@livewireStyle
header.home link

Winkelhier jij al?

Winkelhieren, winkelen in je eigen buurt bij lokale handelaars, is verkozen tot Woord van het Jaar.
17 december 2019  – Laatste update 4 april 2020 16:23

Winkelhieren, winkelen in je eigen buurt bij lokale handelaars, is verkozen tot Woord van het Jaar. Het nieuw verzonnen woord dook deze zomer voor het eerst op in onze woordenschat, toen Unizo (de Unie van Zelstandige Ondernemers) met een campagne begon om mensen ertoe aan te zetten om bij lokale winkeliers te kopen. Dat gebeurde onder de noemer ‘Winkelhier’. Meteen voerde Unizo ook campagne om winkelhieren te nomineren als Woord van het Jaar. En met succes: één op de drie kiezers stemde voor winkelhieren. Op twee eindigt ‘klimaatspijbelaar’ en op drie ‘egelwegel’.

Bij Unizo zijn ze alvast erg tevreden met de overwinning van winkelhieren. “We willen iedereen die op het woord winkelhieren gestemd heeft, bedanken”, klinkt het. “Lokaal kopen wint niet alleen aan belang in onze harten, maar nu dus ook in onze taal. Wie winkelhiert kiest er bewust voor om geld uit te geven in een zaak van bij ons.”

Belandt ‘winkelhieren’ nu in de Van Dale? De nominaties voor het Woord van het Jaar worden voorlopig opgenomen in de digitale editie van het woordenboek. Als een woord een aantal jaren echt frequent gebruikt wordt, krijgt het een vaste plek in het woordenboek. Maar vaak verdwijnen bedachte woorden voor een campagne snel uit het dagelijks taalgebruik en daarna ook uit het woordenboek.

Al is Unizo-topman Danny Van Assche ervan overtuigd dat het winkelhieren een blijver zal zijn. “Omdat het om zoveel meer gaat dan enkel het woord op zich”, reageert hij. “Het is ongelofelijk belangrijk dat consumenten bewust zijn van het belang van lokaal winkelen, en hoe kan je dat beter doen dan er een speciaal woord voor te creëren?” Unizo rekent er nu op dat, met de erkenning van het woord, ook het daadwerkelijk winkelhieren - kopen in eigen land, in fysieke winkels en online - een boost zal krijgen. "Daar worden we allemaal beter van."

Weet je niet goed hoe je nu juist winkelhiert? Met deze 10 tips lukt het zo!

Gerelateerde artikels