@livewireStyle
header.home link

Brouwerij 3 Fonteinen wint BioVLAM voor biogranennetwerk

Brouwerij 3 Fonteinen uit Beersel heeft vrijdag de BioVLAM 2022 gewonnen, de prijs voor innovatieve initiatieven in de biosector. De brouwerij krijgt de prijs voor haar netwerk van 100 procent lokaal geteelde en biologische granen die in haar lambikbier worden verwerkt.

25 september 2022  – Laatste update 27 september 2022 19:29
Lees meer over:
bio_bruist-low-45

De Vlaamse biosector en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) zijn voor de tweede keer op zoek gegaan naar vernieuwende bio-ondernemers in het kader van de BioVLAM-prijs. Uit twaalf inschrijvingen heeft de jury daar in de zomer vijf genomineerden geselecteerd. Onder andere het granennetwerk van Brouwerij 3 Fonteinen, de Belgische baktarwe van BioPlanet en het weibrood van De Zuivelarij werden weerhouden.

Voor het inhoudelijke gedeelte stonden minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) en minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) aanvankelijk geprogrammeerd, maar door de aanslepende onderhandelingen over de Septemberklaring en de Vlaamse begroting moesten ze afzeggen. Als vervanging gingen Jannes Maes van het kabinet-Brouns en bioboer Renaat Devreese in debat over het stikstofakkoord en perspectief voor landbouwers. Devreese bracht zijn verhaal over een nabije zoekzone waarop de impact van zijn bedrijf te groot is. Hij vertelde ook over het feit dat hij zich niet verzette tegen de inkleuring van natuur rond de boerderij, waardoor hij nu ook geen windmolen kan bouwen hoewel dat voor zijn kaasmakerij zeer interessant zou zijn.

Brouwerij 3 Fonteinen kwam als laureaat van de BioVLAM uit de bus voor haar biogranennetwerk. Minder dan vier procent van de granen die Belgische brouwers gebruiken, wordt op eigen bodem geteeld. Maar Brouwerij 3 Fonteinen is een samenwerking opgestart met biologische graantelers die lokaal geteeld biograan uit het Pajottenland aanleveren voor het maken van bier. Ondertussen telt het netwerk al tien bioboerderijen. Bedoeling is om volgen jaar een eerste, beperkte oplage van biolambik te hebben. Maar het merendeel van de biolambik op basis van lokaal geteeld biograan zal ten vroegste in 2024 bechikbaar zijn. Vorig jaar won La Vie est Belle uit Oostkamp de award.

persafbeelding_v2-mama-en-kind-DMBIB

Zaakvoerder Werner Van Obberghen van Brouwerij 3 Fonteinen ontving de onderscheiding uit handen van Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het Departement Landbouw. Van Obberghen reageerde enthousiast. "Uiteraard zijn we erg blij dat we de BioVLAM gewonnen hebben. Het is een mooie erkenning voor het project rond het Pajotse Granennetwerk. We wilden onze lambik en geuze opnieuw brouwen met ingrediënten uit onze streek, en dat lijkt nu echt goed te werken."

Bioforum stelde ten slotte ook de campagne “De mooiste boodschap is bio” voor, die moet met Europese steun de sporadische bioklant overtuigen om nog vaker voor bio te kiezen. “Eind oktober zijn de eerste acties gepland in 3 hypermarkten van Carrefour. Met de andere supermarkten lopen de onderhandelingen nog. We organiseren er proeverijen met biologische appelen en zullen de klanten door subtiele aanpassingen in de winkel ook stimuleren om bio in hun winkelmandje te leggen. Hopelijk zullen de andere retailers de komende jaren hun voorbeeld volgen,” vertelt Lieve Vercauteren, directeur van BioForum.

De supermarkten zijn van groot belang voor de verkoop van biologische producten. In België was de klassieke supermarkt het afgelopen jaar goed voor 59% van de totale biologische omzet (GFK Belgium). Voor de campagne werkt BioForum samen met zijn Nederlandse partnerorganisatie BioNext.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels