Meest recent
Duik in het archief
-
Wat 'eet' jouw vuilnisbak?
Elke week verspilt een Vlaams huishouden maar liefst 1,7 kilogram voedsel. Op jaarbasis kost dat een stevige duit: om precies te zijn 369 euro, die je gezin slimmer (en klimaatvriendelijker) had kunnen besteden. Dat leren we uit e... -
Niets gaat verloren: van groente- en fruitafval tot hoogwaardige grondstof
In een eerder artikel bespraken we hoeveel voedselverlies en nevenstromen optreden bij het produceren, verwerken, transporteren, bereiden en consumeren van voedsel. In dit artikel hernemen we de discussie: welke opties heeft de vo... -
Hoeveel voedsel verliezen we écht in Vlaanderen?
Waar voedsel geproduceerd, verwerkt, getransporteerd, bereid of gegeten wordt, is er verlies. Tot voor kort waren er geen cijfers over de kwestie te vinden voor Vlaanderen, maar nu is er een eerste monitoringsrapport. Enkele cijfe... -
Slim gezien: gezondere varkens eten groenten
Soms kan innovatie eenvoudig zijn. Of toch het idee erachter. Johan Lavens uit Westrozebeke zag de vele gewasresten op de groentevelden in zijn omgeving, en vond het jammer dat ze verloren gingen. Zeker omdat hij enkele kilometers... -
Voedselverlies: de vloek van de vuilbak
Voedselverlies is een hot topic. Het was onder andere het thema van de landbouwbeurs in Libramont van afgelopen weekend. En dat heeft zo zijn reden: een derde van het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt komt niet in onze maa... -
November: samen 30 dagen voor voedselwinst
Achttien tot 26 kg per jaar. Zoveel voedsel verspillen we elk gemiddeld per jaar. Een hele boterham (een hele grote boterham), waarvan een belangrijk deel gemakkelijk vermeden kan worden. Een eerste stap daarin is wegen wat we weg... -
Slim gezien: (legaal) voedseljutten
Alle kleine beetjes helpen. Zeker als ze op grote schaal worden uitgevoerd. Dat moeten de organisatoren van Gleaning Network en Voedseljutters gedacht hebben, toen ze de eerste maal op handen en voeten op een veld rondkropen, acht... -
Ook chef-koks gaan strijd aan met voedselverlies
Vorige week ontvingen we een mooi signaal vanuit de horecasector: ook chef-koks en horeca-uitbaters willen hun steentje bijdragen om voedselverlies te beperken. De horeca is verantwoordelijk voor 8 procent van ons jaarlijks verlie... -
Slim gezien: app die je waarschuwt voor voedselverlies
De pot appelmoes achterin de kast vergeten? Dat overkomt ons allemaal wel eens. Gelukkig bestaat er tegenwoordig een app die je een seintje geeft wanneer de uiterlijke houdbaarheidsdatum van een product in je voorraadkast overschr... -
Slim gezien: verpakkingsvrij winkelen
Twee Duitse vriendinnen willen in Berlijn een verpakkingsvrije winkel openen, waar je als klant zelf je voorraaddozen en zakjes moet meebrengen.