@livewireStyle
header.home link

Hoe kinderen laten kennismaken met landbouw & voeding: bij de bron

In ons boekje van het voorjaar 2019 reikten we een aantal tips aan voor hoe je kinderen de basis rond land- en tuinbouw en de herkomst van voeding kunt meegeven. Want de laatste jaren is de kloof tussen de burger enerzijds en de boer en voeding anderzijds helaas almaar groter geworden.
11 april 2019  – Laatste update 4 april 2020 16:23

In ons boekje van het voorjaar 2019 reikten we een aantal tips aan voor hoe je kinderen de basis rond land- en tuinbouw en de herkomst van voeding kunt meegeven. Want de laatste jaren is de kloof tussen de burger enerzijds en de boer en voeding anderzijds helaas almaar groter geworden.

We deelden de tips op in vijf categorieën. Hieronder vind je die uit het boekje én heel wat bijkomende tips voor waar en wanneer je terecht kunt op land- en tuinbouwbedrijven zelf. De vier andere categorieën vind je via volgende links:

Heb je zelf nog goede tips? Stuur ons zeker een mailtje via info@veldverkenners.be.

Doorheen het jaar zijn er verscheidene evenementen op of met land- en tuinbouwbedrijven waar kinderen heel wat kunnen opsteken. Een overzicht daarvan vind je hieronder.
Maar natuurlijk kun je niet alleen tijdens die speciale evenementen terecht bij de boer. Talloze land- en tuinbouwbedrijven stellen het hele jaar door hun deuren open, met een immens divers aanbod. In de lente van 2017 bracht Veldverkenners hierover het boekje ‘Ontspannen op de boerderij met Veldverkenners’ uit. Een schat aan informatie, al zeggen we het zelf. ;-)

Dag van de Landbouw

Elke derde zondag van september organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden de Dag van de Landbouw. Dan zetten enkele tientallen boerderijen hun deuren open, en tonen ze wat ze produceren, hoe ze werken, hoe het dagelijkse leven op een landbouwbedrijf eraan toe gaat …, steevast in een gezellige sfeer met heel wat rand- en kinderanimatie.
Maar ook onderzoeks- of proefcentra, zoals het ILVO (Merelbeke/Melle), de Hooibeekhoeve (Geel) of het Proefcentrum voor Sierteelt (Destelbergen), nemen vaak deel aan de Dag van de Landbouw, waarbij ze er een uiterst leerrijke dag voor jong en oud van maken.

Week van de Korte Keten

In mei (in 2019 meer bepaald van 4 tot 12 mei) is er een heuse Week van de Korte Keten. Tal van organisaties en producenten zetten doorheen de week en over heel Vlaanderen activiteiten op waarbij lokale producten, recht van bij de boer, in de schijnwerpers geplaatst worden.

Week van de Korte Keten.jpg

De KERS

Op de Landcommanderij van Alden Biesen wordt elk jaar (in 2019 op 14 juli) het grootste kersenfeest van België georganiseerd. Jong en oud leert er alles over kersen (soorteigenheid, het oogsten, kersengebruik, kersenverwerking …), en alles wat je maar kunt bedenken voor een waar volksgebeuren is er aanwezig. Meer informatie via de Boomgaardenstichting.

De Tuindagen van Beervelde

Twee keer per jaar worden in het prachtige Park van Beervelde de Tuindagen georganiseerd. Met meer dan 200 exposanten en zo’n 20.000 bezoekers, met muzikale omlijsting, ambachten, kinderanimatie, workshops, culinaire streekproducten … vormen de Tuindagen een uitgelezen kans om kennis te maken met de sierteelt en tuinbouw. En dat in het hart van de Oost-Vlaamse bloemenstreek.

Radio 2 Tuindag

Elk jaar op 1 mei tovert Radio 2 het openluchtmuseum Bokrijk om in een grote plantenmarkt, voor de Radio 2 Tuindag. Zo'n 200 standhouders zorgen die dag voor een bont kleurenpallet van bloemen en planten, terwijl er rondom allerlei activiteiten en workshops worden georganiseerd. Workshops in de editie van 2019 zijn bijvoorbeeld kippen houden, duurzaam tuinieren en upcyclen. 

Gerelateerde artikels