header.home link

Fairtrade roept op tot Grootste Protest

3 oktober 2017
Fairtrade Belgium roept iedereen op om tijdens Week van de Fair Trade bewust voor producten met Fairtrade label te kiezen, en zo veel mogelijk mensen aan te zetten hetzelfde te doen. Op die manier wil de organisatie het Grootste Protest ooit in België leiden.
Lees meer over:

Fairtrade Belgium roept iedereen op om tijdens Week van de Fair Trade bewust voor producten met Fairtrade label te kiezen, en zo veel mogelijk mensen aan te zetten hetzelfde te doen. Op die manier wil de organisatie het Grootste Protest ooit in België leiden. Een vreedzaam protest, niet tégen maar vóór iets: een eerlijk inkomen voor iedereen. “Omdat nog steeds 1 op 9 mensen onder de armoedegrens leeft, drie vierde daarvan boerenfamilies zijn, en we dit gegeven rechtstreeks aan ons consumptiepatroon kunnen koppelen”, klinkt het in het online manifest.

 

Week van de Fair Trade: 4-14 oktober 2017

Elk jaar organiseert de organisatie Fairtrade Belgium een Week van de Fair Trade. Dit jaar vindt die plaats van 4 tot 14 oktober, met als baseline ‘Maak de activist in je wakker. Sluit je aan bij het #grootsteprotest’. Het betreft geen protest in de klassieke zin van het woord, maar een positieve actie in de vorm van een keuze, daar waar die keuze de grootste impact heeft: op de winkelvloer. “Kies in de winkel voor producten met het Fairtrade label en zet iedereen aan om hetzelfde te doen. Elke consumptiekeuze heeft immers een niet te onderschatte impact”, klinkt het.

 

1.600 producten, maar nog steeds niche

Het assortiment Fairtrade producten bestaat intussen al uit meer dan 1.600 producten in verschillende winkels (ook cosmetica, bloemen, rijst, quinoa en zelfs snoep). Niet alleen in de lokale wereldwinkel maar ook in de gewone supermarkt. Toch is Fairtrade nog steeds een niche, waardoor ook voor Fairtrade boeren geen leefbaar inkomen gegarandeerd is. “Zolang Fairtrade niet mainstream is, hebben Fairtrade boeren immers niet voldoende afzetmarkt. Ze zijn daardoor verplicht om een deel van hun oogst alsnog aan lagere prijzen te verkopen zonder premie of zelfs onder de minimumprijs”, legt Fairtrade Belgium uit.

 

Alternatief handelsmodel: iedereen een eerlijk loon

Een van de doelstellingen van de organisatie is dan ook de afzet van het label te vergroten door de consument te mobiliseren, onder meer via Week van de Fair Trade. Fairtrade is immers geen liefdadigheidsinstelling, maar een label dat staat voor een alternatief handelsmodel. Het ontstond in de jaren ’50 vanuit het idee dat iedereen recht heeft op een eerlijk inkomen. Wie zijn deel in de keten bijdraagt, verdient ook een deel van de koek.

Daarom geeft Fairtrade zijn boeren een gegarandeerde minimumprijs en een premie per verkocht product, die ze kunnen investeren in duurzame (eigen) productie en sociale projecten zoals onderwijs en gezondheidszorg voor hun gemeenschap. Dit biedt boerenfamilies een economisch vangnet en zekerheid.

 

800 miljoen mensen leven van minder dan 1,6 euro per dag

Alleen door een eerlijk inkomen kunnen boerenfamilies volgens Fairtrade immers de vicieuze armoedecirkel doorbreken. Een cirkel waarin wereldwijd nog steeds ongeveer 800 miljoen mensen gevangen zitten, waarvan 80 procent in landelijk gebied woont en 64 procent in de landbouw werkt. Zij moeten het doen met minder dan 1,6 euro per dag. Dit ondanks de Sustainable Development Goals van de VN, die onder meer stellen dat extreme armoede tegen 2030 beëindigd moet zijn.

 

Leefbaar inkomen = budget voor eten, wonen, onderwijs, gezondheidszorg, … en onvoorziene kosten

“Wanneer wij werken, verwachten we op het einde van de maand ons loon op onze rekening. Voor cacao-, bananen- en koffieboeren is dat niet anders. Toch zit de gemiddelde boer in het Zuiden zwaar onder de grens van een leefbaar inkomen, een budget dat toegang tot gezond eten, water, een woonst, onderwijs, transport, gezondheidszorg, enzovoort toelaat én ruimte laat voor onvoorziene kosten”, klinkt het. De cijfers spreken voor zich: “we zijn er nog lang niet. Dat kan en moet anders”.

 

koffiebonen-800x450.png

 

Meer info: www.grootsteprotest.be, online manifest