@livewireStyle
header.home link

Innovatiesteunpunt en VLM willen voedsellandschappen inspireren

​Hoe kan je in een landbouwgebied naast voedselproductie ook thema’s als klimaatverandering, lokale voedselproductie en -verkoop, recreatie en biodiversiteit integreren? Het 'Inspiratieboek Voedsellandschap', geschreven door het Innovatiesteunpunt van Boerenbond, in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij, biedt een antwoord op die vraag.

12 november 2021  – Laatst bijgewerkt om 12 november 2021 17:34

Land- en tuinbouwers zijn van oudsher ook landschapsbouwers: hun activiteiten kunnen naast voedselproductie ook een ecologische en maatschappelijke meerwaarde creëren. Met het programma ‘Voedsel+Land+Schap’ onderzoekt het Open Ruimte Platform van de VLM hoe we lokaal voedsel kunnen produceren en de landbouw kunnen integreren met andere functies van de open ruimte zoals recreatie, biodiversiteit, waterbeheer en streekidentiteit.  

Wat is een voedsellandschap?

Een voedsellandschap is een openruimtegebied waar lokale groepen verschillende openruimte-uitdagingen aanpakken: lokale voedselproductie, een mooier landschap, meer biodiversiteit, klimaatmaatregelen, toegankelijkheid van het platteland en bijhorende beleving, productie van hernieuwbare energie, goed bodem- en waterbeheer… De rol van landbouwers staat daarbij centraal. Een voedsellandschap start vanuit een samenwerking tussen landbouwers onderling en tussen landbouwers, het lokaal beleid, lokale maatschappelijke actoren en/of lokale ondernemers.

Inspiratieboek Voedsellandschap

Het inspiratieboek bundelt bevindingen en tips. Met opdrachten en een stappenplan helpt de inspiratiegids lokale groepen op weg om in een welbepaald gebied naast voedselproductie, ook invulling te geven aan andere maatschappelijke verwachtingen en uitdagingen. De oprichting van een voedsellandschap kan dan een win-win zijn voor verschillende partijen. Als twee casussen voor inspiratie zijn gekozen voor Zwijndrecht – waar de landbouwers zwaar getroffen zijn door de nasleep van de PFOS-vervuiling – en de kouter Asse-Wemmel bij Brussel.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels