Zelfplukdagen op de boerderij
Tijdens de oogstfeesten kan je in Haspengouw je mandje vullen met zelf geplukte appels, peren en/of kersen. Dat “harde werken” wordt nadien beloond met een lekker glaasje versgeperst sap op het terras. Sfeer verzekerd!
Waar? In de boomgaarden van vier fruitbedrijven:
- Fruitbedrijf Jacobs: Kersenpluk op 29 juni en 6, 13, 20 en 27 juli, appelpluk op 24 en 31 augustus en 7 september 2013. Fruitteler Hugo Jacbos is tevens imker, je krijgt er dus naast een introductie in de hedendaagse fruitteelt een woordje uitleg over het belang van bijen voor de fruitoogst en de natuur. Tijdens de plukdagen mag je meerijden met de tractor tot de boomgaard, je eigen fruit plukken en nadien meenemen naar huis (tegen dagprijs). Wie wil kan nadien nog genieten van een glaasje versgeperst appelsap.
- Fruitbedrijf Jorishoeve: Appelpluk op 5 oktober 2013. Naast het plukken van je eigen appels, kan je er genieten van een rondleiding en kinderanimatie.
- Fruitbedrijf Paesmans: Appelpluk op 13 oktober 2013. Je kan je versgeplukte appels er laten persen tot appelsap, verpakt in een handige box.
- Tuinbouwschool van Sint-Truiden: Appelpluk op 19 oktober 2013.

Beeld: Toerisme Limburg, Kristien Wintmolders. Zelfplukdagen.
Beeld intro: Toerisme Limburg, Kristien Wintmolders.
Vuurpottennocturne
Nog een leuke tip tijdens de bloesem- en oogstfeesten in Haspengouw: op fruitbedrijf Jacobs kan je op vrijdag 6 en 13 september 2013 bij valavond genieten van een wandeling in de boomgaard tussen de vuurpotten, terwijl je luistert naar oude en nieuwe fruitverhalen.
Prijs: 7,5 euro
Inschrijven: Toerisme Sint-Truiden, 011 70 18 23, info.toerisme@sint-truiden.be
Beeld: VRT, Lies Willaert. Vuurpottennocturne.
Stroop smeren
Onverzadigde lekkerbekken kunnen nog terecht in de stoomstroopfabriek van Borgloon en de ambachtelijke stroopstokerij van Vrolingen.
De stoomstroopfabriek van Borgloon werd opgericht in 1878 en gesloten in 1988. Intussen wordt er opnieuw op ambachtelijke wijze stroop gemaakt, en won het gebouw de eerste editie van De Monumentenstrijd op Canvas. Je kan de fabriek individueel bezoeken in april, mei en september. Een rondleiding door een gids is mogelijk voor maximaal 30 personen.
Prijs: gratis zonder gids, 50 euro met gids
Adres: Stationsstraat 54, 3840 Borgloon, 012 67 36 53
In de ambachtelijke stroopstokerij van Vrolingen (°1843) wordt nog altijd gewerkt met de authentieke apparaten, en wordt de stroop nog grotendeels manueel gemaakt. Je kan de stokerij steeds gratis bezoeken.
Adres: Steenweg op Vrolingen 45, 3830 Wellen, 012 74 29 57, 0472 57 17 65, ivo.bleus@telenet.be, www.stroopvanvrolingen.be
Oude en nieuwe rassen
Boomliefhebbers kunnen dan weer terecht in het provinciaal fructuarium in Borgloon en de Keizelboomgaard in Diepenbeek, voor een indrukwekkende verzameling oude en nieuwe variëteiten.
Het provinciaal fructuarium telt een indrukwekkende verzameling hoogstammen (520!), in de schaduw van het Kasteel van Rullingen. De verzameling bestaat onder meer uit verschillende variëteiten kersen-, peren- en pruimenbomen.
Prijs: het 'openluchtmuseum' is elke dag gratis te bezoeken
Adres: Rullingen 1, 3840 Borgloon, 012 67 36 53
De Keizelboomgaard in Diepenbeek of hoogstamboomgaard Den Bodem telt maar liefst 2.500 verschillende soorten en variëteiten hoogstambomen en kleinfruit, op een domein van 4 hectare, beheerd door de Nationale Boomgaardenstichting. De bedoeling van de boomgaard is het kweken en instandhouden van oude hoogstamfruitrassen en klein fruit. Er wordt in feite een genenbank aangelegd, waarvan gebruik kan worden gemaakt door liefhebbers of voor projecten van landschapsherstel.
Prijs: eveneens gratis te bezoeken
Adres: Bodemvaart tussen fietsknooppunten 100 en 142, 3590 Diepenbeek, 011 35 02 28, karolien.peusens@diepenbeek.be
Beeld: Toerisme Haspengouw. Keizelboomgaard.
Meer info: www.bloesemfeesten-haspengouw.be, www.toerismelimburg.be