Meest recent
Duik in het archief
-
Terug in de (school)tijd: van melkmeisje tot voedingsprofessional
Tot na de Tweede Wereldoorlog bestonden in veel Vlaamse dorpen landbouwhuishoudscholen. Meisjes leerden er, naast alle aspecten van het huishouden, ook zuivelbewerking en gewassen telen. Een overzicht van hoe melkerijscholen tot v... -
De wetenschap achter duurzame en gezonde voeding
De producten die landbouwers produceren worden bewaard, verwerkt en verpakt voor ze op ons bord belanden. Ook daar komt veel onderzoek en technologie bij kijken. Wetenschappers in de voedingsindustrie houden zich bezig met voedsel... -
Weet wat je eet: sla uit zakjes
Koop jij verse sla of sla in zakjes? Veel mensen kiezen het laatste. Maar die sla moet gewassen worden, net als thuis. En omdat het om zo'n grote volumes sla gaat, gaat het ook om grote volumes water. Idealiter wordt het gezuiverd... -
Niets gaat verloren: van groente- en fruitafval tot hoogwaardige grondstof
In een eerder artikel bespraken we hoeveel voedselverlies en nevenstromen optreden bij het produceren, verwerken, transporteren, bereiden en consumeren van voedsel. In dit artikel hernemen we de discussie: welke opties heeft de vo... -
Uit de oude doos: voedsel verwerken tijdens WOI
Aan het begin van WOI stond de Belgische voedingsindustrie nog in haar kinderschoenen. Toch bracht de oorlog grote schade toe. -
Uit de oude doos: ontstaan van het Westers voedingspatroon (1880-1950)
Aan het einde van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw voltrok zich een revolutie op vlak van landbouw, voeding en eetgewoonten. Landbouwers verschoven hun focus van akkerbouw naar tuinbouw en veehouderij, breidden hun bed...