenwerking tussen een bepaalde miersoort en een roofmijt. Nathan Bosseler onderzocht hoe CSA-boerderijen kunnen helpen bij de ontwikkeling van agroforestry, een landbouwsysteem waarin bomen en gewassen samen worden geteeld. Hun onderzoeken werden ook geprezen door de jury.

Wetenschap en landbouw dichter bij elkaar brengen

Met deze prijs wil het Vlaams BioKennisNetwerk onderzoek naar biologische en duurzame landbouw meer aandacht geven. Zo hopen ze studenten en onderzoekers aan te moedigen om bij te dragen aan een duurzamere landbouw en de kloof tussen wetenschap en praktijk te verkleinen.

Studenten die onderzoek doen dat nuttig is voor de biologische sector, kunnen zich kandidaat stellen. Meer informatie is te vinden bij BioForum, CCBT of LLAEBIO of via de website van het BioKennisNetwerk

Op biopraktijk.be kan je meer lezen over het onderzoek van Jutta Crois.