header.home link

Zomer = fietstijd: waar en wanneer kan je samen fietsen op het platteland?

15 juni 2017
Tijdens de zomer organiseert Landelijke Gilden verschillende grote recreatieve fietstochten op het platteland. De start- en rustpunten zijn vaak land- en tuinbouwbedrijven, die voor de gelegenheid hun deuren openzetten en een natje en een droogje aanbieden. Een overzicht van locaties en data.
Lees meer over:

Tijdens de zomer organiseert Landelijke Gilden verschillende grote recreatieve fietstochten op het platteland. De start- en rustpunten zijn vaak land- en tuinbouwbedrijven, die voor de gelegenheid hun deuren openzetten en een natje en een droogje aanbieden. Zeker de moeite waard om eens te proberen.

De eerste tocht was de Haspengouwse Gordel op 5 juni 2017, Pinkstermaandag. Noteer het alvast in je agenda, want die tocht wordt elk jaar op Pinkstermaandag georganiseerd. 

Een overzicht van toekomstige data en locaties:

 

18 juni 2017: Ronde van Klein Brabant

Je fietst langs velden, natuur en mooie landschappen in de omgeving van Sint-Amands en Bornem. Vertrekken doe je tussen 9:00 en 15:00 op een tuinbouwbedrijf in Sint-Amands (Oppuurseweg 40) of vanop het Sint-Margarethaplein aan Wintam-kerk.

Je kiest uit een fietstocht van +- 20 km en +- 40 km, met tussenstops, of een wandellus van +- 5 km vanuit beide startplaatsen.

Deelnemen kost 5 euro (inclusief pannenkoek of ijsje en een leuk aandenken), kinderen tot 12 jaar fietsen gratis. Meer info: www.landelijkegilden.be

 

25 juni 2017: Landelijk Toeren rond Zottegem

De laatste zondag van juni fiets je door het prachtige, landelijke decor van Zottegem. Vertrekken doe je tussen 10:00 en 18:00 aan het Ontmoetingscentrum van Godveerdegem (Tweekerkenstraat).

Je kiest uit een fietstocht van 15, 25 of 50 km. De tocht van 15 km is nieuw en speciaal uitgewerkt voor gezinnen. Onderweg zijn er rustplaatsen met de mogelijkheid om iets te drinken of te eten.

Deelnemen kost 3 euro, kinderen tot 12 jaar fietsen gratis. Meer info: www.landelijkgilden.be  

 

9 juli 2017: Fietsen tussen Durme & Schelde

Je fietst tussen de rivieren de Durme en de Schelde, langs rustige paden en groene meanders, door akkers en weiden. Het landschap wordt er vormgegeven door een bijzondere mix van waardevolle natuur en moderne landbouw. Starten doe je tussen 12:30 en 15:00 vanop het Parochiaal Centrum Hamme Sint-Anna (Sint-Annastraat), het Parochiaal Centrum Zele (Heilig Hartplein 12) of Hoeve Herman Rubbens in Grembergen (Hekkestraat 1) (enkel voor de kindertocht van 15 km).

Je hebt de keuze uit gezinsfietstochten van 30 en 50 km met onderweg drie stopplaatsen, of een kindertocht van 15 km met onderweg eveneens drie stopplaatsen, maar dan met kinderanimatie. Bij aankomst is er voor iedereen spek en eieren.

Bijzonder dit jaar is het feit dat de routes ook Opdorp aandoen. Deelnemers krijgen er info over verschillende bijenvriendelijke zaadmengsels, wat past in het kader van het project ‘Platteland in de Bloemetjes’.

Deelnemen kost 5 euro in voorverkoop en 6 euro de dag zelf. Kinderen tot 6 jaar fietsen gratis, kinderen van 6 tot 12 jaar betalen 3 euro. Hapjes en een portie spek en eieren zijn inbegrepen. Meer info: www.landelijkegilden.be

 

16 juli 2017: Hagelandse Gordel

Zoals de traditie het wil kan je op de derde zondag van juli fietsen rond Hoeleden. Je fietst door een rustige akkerbouw- en fruitstreek met kleine dorpjes waar het platteland (nog) zegeviert. Omdat het dit jaar de 10de editie is, is er wat meer randanimatie op de startplaatsen – allemaal boerderijen. Je komt er meer te weten over de verschillende landbouwactiviteiten in de streek en kan deelnemen aan een korte landbouwquiz.

Je hebt keuze uit vijf startplaatsen:

 • Assent: akkerbouwbedrijf van de familie Vandebroeck, Koningbos 17
   
 • Bunsbeek: fruitbedrijf van de familie Oversteyns, Oplintersesteenweg 16
   
 • Kapellen: fruitbedrijf van de familie Veulemans, Groenstraat 2
   
 • Kortenaken: melkveebedrijf van de familie Lemmens, Lapstraat 21
   
 • Rummen: kalverbedrijf van de familie Adams, Persoonsstraat 63
   

Vertrekken doe je tussen 8:00 en 14:00. Er is één grote ronde (80 km) die langs alle startplaatsen loopt, maar op elke startplaats kan je ook kiezen voor een kleine (25 tot 30 km) en een middelgrote tocht (50 km). Daarenboven is er een mini-route in Assent, Kapellen en Kortenaken.

Deelnemen kost 3 euro voor leden van Landelijke Gilden en 4 euro voor niet-leden. Meer info: www.hagelandsegordel.be

 

23 juli 2017: Gentse Buitenband

Naar jaarlijkse gewoonte kan je op de laatste zondag van de Gentse Feesten de stad ontvluchten en deelnemen aan een fietstocht door de groene rand.

Starten doe je vanop vijf plaatsen, die elk een eigen aanbod hebben. Je kan telkens kiezen uit drie routes: 25 km, 45 km en 85 km (dé Gentse Buitenband) en een typisch Gentse maaltijd, indien gewenst.

 • Drongen: Gijzelstraat 12, Landgoed De Campagne. Je ontdekt de Oude Kalevallei en de Meetjeslandse melkveestreek ten zuiden van Eeklo, met het Leen en de Vinderhoutse bossen als groene afwisseling. Maaltijd: warme beenhesp met Tierenteynsaus en frietjes.
   
 • Desteldonk: Lindestraat 42, Hoeve Polfliet. Je fietst door de befaamde bloemenregio van Lochristi en de boerenbuiten van Kalken. Maaltijd: stoverij met frietjes.
   
 • Wondelgem: Vroonstalledries 66, Lootenshoeve. Je verkent het landelijke erfgoed en de havens in de onmiddellijke omgeving van Gent. Eén route doet ook de brouwerij van Ertvelde (bekend van Augustijn) aan. Maaltijd: Augustijnstoofpotje met frietjes.
   
 • Zwijnaarde: Krekelstraat 17, Krekelhoeve. Je fietst langs de uitgestrekte Scheldemeersen en brengt een bezoekje aan de Schelderodemolen en de terreinen van ILVO. Maaltijd: warme beenhesp met frietjes.
   
 • Gent-centrum: Sint-Veerleplein, Feesttent. Je vertrekt tussen 9:30 en 11:30 over fietsvriendelijke wegen naar het startpunt in Wondelgem. Voor de extra kilometers word je rijkelijk vergoed, met een gratis Augustijn.
   

Meer info: www.buitenband.be

 

30 juli 2017: Aarschotse Buitenband

Op de laatste zondag van juli kan je deelnemen aan de Aarschotse Buitenband. Je hebt keuze uit maar liefst 8 verschillende startplaatsen, waar je eveneens een hapje en een drankje kan genieten. Ieder deelnemer krijgt bovendien een stuk Hagelands fruit en een leuk aandenken.

Vertrekken kan tussen 9:00 en 18:00 op deze startplaatsen:

 • Betekom: Parochiecentrum, Beekstraat 19
   
 • Gelrode: Witloofbedrijf Jos Elsen, Zijkerstraat 4
   
 • Langdorp: FC Kapelleke, Oude Mechelsebaan 565
   
 • Rillaar: Parochiezaal, Diestsesteenweg 315
   
 • Sint-Pieters-Rode: Kloosterhof, Kerkplein 1
   
 • Werchter: Transportbedrijf Van den Eynde, Preterstraat 52
   
 • Wezemaal: Den Ateljee, Vlasselaarweg 16
   
 • Wolfsdonk: Onze School, Veerlestraat 7
   

Je kan kiezen voor een grote ronde (+- 70 km) die langs alle startplaatsen loopt, maar hebt op elke startplaats ook keuze uit een kleine (+- 25 km) of middelgrote ronde (+- 40 km).

Deelnemen kost 3 euro voor leden van Landelijke Gilden en 4 euro voor niet-leden. Kinderen tot 12 jaar fietsen gratis. Meer info: www.aarschotsebuitenband.be

 

30 juli 2017: Toeren rond Tongeren

Eveneens op de laatste zondag van juli kan je in Tongeren, ‘oudste stad van België’, fietsen en wandelen in de landelijke rand.

Vertrekken doe je aan de kantine op De Motten (Kastanjewal), in het centrum van de stad. Je hebt keuze uit twee fietstochten (+- 25 km of +- 45 km) en twee wandeltochten (+- 6 km en +- 4 km)

Deelnemen kost 2,5 euro. Meer info: www.toerenrondtongeren.be

 

6 augustus 2017: MeetjesBAND

Op de eerste zondag van augustus ben je tussen 10:00 en 14:00 welkom bij Sock in de Molenstraat van Kaprijke voor de start van een fiets- en wandeltocht door het Meetjesland.

Deelnemen kost 2 euro in voorverkoop en 3 euro de dag zelf. Meer info: www.landelijkegilden.be

 

13 augustus 2017: Fietsen in het Land van Loon

Ook de fruitstreek rond Borgloon, Alken en Wellen heeft zijn fiets- en wandelevenement. Je verkent de streek via een fietstocht van +- 32 of +- 46 km of verkent ze te voet (alleen vanuit Wellen).

Vertrekken doe je vanop drie startplaatsen:

 • AlkenHoeve Maris, Laagsimsestraat 98 
   
 • HoepertingenFruitbedrijf Ketelslegers-Dupae, Langegrachtstraat 17
   
 • WellenAardbeibedrijf Royen, Langenakkerstraat 132A
   

Deelnemen kost 3 euro, kinderen tot 12 jaar nemen gratis deel.

Meer info: www.fietseninhetlandvanloon.be

 

15 augustus 2017: ’t Vijfde Wiel

Al voor de 25ste keer organiseert Landelijke Gilden West-Vlaanderen de gezinsvriendelijke fietshappening ’t Vijfde Wiel, telkens in een andere regio van de provincie. Dit keer is dat in Sint-Katrien, Heule, Hulste, Bavikhove en Lendelede.

Starten doe je tussen 9:00 en 14:00 vanop de Groothandelsmarkt (Vier Linden 1) in Heule. Je fietst 28, 45 of 65 km en houdt onderweg halt in Bavikhove en Lendelede. Bij aankomst kan je genieten van een uitgebreide maaltijd (filet carré met frietjes), ten minste als je aankomt tussen 12:00 en 19:00.

Deelnemen kost 3 euro, kinderen tot 12 jaar fietsen gratis. Voor de maaltijd (inschrijven verplicht) betaal je tot en met 10 augustus 14 euro per volwassene en 7 euro per kind. Vanaf 11 augustus betaal je iets meer: 15 euro per volwassene en 8 euro per kind. Meer info: www.vijfdewiel.be

 

27 augustus 2017: Ronde van Leuven

De laatste zondag van de grote vakantie kan je in Leuven deelnemen aan een ronde door de groene rand. Vertrekken doe je tussen 8:00 en 14:00 (grote rondes) of 15:00 (kleine rondes) vanop vijf startplaatsen:

 • Bierbeek: parochiezaal, Dorpsstraat 28
   
 • Blanden: ontmoetingscentrum, Bierbeekstraat 8/b
   
 • Kortrijk-Dutsel: Dorpsplein
   
 • Lovenjoel: 't Stichelke, Kerkstraat 1/a, aan de kerk
   
 • Winksele: sporthal, Warotstraat
   

Je fietst +- 20 of +- 50 km vanop elke startplaats, behalve in Winksele. Daar kan je geen kleine tocht van 20 km fietsen maar wel een fotozoektocht wandelen of fietsen van 8 km. Op elke startplaats is bovendien een hapje en een drankje en wat animatie voorzien.

Deelnemen kost 3 euro voor leden van Landelijke Gilden en 4 euro voor niet-leden. Kinderen tot 12 jaar fietsen gratis. Meer info: www.rondevanleuven.be

 

27 augustus 2017: Maaslandse Gordel

Nog tijdens de laatste zondag van augustus kan je fietsen in en rond het RivierPark Maasvallei. Je kan kiezen uit routes van 20, 30, 45, 70 en 105 km.

Starten doe je tussen 8:00 en 15:00 vanop het Gemeenschapscentrum Opgrimbie (Hoekstraat 1) of het Parochiecentrum Rotem (Hoogbaan 120). Op beide startplaatsen worden Limburgse vlaaien, broodjes en boterhammen geserveerd.

Deelnemen kost 4 euro, kinderen tot 12 jaar fietsen gratis. Meer info: www.landelijkegildeopgrimbie.be

 

10 september 2017: Fietselieren

Het fietsseizoen afsluiten kan op 10 september in het Lierse Pallieterland, tijdens de 25ste editie van Fietselieren.

Vertrekken kan vanaf 9:00 in de parochiezaal O.L.V-Onbevlekt in Lier (Mechelsesteenweg 233), waar je ook kan genieten van een fietsontbijt (8:00 tot 11:00). Starten kan ook op het tomatenbedrijf van de familie Lavens in Rumst (Hoveniersstraat 35).

Je hebt keuze uit twee tochten: eentje van 25 km en eentje van 45 km. Beide lopen langs rustige, landelijke wegen en de Netedijken. Onderweg rust je uit met een hapje en een drankje op het tomatenbedrijf van de familie Lavens. Bij aankomst in de parochiezaal kan je ten slotte genieten van een groentebuffet met frietjes en/of een pannenkoek.

Deelnemen kost 3 euro, kinderen tot 12 jaar fietsen gratis. Het ontbijt kost 10 euro, vooraf inschrijven is verplicht. Meer info: www.fietselieren.be (nog niet up to date) en http://lier-noord.landelijkegilden.be

Gerelateerde artikels