@livewireStyle
header.home link

Zien: een dag op de konijnenhouderij (+ weetjes)

Benieuwd hoe het eraan toegaat op een konijnenkwekerij? VILT TeeVee keek een dag over het muurtje bij konijnenhouder Yves Debie uit de Noorderkempen, en maakte er deze mooie fotoreportage van.
11 januari 2017  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Benieuwd hoe het eraan toegaat op een konijnenkwekerij? VILT TeeVee keek een dag over het muurtje bij konijnenhouder Yves Debie uit de Noorderkempen, en maakte er deze mooie fotoreportage van. 

 

 

Wat onthouden we? (aangevuld met enkele weetjes)

  • Vrouwtjeskonijnen noemen we voedsters. Ze worden kunstmatig geïnsemineerd en werpen om de 6 weken (of 42 dagen). Dit wil zeggen dat ze zo’n 7 tot 8 keer per jaar een nest krijgen. En zo’n nest (of worp) telt gemiddeld 9 tot 11 jongen.
     
  • Een moeder zoogt haar jongen zelf gedurende 5 weken. In die tijd groeien ze spectaculair in gewicht (van 50 naar 1000 g). Daarna worden ze gespeend (moeder en jongen worden van elkaar gescheiden) en vetgemest. Wanneer ze 10 of 11 weken oud zijn, worden ze geslacht. Ze wegen dan zo’n 2,6 kg.
     
  • Vleeskonijnen verblijven in ons land in verrijkte parken, niet meer in batterijkooien. Sinds januari 2016 is dat verplicht. Parken zijn diervriendelijker, omdat ze beter zijn afgestemd op het natuurlijk gedrag van konijnen. Concreet heeft zo’n park geen bodem van gaasdraad maar van een comfortabeler materiaal (voor minstens 80 procent), heeft het geen dak, is het uitgerust met plateaus op verschillende hoogte zodat de konijnen kunnen springen, leven de konijnen er samen in groepen van minstens 20, zijn er schuilhoekjes en tunnels voorzien, wordt er knaagmateriaal aangevoerd, en beschikt elk konijn er over minstens 800 cm². GAIA en de landbouworganisaties zijn in 2012 samen tot de overeenkomst gekomen dat verrijkte parken the way to go zijn voor de konijnenhouderij, en dat ze vanaf 2016 voor vleeskonijnen verplicht zouden worden. Voor voedsters en mannelijke fokkonijnen geldt nog niet zo’n verplichting.
     
  • Een populaire keuze is een duopark, een verrijkt park dat na het spenen omgebouwd kan worden tot een park voor het vetmesten. In dat geval worden niet de jongen, maar de moeder verplaatst. Dit heeft als voordeel dat het spenen voor de jonge konijnen minder stressvol is.
     
  • Konijnen leven in de natuur in grote groepen samen in gangen onder de grond. Een groep telt ongeveer 20 volwassen dieren plus hun jongen. Binnen zo’n grote groep vormen zich kleinere groepjes, die elk hun eigen graasplek verdedigen. Konijnen kennen ten slotte een strikte rangorde, op basis van dominantie. En dat is blijkbaar erfelijk, want de jongen van dominante konijnen staan later meestal ook hoger in de hiërarchie.
     
  • België telde in 2013 nog maar 26 professionele konijnenhouders (20 in Vlaanderen). Onze zelfvoorzieningsgraad schommelt daardoor slechts rond 17 procent.
     
  • Het rantsoen van konijnen in een kwekerij bestaat uit droge korrels van onder meer luzerne, sojaschroot en bietenpulp.
     
  • De konijnen van Debie houden van muziek :). Maar ’s nachts gaat de radio uit.

 

Meer video's van VILT TeeVee kan je bekijken op dit Vimeo-kanaal

 

Bron: vilt.be
 

Gerelateerde artikels