@livewireStyle
header.home link

Weet wat je ziet: planten identificeren met je smartphone

Waar je vroeger alleen planten kon identificeren tijdens het wandelen als je toevallig een botanist bij je had (wat is de kans?!) of een plantenencyclopedie, kan dat nu eenvoudig door er een foto van te nemen met je smartphone. Een internationale groep wetenschappers en botanisten (amateurs en professionals) hebben samen een platform met app ontwikkeld om het delen van info over planten gemakkelijker te maken, én toegankelijk voor iedereen.
11 mei 2016  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: unsplash

 

Waar je vroeger alleen planten kon identificeren tijdens het wandelen als je toevallig een botanist bij je had (wat is de kans?!) of een plantenencyclopedie, kan dat nu eenvoudig door er een foto van te nemen met je smartphone. Een internationale groep wetenschappers en botanisten (amateurs en professionals) hebben samen een platform met app ontwikkeld om het delen van info over planten gemakkelijker te maken, én toegankelijk voor iedereen. Die app heet, heel toepasselijk, PlantNet Plant Identification.

 

Hoe werkt het?

Je download de app via Google Play of de App Store en trekt eropuit, de bossen of velden in. Wanneer je een plant ziet die je niet kent, open je de app en maak je een aantal close-ups: van het blad, van de bloem, van de vruchten en/of van de stam. Hoe meer close-ups je neemt, vanuit verschillende perspectieven, hoe gemakkelijker het identificatieproces verloopt. Want op basis van die foto’s gaat het netwerk vervolgens aan de slag: welke plant heb jij nu voor je? Als je foto’s goed genoeg zijn, krijg je het antwoord misschien onmiddellijk (via de herkenningssoftware). En anders volgt het wel in de loop van de volgende dagen of weken.

Natuurlijk werkt de app niet feilloos - de software herkent momenteel nog maar zo’n 30 procent van de ingestuurde beelden, de rest van de identificatievragen moeten de wetenschappers en botanisten in het netwerk zelf beantwoorden. Planten identificeren op basis van een paar foto’s blijft immers technisch gezien moeilijk, ook in deze hoogtechnologische supertijden. Maar de ontwikkelaars werken eraan. Door een kwaliteitsbeoordeling van het fotomateriaal toe te voegen aan de app, kunnen ze de kwaliteit van hun databank bovendien voortdurend verbeteren. Alleen foto’s die gemiddeld minstens 3 sterren krijgen van de gebruikers, worden toegevoegd aan het identificatiesysteem (de software).

 

Word burgerwetenschapper

Een bijkomstig voordeel van deze app, is dat het bijdraagt aan de internationale kennis van planten en van de verspreiding van die planten. De ontwikkelaars noemen het een vorm van burgerwetenschappen of een participatief wetenschappelijk project: via het platform worden continu veldgegevens verzameld (de app werd al zo’n half tot een miljoen keer geïnstalleerd), iets wat van onschatbare waarde is voor plantwetenschappers. Bovendien wordt voortdurend informatie over die data gedeeld en geüpdatet. Iedereen die een foto neemt van een plant, helpt op die manier de botanische wetenschappen een stapje vooruit. En dat geeft je een fijn gevoel :). 

 

In onderstaande video leggen de ontwikkelaars zelf uit hoe hun app werkt:

Gerelateerde artikels