header.home link

Meest recent

Duik in het archief

  • Terug in de (school)tijd: van melkmeisje tot voedingsprofessional

    Tot na de Tweede Wereldoorlog bestonden in veel Vlaamse dorpen landbouwhuishoudscholen. Meisjes leerden er, naast alle aspecten van het huishouden, ook zuivelbewerking en gewassen telen. Een overzicht van hoe melkerijscholen tot v...
    Denk-pistes Lees meer
  • De wetenschap achter duurzame en gezonde voeding

    De producten die landbouwers produceren worden bewaard, verwerkt en verpakt voor ze op ons bord belanden. Ook daar komt veel onderzoek en technologie bij kijken. Wetenschappers in de voedingsindustrie houden zich bezig met voedsel...
    Denk-pistes Lees meer
  • Weet wat je eet: sla uit zakjes

    Koop jij verse sla of sla in zakjes? Veel mensen kiezen het laatste. Maar die sla moet gewassen worden, net als thuis. En omdat het om zo'n grote volumes sla gaat, gaat het ook om grote volumes water. Idealiter wordt het gezuiverd...
    Denk-pistes Lees meer
  • Niets gaat verloren: van groente- en fruitafval tot hoogwaardige grondstof

    In een eerder artikel bespraken we hoeveel voedselverlies en nevenstromen optreden bij het produceren, verwerken, transporteren, bereiden en consumeren van voedsel. In dit artikel hernemen we de discussie: welke opties heeft de vo...
    Denk-pistes Lees meer
  • Uit de oude doos: voedsel verwerken tijdens WOI

    Aan het begin van WOI stond de Belgische voedingsindustrie nog in haar kinderschoenen. Toch bracht de oorlog grote schade toe.
    Denk-pistes Lees meer
  • Uit de oude doos: ontstaan van het Westers voedingspatroon (1880-1950)

    Aan het einde van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw voltrok zich een revolutie op vlak van landbouw, voeding en eetgewoonten. Landbouwers verschoven hun focus van akkerbouw naar tuinbouw en veehouderij, breidden hun bed...
    Denk-pistes Lees meer