@livewireStyle
header.home link

Zeetong, Vis van het Jaar 2014

Na Pladijs is het de beurt aan Zeetong om tot Vis van het Jaar bekroond te worden. Tong of solea – Latijn voor sandaal of schoenzool, wat verwijst naar het uitzicht van de vis en niet naar de smaak! – is een platvis met een fijne smaak en stevig maar sappig visvlees.
18 juni 2014  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Lees meer over:

Na Pladijs is het de beurt aan Zeetong om tot Vis van het Jaar bekroond te worden. Tong of solea – Latijn voor sandaal of schoenzool, wat verwijst naar het uitzicht van de vis en niet naar de smaak! – is een platvis met een fijne smaak en stevig maar sappig visvlees. In de keuken kan je er alle kanten mee op: bakken, grillen, pocheren, noem maar op. Bovendien doet de populatie het goed in vijf van de zes vangstgebieden, en wordt volop geïnvesteerd in de ontwikkeling en introductie van meer duurzame vistechnieken. Een terechte winnaar van de trofee Vis van het Jaar dus!

 

Een Vlaamse topper

Zeetong is net als pladijs een grote vis (figuurlijk dan toch) voor de Vlaamse visserij. In aanvoer (ton) moet hij alleen pladijs achter zich laten, en in (economische) waarde is hij de absolute nummer 1. Tong is het hele jaar door beschikbaar, maar is op zijn lekkerst van juni tot december, na de paaiperiode. Tong die in de Vlaamse visveilingen wordt aangevoerd, wordt gevangen in de Noordzee, het Engels Kanaal, de Keltische Zee, de Golf van Biskaie en de Ierse Zee. In die gebieden doet het bestand het goed tot redelijk goed, behalve in het laatste. Daar is de visserijmortaliteit te hoog, terwijl de paaibiomassa (het aantal volwassen vissen dat aan voortplanting kan doen) en de rekrutering (de aanvoer van jongskes, zeg maar) te laag zijn.

 

(bijna) Milieuvriendelijke vangst

Volgens het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) is de Vlaamse vangst op Tong een schoolvoorbeeld van duurzame visserij. Aanpassingen aan het vistuig hebben de ongewenste bijvangst verminderd, het brandstofgebruik teruggedrongen en de impact op de zeebodem beperkt. Toch zijn er nog enkele aandachtspunten, bijvoorbeeld wat de vangst in de Noordzee betreft. Zo stelt ILVO dat het teruggooipercentage opnieuw is toegenomen, en groeit de bezorgdheid omtrent de impact van de nieuwe Nederlandse pulsvisserij op het tongbestand. De vangstefficiëntie van dit nieuwe vistuig is hoger dan dat van traditionele vistuigen, en dat terwijl er de laatste jaren geen grote pieken meer zijn waargenomen in de rekrutering van jonge tong. Op termijn kan dit voortplantingsproblemen opleveren. Een evolutie om goed op te volgen dus!

 

Vis voor fijnproevers

Tong is lekker. Daar is iedereen het over eens. Het vlees is stevig maar toch zacht en sappig, met een fijne en ‘toegankelijke’ smaak. De prijs is helaas navenant: gemiddeld 17 euro per kilo, maar sterk afhankelijk van de grootte en verwerking (filet of volledig). Dat verklaart misschien waarom tong er nog niet in geslaagd is echt door te breken bij het grote publiek. Slechts 10 procent van de Belgen koopt zeetong, en dat gemiddeld 3 keer per jaar. Per Belg betekent dit een thuisconsumptie van slechts 100 gram per jaar, tegenover 383 gram per jaar voor kabeljauw (een vis die het in veel vangstgebieden slecht doet, nota bene!).

Tong wordt zowel gefileerd als in zijn geheel verkocht. Meestal met een grootte van 30 tot 40 cm of 250 tot 300 gram. Maar hij kan een pak groter/zwaarder worden: tot 70 cm of 3,5 kilogram. Het equivalent van een stevige en vooral lange baby dus! Misschien een vreemde vergelijking (excuseer, Veldverkenners zit op een roze wolk), maar you get the picture ;).

 

Receptenfolder

Om zijn verkiezing tot Vis van het Jaar te vieren, heeft het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) in samenwerking met de Vlaamse visserijsector en chefkok Michaël Vrijmoed van restaurant Vrijmoed te Gent een receptenfolder samengesteld, die volledig aan tong is gewijd. Nog het hele seizoen wordt die folder gratis verdeeld in de traditionele visverkooppunten. Verder kan je op lekkervanbijons.be terecht voor recepten, en wordt extra aandacht besteed aan de vis in allerlei magazines en culinaire programma’s. Op die manier hopen de partners de consumptie van tong in Vlaanderen te stimuleren.  

Gerelateerde artikels