header.home link

Meest recent

Duik in het archief

  • Op de rooster: hoe eerlijk zijn onze chocolade paashazen?

    ’t Is weer die tijd van het jaar. Kilo’s en kilo’s chocolade paashazen, klokken en eieren liggen op je te wachten in de supermarkt.
    Denk-pistes Lees meer
  • Quinoa, de rijzende ster in het granenassortiment*

    Op amper vijf jaar tijd is quinoa uitgegroeid van een nobele onbekende tot een razend populaire maaltijdbegeleider. Hoog tijd voor wat duiding: wat is quinoa eigenlijk, waar komt het vandaan en vooral, is het wel zo duurzaam en ge...
    Denk-pistes Lees meer
  • Update: zijn insecten nu écht het voedsel van de toekomst?

    Je hebt het de voorbije jaren – ook bij Veldverkenners – waarschijnlijk al eens gehoord of gelezen: het zou kunnen dat er in de toekomst wormpjes, krekels en sprinkhanen op je bord liggen. Maar waar komt dat idee eigenlijk vandaan...
    Denk-pistes Lees meer
  • Niets gaat verloren: van groente- en fruitafval tot hoogwaardige grondstof

    In een eerder artikel bespraken we hoeveel voedselverlies en nevenstromen optreden bij het produceren, verwerken, transporteren, bereiden en consumeren van voedsel. In dit artikel hernemen we de discussie: welke opties heeft de vo...
    Denk-pistes Lees meer
  • Hoeveel voedsel verliezen we écht in Vlaanderen?

    Waar voedsel geproduceerd, verwerkt, getransporteerd, bereid of gegeten wordt, is er verlies. Tot voor kort waren er geen cijfers over de kwestie te vinden voor Vlaanderen, maar nu is er een eerste monitoringsrapport. Enkele cijfe...
    Denk-pistes Lees meer
  • Op de rooster: dierlijke mest – overschot of evenwicht?

    Sinds enkele weken mogen landbouwers weer mest aanvoeren op hun akkers. Een drukke periode op het veld, die het begin aankondigt van een nieuw seizoen (hoera!). Maar hoe zit het eigenlijk met onze mestproductie. Is die in evenwich...
    Denk-pistes Lees meer
  • Op de rooster: gluten

    Zondag 18 oktober is dag van het brood. Het ideale moment om eens stil te staan bij de glutenhype die steeds meer mensen in de ban houdt. Zijn gluten ongezond? Is een glutenvrij dieet beter voor je lijn? We zetten de feiten voor j...
    Denk-pistes Lees meer
  • Op de rooster: bevatte onze voeding vroeger meer voedingsstoffen?

    Een paar jaar geleden pakten enkele Nederlandse milieuorganisaties uit met een studie die zou bewijzen dat groenten vandaag minder vitaminen en mineralen bevatten dan 20 jaar geleden. Professoren reageerden dat het onzin was, en d...
    Denk-pistes Lees meer
  • Op de rooster: het prijzenprobleem + 4 x anders boodschappen doen

    Afgelopen week is veel gezegd en geschreven over eerlijke prijzen voor landbouwers en hun negatief familiaal arbeidsinkomen. Maar liefst 15 (!) procent van onze boeren verdiende in 2011 tot 2013 niets. Niets! Een woordje uitleg ov...
    Denk-pistes Lees meer
  • Op de rooster: patenten op groenten?

    Natuurlijk is een plant geen uitvinding. Maar wat als die plant door klassieke veredeling resistent is gemaakt tegen schadelijke insecten? Enkele bedrijven in de bio- of gentechnologie proberen steeds vaker om die variëteiten of h...
    Denk-pistes Lees meer