@livewireStyle
header.home link

Zien: wat kunnen we verwachten van de nieuwe Raad voor Dierenwelzijn?

Sinds kort heeft Vlaanderen een minister voor Dierenwelzijn en een bijbehorende Raad. Wat kunnen we van die Raad voor Dierenwelzijn verwachten? De collega's van VILT TeeVee spraken met voorzitter Dirk Lips (ethicus) en lid Michel Vandenbosch (GAIA).
25 februari 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beelden: VILT TeeVee

 

Sinds kort heeft Vlaanderen een minister voor Dierenwelzijn en een bijbehorende Raad. Wat kunnen we van die Raad voor Dierenwelzijn verwachten? De collega's van VILT TeeVee spraken met voorzitter Dirk Lips (ethicus) en Michel Vandenbosch (voorzitter GAIA).

 

 

Wat onthouden we? 

 • Dat de Raad beleidsadviserende werkt, en dat die adviezen niet bindend zijn. De minister doet er dus in principe mee wat hij wil. 
   
 • Dat landbouwers volgens Lips niet bang zijn van dierenwelzijn, maar wel van kostenverhogingen zonder faire return. En dat wij als consument daarbij een verantwoordelijkheid dragen, door zo goedkoop mogelijk boodschappen te (willen) doen. 
   
 • Dat de relatie mens-dier veranderd is, doordat meer mensen dieren houden voor het gezelschap dan voor broodwinning. En dat we hierdoor de relatie mens-gezelschapsdier als norm zijn gaan beschouwen, ook voor landbouwdieren. 
   
 • Dat wetenschappers intussen zeker weten dat vogels en zoogdieren even hard lijden door pijn als wij mensen.
   
 • Dat het belangrijk is dat dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen, omdat ze anders stress krijgen. Dus varkens moeten in groep leven (individuele huisvesting is niet meer toegelaten) en kippen moeten kunnen scharrelen (kooien zijn niet meer toegelaten). 
   
 • En dat het tijdens het interview met Dirk Lips hard begint te regenen, maar dat hij geen kik geeft :). Topper!
 
vilt-teevee-dirk-lips-bis.jpg
 
 
Meer video's van VILT TeeVee kan je bekijken op dit Vimeo-kanaal

Gerelateerde artikels